Gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang

Doe je best om gezond en gelukkig te blijven tijdens de overgang en je zult zien dat deze fase lang niet zo vreselijk hoeft te zijn als je je had voorgesteld of je werd verteld. Het gaat er gewoon om dat je een gezonde levensstijl ontwikkelt.
Gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel vrouwen vinden het vreselijk om veertig te worden … om het maar niet te hebben over hoe erg ze het vinden om de eerste symptomen van de overgang te ervaren! Toch is dit een proces dat elke vrouw moet doorstaan. Gelukkig hoeft het echter allemaal niet zo traumatisch te zijn als we vaak denken. Je kunt ook gewoon gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang.

Toch is alleen al de gedachte aan de overgang voor veel vrouwen overweldigd. Dit komt vooral omdat er veel vooroordelen over bestaan. Die vooroordelen blazen de ernst van het proces eigenlijk een beetje op.

Hoewel het waar is dat de overgang gepaard kan gaan met ongemakken en ups en downs, is het ook weer niet zo dat deze fase per definitie een onvermijdelijke kwelling is.

Het beste wat je daarom kunt doen, is om er geen verwachtingen van te hebben en te onthouden dat elke vrouw haar eigen ervaringen heeft. Als dan eindelijk de tijd ook voor ons daar is, zullen we deze fase op een natuurlijke manier accepteren en er zo min mogelijk onder lijden.

Je kunt gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang en wij zullen je vertellen hoe. Je zult zien dat de tips in dit artikel helemaal niet ingewikkeld zijn en dat ze meteen goede resultaten opleveren. Ook al ga je momenteel al door de overgang, het is nooit te laat om je leefstijl, en zodoende ook je kwaliteit van leven, te verbeteren.

Hoe kun je gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang?

Gezonde vrouw in de overgang

De overgang is een fase in het leven van een vrouw die begint wanneer haar menstruatiecyclus tot een einde komt. Het kan zich op verschillende leeftijden voordoen, maar vaak is het rond de 45 jaar.

Dit proces duurt meestal een jaar, hoewel het natuurlijk ook iets langer of korter kan zijn.

Er hoeven zich geen symptomen voor te doen. In dit geval stopt een vrouw gewoon met menstrueren, zonder veel problemen te ervaren.

Als dit niet het geval is, gaat de overgang vaak gepaard met de volgende symptomen:

  • Fluctuaties in de menstruatie totdat deze volledig verdwijnt.
  • Opvliegers die worden veroorzaakt doordat het lichaam minder oestrogeen aanmaakt.
  • Meer zweten, vooral ‘s nachts.
  • Droge huid en vagina omdat het lichaam niet voldoende collageen aanmaakt.
  • Emotionele veranderingen. Op psychologisch niveau kun je last krijgen van problemen als depressie, angst en concentratiestoornissen. Dit komt vooral door de drastische afname van de oestrogeenproductie.

1. Stel een dagelijks trainingsschema op en sla geen dag over

Rennen voor een goede gezondheid

Regelmatig trainen is de eerste truc om gelukkig en gezond te blijven tijdens de overgang. Het verbetert namelijk je algehele gezondheid en maakt dit hele proces van verandering iets makkelijker. Tijdens deze fase nemen veel lichaamsfuncties af, maar lichaamsbeweging helpt om ze moeiteloos en op natuurlijke wijze weer te activeren.

Bovendien zorgt lichaamsbeweging ervoor dat je controle krijgt over je hormonen, waardoor je geen extra vet opslaat. Dit helpt om coronaire hartziekten en overmatige gewichtstoename te voorkomen.

Daarnaast maakt je lichaam tijdens het trainen endorfines aan. Hierdoor zul je je gelukkiger voelen en angstaanvallen kunnen voorkomen. En alsof dat nog niet genoeg is, helpt lichaamsbeweging tot slot ook nog om depressie tegen te gaan.

  • Drie dagen per week ongeveer een half uurtje wandelen is een goed begin.

2. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt

Vrouw ligt te slapen

Door ‘s nachts acht uur te rusten, heeft je lichaam overdag voldoende energie om actief te zijn. Zodoende kun je makkelijker gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang. Wanneer je slaapt, krijgen je lichaam en geest de kans om verjongende en revitaliserende processen uit te voeren.

Als je echter nacht in nacht uit eigenlijk steeds te weinig slaapt, stijgt je cortisolspiegel en kun je last krijgen van de volgende problemen:

  • Ontsteking
  • Dementie
  • Overmatige gewichtstoename
  • Sterke eetlust
  • Geestelijke lacunes

3. Vermijd stress en laat spanningen los

Stress is slecht voor de gezondheid

Nog een truc om gelukkig en gezond te blijven tijdens de overgang, is om het rustig aan te doen. Geniet van de tijd die je investeert in alles wat je doet en laat je zorgen los.

Probeer dagelijks tijd vrij te maken om:

  • te ontspannen
  • ademhalingsoefeningen te doen
  • op een andere manier je rust te bewaren

Streef naar de juiste balans tussen lichaam en geest. Ook op die manier kun je namelijk gezond blijven tijdens de overgang.

Probeer de oorzaken van je stress te identificeren en zoek naar de beste alternatieven om stress te vermijden of onder controle te houden. Stress tijdens de overgang veroorzaakt fluctuaties in je hormoonhuishouding. En dit zal je dagelijkse leven een stuk moeilijker maken.

4. Let op de hoeveelheid alcohol en koffie die je consumeert

Koffie en likeur

Nog een tip waar je rekening mee moet houden, is om cafeïne te vermijden. Cafeïne kan namelijk chemische onevenwichtigheden bevorderen die een negatieve invloed hebben op je stemming. Bovendien wordt het risico op stress en spanning hoger als je veel cafeïne consumeert.

  • Kies in plaats van alcohol en koffie voor gezonde opties, zoals natuurlijke dranken, infusies en thee. Na verloop van tijd zul je wennen aan de smaak van dit soort dranken en zul je bovendien versteld staan van de vele voordelen die ze bieden.

5. Ontgift je lichaam regelmatig

Vrouw met een platte buik

Grote hoeveelheden gifstoffen in het lichaam verhogen het risico op hormonale problemen tijdens de overgang. Wil je gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang? Dan moet je er dus voor zorgen dat je lichaam gifstoffen goed afvoert.

Tegenwoordig weten we dat veel van de dingen die we eten helaas gifstoffen bevatten. Wij raden daarom aan om zo nu en dan een ontgiftingskuur uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een specifiek dieet of om een aantal dagen bepaalde smoothies en infusies te drinken. Probeer ook om zoveel mogelijk vers en gezond voedsel in je dieet op te nemen.

Ook jij kunt gelukkig en gezond blijven tijdens de overgang. Het gaat er daarbij om dat je een gezonde levensstijl ontwikkelt. Je zult zien dat deze fase lang niet zo vreselijk hoeft te zijn als je je had voorgesteld of je werd verteld. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Santoro, N., Epperson, C. N., & Mathews, S. B. (2015). Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 44(3), 497–515. https://doi.org/10.1016/j.ecl.2015.05.001

  • Cohen, L. S., Soares, C. N., & Joffe, H. (2005). Diagnosis and management of mood disorders during the menopausal transition. The American Journal of Medicine, 118 Suppl 12B, 93–97. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2005.09.042

  • Soares, C. N., Prouty, J., Born, L., & Steiner, M. (2005). Treatment of menopause-related mood disturbances. CNS Spectrums, 10(6), 489–497.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.