Behandel overgangsverschijnselen op natuurlijke wijze

11 oktober 2015
Om overgangsklachten te verlichten zou je naast het drinken van kruidentheeën, ook grote hoeveelheden koud water moeten drinken en cafeїnehoudende dranken moeten vermijden. Lichamelijke oefeningen kunnen eveneens behulpzaam zijn.

Elke vrouw zal in haar leven te maken krijgen met overgangsverschijnselen. Van opvliegers tot nachtzweten, de symptomen die gepaard gaan met de overgang kunnen erg vervelend en gênant zijn. Hoewel overgangsverschijnselen veelvoorkomend zijn, is de manier waarop vrouwen er last van hebben niet altijd hetzelfde. Sommige vrouwen ervaren intense aanvallen van hevig nachtzweten en opvliegers, terwijl andere vrouwen hier alleen lichtelijk last van hebben of helemaal niet.

Hoe hevig de overgangsverschijnselen zich ook bij je voordoen, je hoeft niet te grijpen naar dure hormonale therapieën of medicijnen. Je kunt ze namelijk ook op een natuurlijke manier bestrijden. De volgende natuurlijke alternatieven kunnen je helpen om het optreden van belemmerende opvliegers en slaapverstorend nachtzweten niet alleen te behandelen, maar ook te verminderen en misschien zelfs te voorkomen. 

Soja

Soja is een van de meest behulpzame cadeautjes uit de natuur. Het sojaboontje heeft eigenschappen die overgangsklachten verlichten en je lichaam op vele andere manieren kunnen ondersteunen. Heb je last van nachtzweten, dan kan soja het optreden ervan helpen verlichten en je botten zullen je eveneens dankbaar zijn. Bewezen is dat soja botverlies kan verminderen, de hartgezondheid kan verbeteren en insulinewaarden kan reguleren. Soja zit het meeste in tofu en sojamelk. Beide producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt.

Lindethee

Lindethee is een uitstekend middel om ervoor te zorgen dat je minder vaak en minder intens last zult hebben van nachtzweten. Als je niet voldoende slaap krijgt doordat je last hebt van nachtzweten en tremoren, kan een kopje lindethee voor het slapengaan erg behulpzaam zijn. Voeg simpelweg twee theelepels lindeblaadjes toe aan een glas heet water. Laat het vijf minuutjes intrekken en drink het op vlak voor het slapengaan.

Salie

Salie tegen Overgangsklachten

Het lijkt misschien wat tegenstrijdig om een warm middel te gebruiken tegen opvliegers, maar het drinken van warme thee gemaakt van salie kan erg behulpzaam zijn bij het verminderen van de intensiteit van opvliegers en nachtzweten veroorzaakt door de overgang. Maak deze thee door een liter water te koken en hier een aantal salieblaadjes aan toe te voegen. Laat ongeveer tien minuutjes intrekken. Wij raden aan deze thee te drinken na maaltijden.

Toverhazelaar

Voor die onvoorziene opvliegers die ervoor zorgen dat je oncontroleerbaar gaat zweten, raden wij aan een thee te drinken gemaakt van toverhazelaar. Week simpelweg een paar blaadjes in wat heet water. Voor het beste effect zou je twee kopjes per dag moeten drinken. Probeer het zelf en merk het verschil!

Drank van salie, bleekselderij en citroen

Bleekselderij

Verricht toverhazelaar alleen geen wonderen voor je overgangsklachten, dan zou een toevoeging van salie, bleekselderij en citroen hier wel voor moeten zorgen. Met dit drankje krijg je een driedubbele dosis van de beste natuurlijke middelen binnen om opvliegers en nachtzweten tegen te gaan.

Hoe maak je de drank?

Snijd zonder de schil te verwijderen een citroen in schijfjes en een stengel bleekselderij in kleine stukjes. De uiteindes kun je weggooien. Doe de salieblaadjes, bleekselderij en citroen in een pan water en breng dit aan de kook. Laat het 10 minuten doorkoken. Laat het hierna tien minuten staan, giet het door de zeef en laat het afkoelen. Drink minstens drie glazen van deze thee per dag.

Andere trucjes om nachtzweten en opvliegers te behandelen

  • Draag wijde, comfortable kleding, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke materialen als katoen en linnen. Zorg ervoor dat je beddengoed van dezelfde materialen gemaakt is.
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer en andere kamers in het huis waar je veel tijd doorbrengt goed geventileerd en koel zijn.
  • Probeer niet te lang in vochtige of warme ruimtes te verblijven, want langdurige blootstelling aan vochtigheid en warmte kan namelijk zweetaanvallen en opvliegers opwekken.
  • Wanneer zich een opvlieger voordoet, leg dan een koude doek of ijsblokjes ingewikkeld in een handdoek in je nek. Leg de ijsblokjes nooit direct op de huid.
  • Een wekelijkse massage met etherische oliën op basis van lavendel heeft een ontspannende werking en wendt opvliegers af.
  • Drink elke dag minstens twee liter water, bij voorkeur koud water of ijswater.
  • Doe minstens dertig minuten per dag aan lichamelijke beweging. Wandelen, joggen of zwemmen is het beste.
  • Vermijd drankjes die veel cafeïne bevatten, zoals koffie of energiedranken. Pas je dieet aan zodat je zo min mogelijk vet, zuivel of gekruid voedsel eet.
  • Probeer, als je op gezond gewicht zit, hetzelfde gewicht aan te houden. Obesitas of overgewicht wordt namelijk vaak geassocieerd met hevige overgangsklachten.
  • Voor het slapengaan een koude douche of een koud bad nemen zal je helpen gedurende de nacht verfrist te blijven.
Bekijk Ook