8 dingen die je nooit hebt geweten over de menopauze

Je sociale leven kan op de achtergrond raken tijdens deze fase van je leven, omdat veel vrouwen de noodzaak voelen om meer tijd te besteden aan zichzelf. Dit is een heel positief aspect van de menopauze.
8 dingen die je nooit hebt geweten over de menopauze
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

De menopauze is een normale fase van het leven die optreedt bij vrouwen tussen de 45 en 55. Gedurende deze tijd stoppen de eierstokken met ovuleren, waardoor het dus niet langer mogelijk is om zwanger te raken. De productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron neemt af, wat andere veranderingen in het lichaam teweegbrengt met diverse symptomen die jaren kunnen aanhouden.

De meest voorkomende symptomen van de menopauze zijn opvliegers, overmatig transpireren en stemmingswisselingen. Naast deze bekende tekenen zijn er andere overgangsklachten die bij de meeste vrouwen niet bekend zijn, maar die we wel moeten kennen om over een completer beeld van deze nieuwe levensfase te beschikken. We delen hier 8 belangrijke feiten die je moet kennen over de menopauze.

Veranderingen in het hartritme

Hartslag

Het aantal hartkloppingen kan wijzigen, met name tijdens de pre-menopauze. In dit stadium zeggen veel vrouwen dat hun hartkloppingen toenemen en in sommige gevallen zijn deze hartkloppingen een tijdelijk symptoom van hartproblemen. Dit symptoom kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, volgens deskundigen op dit gebied.

Verhoging van het slechte cholesterol

Oestrogeen is een van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de menstruatiecyclus. Ook speelt oestrogeen een rol bij de controle van LDL (slecht) cholesterol en toename van HDL (goed) cholesterol. Wanneer de productie van dit hormoon begint te dalen tijdens de menopauze, hebben de niveaus van slecht cholesterol de neiging om toe te nemen, terwijl de goede cholesterol begint af te nemen.

Het goede nieuws is dat dit effect kan worden voorkomen. Wel moet je daarvoor een gezonde levensstijl aannemen in de jaren vóór het begin van de menopauze.

Gebrek aan verlangen om een ​​sociaal leven te handhaven

Menopauze is een introspectieve levensfase, wat te wijten is aan alle stemmingswisselingen en emoties. Deze verandering wordt gemakkelijker opgemerkt in extraverte vrouwen als ze merken hoe hun houding ten opzichte van hun sociale leven verandert.

Aan het begin van deze fase beginnen de meeste vrouwen met zelfreflectie. Ook krijgen ze vaak de behoefte om meer tijd te besteden aan zichzelf. In dit licht kan het iets heel positiefs zijn, als vrouwen de drang voelen om de dingen te doen die ze normaal uitstellen om andere mensen gelukkig te maken.

De menopauze: tijd om “groen” te worden

Groenten

Veel voedingsmiddelen uit de supermarkt bevatten hoge concentraties chemische stoffen die hormonen blokkeren. Ook kunnen ze onevenwichtigheden veroorzaken bij vrouwen in de menopauze. Het is belangrijk om eerst te beginnen met het eten van meer biologische voedingsmiddelen. En vervolgens voedsel te vermijden dat parabenen, ftalaten en BPA bevat.

Een goede manier om dit te doen is door het eten van meer groenten en fruit, die goede bronnen van de voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft om de symptomen van de menopauze te bestrijden.

Je haar zal wat gevolgen ondervinden

De hormonale veranderingen die gepaard gaan met de menopauze hebben ook invloed op de gezondheid van je haar, waardoor het fijner, zwakker en droger wordt en waardoor het in grote hoeveelheden kan uitvallen.

Daarom is het erg belangrijk om gezond te eten om zo meer vitaminen, mineralen en eiwitten binnen te krijgen en chemische producten en verwarmende elementen zoveel mogelijk te vermijden.

Verhoging van de gevoeligheid

Verhoogde Gevoeligheid

De hormonale veranderingen van de menopauze kunnen ervoor zorgen dat je in een emotionele achtbaan terechtkomt, wat kan leiden tot een hogere gevoeligheid en een aanzienlijke verhoging van het libido.

Meer behoefte aan slaap

Als we kijken naar alle hormonale veranderingen is het geen verrassing dat je tijdens de menopauze vaker zult willen slapen. Je zult waarschijnlijk meer dutjes willen doen, hoewel die niet langer dan dertig minuten zouden moeten zijn, omdat het veranderingen in je normale slaapcyclus kan veroorzaken.

Opvliegers

Opvlieger

Opvliegers behoren tot de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Maar niet veel vrouwen weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat opvliegers de levenskwaliteit niet te veel beïnvloeden. We moeten vermelden dat dit ongemakkelijke gevoel het erg warm te hebben vooral ‘s nachts optreedt. Het kan er vervolgens voor zorgen dat je geen goede nachtrust krijgt. De gevolgen zijn dat je de volgende dag begint met een verhoogde prikkelbaarheid en vermoeid uitziende huid.

Wat te doen aan opvliegers?

Wat kunnen vrouwen doen? In deze gevallen is het beste wat je kunt doen het dragen van loszittende kleding. Gebruik daarnaast ook lakens en kussenslopen die gemaakt zijn van ademende materialen. Als het nodig is, kun je slapen met een ventilator aan. Vergeet niet dat ontspanningstechnieken ook nuttig kunnen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.