Hoe maak je jouw jaren als veertiger beter?

Deze levensfase is een natuurlijk proces dat de meeste mensen overkomt. Jij beslist hoe je met dit proces omgaat en hoe je het gebruikt om een betere persoon te zijn.
Hoe maak je jouw jaren als veertiger beter?

Laatste update: 21 september, 2021

Wanneer je 40 wordt, begin je wellicht met na te denken over vele aspecten van je leven. Het is dan immers je doel om jouw jaren als veertiger beter te maken. Misschien ben je nu begonnen met beslissingen nemen die op andere momenten ondenkbaar leken.

We kennen deze leeftijdsfase als een ‘midlifecrisis‘. Wanneer we deze leeftijd bereiken, is het net alsof het een punt markeert. Het laat ons nadenken over wat we ervaren hebben en wat we nog moeten doen.

Het kan ook lijken alsof er niet veel tijd rest of dat je jouw levensdoel niet zal verwezenlijken.

Soms kan het jou een ongemakkelijk gevoel geven over de situatie waarin je je momenteel bevindt. De reden voor dat gevoel is dat je je weer jong wilt voelen. Misschien denk je dat je niet aan al jouw verwachtingen voldaan hebt.

De motieven voor deze crisis zijn verschillend. Toch komen de volgende redenen het meest voor:

 • Onzekerheid
 • Overdreven verantwoordelijkheid
 • Sleur
 • Verveling
 • Een gebrek aan duidelijke doelstellingen

Tips om jouw jaren als veertiger te verbeteren

Een positieve houding en een open geest kunnen het begin van iets prachtig zijn. Het kan een nieuwe motivatie zijn die je uit je routine haalt en je leven verrijkt.

1. Geloof in jezelf

Wees dankbaar voor alles wat je tot op heden beleefd en doorleefd hebt. Je hebt immers een geweldige levenservaring. Problemen heb je op jouw manier aangepakt. Wees ook dankbaar voor de dingen waarvan je genoten hebt.

Dit alles heeft je laten groeien en jou op het punt gebracht waar je vandaag bent. Onthoud tijdens jouw jaren als veertiger je ervaring je grootste geschenk is.

2. Stel nieuwe doelen

Het is heel belangrijk dat je nieuwe uitdagingen aangaat. Stel jezelf de vraag waar je over 5 of 10 jaar wilt zijn.

Er liggen enkele prachtige jaren voor je. Tijdens jouw jaren als veertiger kan je alles verwezenlijken waarvan je denkt dat je het mist. Je bezit immers ook de volwassenheid en de ervaring die je tijdens je jeugd niet had.

3. Verander jouw routines

Het is een goed moment om allerlei veranderingen door te voeren op diverse gebieden zoals:

 • uiterlijk
 • activiteiten
 • training
 • voeding

Alles wat je maar kan bedenken, kan je tijdens jouw jaren als veertiger veranderen.

Het is ook een goed idee om te beginnen met een nieuwe activiteit te leren. Begin een hobby waarvoor je vroeger nooit tijd kon vrijmaken. Het idee is uit je sleur en eentonigheid te breken.

Je kan ook meer tijd besteden aan je lichamelijke conditie:

 • zorg voor je lichaam
 • verander je eetgewoonten
 • beoefen een nieuwe sport

Het achterliggende idee is dat je er aan de buiten- en de binnenkant goed uitziet.

4. Maak je relatie of je huwelijk sterker

Heb je al geruime tijd een relatie, dan is het belangrijk dat de bewondering en de liefde na die vele jaren nog steeds even sterk is als op het eerste moment.

 • Ga op zoek naar manieren om je partner te laten weten hoeveel je van hen houdt. Herinner hem of haar ook aan wat jullie in de loop van de jaren samen verwezenlijkt hebben.
 • Neem dat wat tijd om je verwezenlijkingen te waarderen. Kijk naar de persoonlijke stappen die jullie gemaakt hebben, de beroepsmatige promoties. Bekijk ook de materiële prestaties die jullie samen geleverd hebben. Als je kinderen hebt, kun je ook die meenemen in je overwegingen.

Probeer manieren te vinden om meer met je partner te communiceren. In deze levensfase, tijdens jouw jaren als veertiger, is de communicatie fundamenteel. Het kan jullie beiden op een geweldige manier raken of ten goede komen.

Denk aan de goede dingen en de vergissingen in de relatie. Stel veranderingen voor die jullie beiden kunnen helpen.

Te onthouden

Crisissen betekenen gewoon veranderingen. Jouw jaren als veertiger kunnen een uitstekende kans zijn om je leven een nieuwe richting te geven met meer energie dan voorheen.

 • Ze zeggen dat het een ingewikkelde fase is. Toch zijn niet alle mensen hetzelfde. Het is aan jou om dit te doorbreken.
 • Het kan dus een heel positief moment in je leven zijn. Veranderingen zullen je helpen om te groeien.
 • Geniet van je vrijheid. Doe ervaringen op en vergaar wijsheid om gelukkiger te zijn.
 • Wees dankbaar voor alles wat je in je leven hebt. Het is mogelijk dat je je te veel gericht hebt op wat je niet hebt en onvoldoende op wat je wel hebt.
 • Leer om in het heden te leven. Geniet van elke dag en van de kleine dingen in het leven.
 • Wees niet geobsedeerd over de toekomst. Ga ook niet overdreven zeuren over het verleden. Geniet van het heden.

Deze levensfase is een natuurlijk proces dat de meeste mensen overkomt. Het is aan jou hoe je dit proces aanpakt en hoe je het gebruikt om een beter mens te worden.

Voel je je slecht en slaag je er niet in om je te bevrijden van deze depressie? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar professionele hulp. Op deze manier zal je de noodzakelijke instrumenten verwerven om met zo weinig mogelijk leed deze fase door te komen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.