Hoeveel koffie mag je drinken per dag?

Hoeveel koffie een persoon per dag kan drinken, is afhankelijk van zijn leeftijd en zijn gewicht. Naast koffie bestaan er echter genoeg andere bronnen die ons energie kunnen bieden.
Hoeveel koffie mag je drinken per dag?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Dankzij koffie kunnen we slaperigheid tegengaan, efficiënter zijn op het werk en elke ochtend de dag weer vol energie beginnen. In Nederland drinkt de gemiddelde persoon ongeveer 2,4 koppen koffie per dag, en daarmee zijn Nederlanders de grootste koffieconsumenten ter wereld! Hoeveel koffie per dag is echter nog gezond?

Te veel cafeïne is slecht voor je

Cafeïne, het belangrijkste bestanddeel dat koffie zo geliefd maakt, heeft positieve eigenschappen voor het lichaam. Een te grote dosis kan echter een contraproductief effect hebben op iemands gezondheid.

Een overdosis van deze alkaloïde is voldoende om gevaarlijke symptomen te veroorzaken, zoals:

Hoeveel koffie, en dus cafeïne, zou een persoon moeten consumeren om last te krijgen van een dergelijk medisch probleem? Alles hangt dan ook af van het lichaam van een bepaald individu. Maar het zou een aanzienlijke hoeveelheid moeten zijn. Een overdosis cafeïne kan echter zelfs fatale gevolgen hebben.

Hoeveel cafeïne zit er in een kopje koffie?

 

Koffiebonen

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel cafeïne er in een kopje koffie zit. Het hangt tenslotte af van de hoeveelheid en de kwaliteit van de gemalen koffiebonen die worden gebruikt in de mix van deze populaire drank.

Geschat wordt echter dat slechts één kopje koffie ergens tussen de 50 en 400 milligram cafeïne kan bevatten. De hoeveelheid hangt af van de verhouding tussen hoeveel koffie en hoeveel water in elke kop zit.

We weten ook dat een dosis van 10 gram dodelijk kan zijn voor het menselijk lichaam.

Op basis van deze gegevens zou iemand in een zeer korte tijd 25 kopjes sterke koffie moeten drinken om met problemen te maken te krijgen.

Gewicht en giftige dosis

Het hangt echter ook af van het gewicht van een persoon. Wat is de giftige dosis cafeïne?

 • Een persoon die niet meer dan 50 kilo weegt, kan ernstige problemen ondervinden als hij 7,5 gram cafeïne verbruikt. Deze hoeveelheid zou zelfs fataal kunnen zijn.
 • Voor een persoon die meer dan 78 kilo weegt is deze hoeveelheid 12 gram. Uit onderzoek is gebleken dat een inname van meer dan 90 espresso’s tot onmiddellijke dood kan leiden.

Wees voorzichtig met kinderen als het gaat om cafeïne. Ze hebben namelijk een sneller metabolisme.

 • Voor kinderen geldt dat een inname van 35 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht voldoende is voor een ernstige overdosis.
 • In ieder geval is het een hoeveelheid koffie die zelfs een volwassene normaal gesproken niet in één keer zou opdrinken.

Hoeveel koffie per dag is nog gezond?

Aangenomen wordt dat we niet meer dan 4 kopjes koffie per dag mogen binnenkrijgen. Het is de ideale consumptielimiet, maar er zijn sommige mensen die dit ver overschrijden.

We kunnen er dan ook van uitgaan dat de tolerantie van elk lichaam voor bepaalde stoffen een uniek en niet reproduceerbaar vermogen is.

Het overschrijden van onze eigen limieten kan kleine symptomen veroorzaken, zoals:

 • Moeilijkheden met slapen
 • Duizeligheid
 • Buikpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Versnelde hartslag

Er zijn andere opties

Als we efficiënter willen zijn, wakker willen blijven of de dag met meer energie willen beginnen, dan zijn er andere alternatieven die een aanvulling kunnen zijn op hoeveel koffie je drinkt.

Een chocoladereep kan ons bijvoorbeeld weer energie geven en zelfs de aanmaak van stoffen zoals endorfines en fenylethylamine activeren. Dit zijn stoffen die ons een gelukkig gevoel geven.

Daarnaast zijn er theeën beschikbaar die ons kunnen stimuleren en ons vermogen om ons te concentreren een oppepper geven. Sommige van deze drankjes bevatten cafeïne, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden.

Het beste nieuws is dat cafeïne niet de enige alkaloïde is die onze fysieke en intellectuele prestaties kan verbeteren.

Kopje koffie: hoeveel koffie mag je drinken per dag?

Vermijd verslaving

Het drinken van koffie of andere cafeïnehoudende dranken tijdens een maaltijd kan helpen om een ​​goede bloeddruk te handhaven. Het is echter nooit een goed idee om het te misbruiken, omdat dit andere medische problemen kan veroorzaken.

Cafeïne is misschien wel de meest gebruikte en bekende legale drug in de hele wereld. Het is echter ook een psychotrope substantie en zou als gevolg daarvan kunnen leiden tot verslaving voor degenen die de gewoonte hebben om het te drinken.

Regelmatige koffiedrinkers ervaren ontwenningsverschijnselen als ze 24 uur achter elkaar geen cafeïne binnenkrijgen.

Deze ontwenningsverschijnselen omvatten:

 • spierpijn
 • hoofdpijn
 • lichamelijke vermoeidheid
 • concentratieproblemen

De slaperigheid en het gebrek aan alertheid die we voelen als we niet genoeg cafeïne binnenkrijgen, kan dus eigenlijk juist het gevolg zijn van het vaak drinken van koffie.

Kortom, koffie drinken heeft geen negatieve invloed op ons lichaam zolang we het met mate drinken.

De voordelen ervan zijn positief voor onze productiviteit, maar misbruik ervan kan tot tegenovergestelde effecten leiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Valenzuela AB., El café y sus efectos en la salud cardiovascular y en la salud materna. Rev Chil Nutr, 2010.
 • Carreon CJ., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019. 49 (4): 52-55.
 • Andrade A., Sousa C., Pedro M., Fernandes M., Dangerous mistake: an accidental caffeine overdose. BMJ, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.