Hoe verminder je natuurlijk symptomen van overgang?

De overgang: een mijlpaal in het leven van de vrouw. Dit brengt echter in veel gevallen nare gevolgen met zich mee. Deze gaan we hier bespreken — alsook natuurlijke oplossingen hiervoor.
Hoe verminder je natuurlijk symptomen van overgang?

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je een vrouw tussen 45 en 55 jaar oud bent die binnenkort of momenteel in de overgang zit, zul je misschien verbaasd zijn te horen dat het eigenlijk maar één dag duurt. Dit gebeurt op de dag dat je menstruatiecyclus voorgoed stopt, meestal nadat je een volledig jaar geen menstruatie hebt gehad.

Alle opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slaapproblemen en andere vervelende symptomen gebeuren eigenlijk tijdens de perimenopauze. Dit is simpelweg de periode die voor het einde van je menstruatiecyclus plaatsvindt.

Als vrouw moet je beseffen dat vrijwel iedere verandering met betrekking tot je voortplantingscyclus effect op je heeft. Dat geldt zowel fysiek als emotioneel, en de menopauze is geen uitzondering hierin. Sommige vrouwen ervaren vrijwel geen symptomen, maar anderen kampen met een hoop symptomen waar vaak lastig mee om te gaan is.

Gelukkig ervaart slechts ongeveer 2% van de vrouwen symptomen van de perimenopauze die functieverlies veroorzaken. Dat betekent echter niet dat de rest van de vrouwen geen verlichting kan gebruiken.

Wat zijn de opties om symptomen van de overgang te bestrijden?

Het mag dan erg oncomfortabel zijn, maar weet wel dat de menopause een natuurlijke levensfase is en geen ziekte. Eigenlijk is een soort behandeling dan ook meestal niet nodig.

Als je echter last hebt van opvliegers, slapeloosheid en onbedwingbare stemmingswisselingen, kun je vast een oplossing gebruiken. Dat vooral vanwege het feit dat de perimenopauze meerdere jaren kan duren.

Het kan ook zijn dat je overgangsverschijnselen blijft ervaren tot deze periode al maanden of jaren voorbij is. Hieronder vallen symptomen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Depressie
  • Prikkelbaarheid en nervositeit
  • Slaapproblemen
  • Opvliegers
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Verlies van libido

Als je écht dringend verlichting nodig hebt, kan hormoonvervangende therapie ook een goede optie zijn. De meeste symptomen van de menopauze ontstaan namelijk als een gevolg van wisselende oestrogeen- en progesteronspiegels.

Tijdens de menopauze produceren je eierstokken deze hormonen helemaal niet meer, dus hormoonvervangende therapie vervangt ze door synthetische varianten. Deze behandeling heeft echter een aantal bijwerkingen.

Gelukkig zijn er bijwerkingsloze natuurlijke mogelijkheden om de symptomen van menopauze te verminderen. Hier zijn er een paar:

1. Beweging

Beweging

Als je nog geen regelmatige sportroutine hebt, kun je er nu het beste mee beginnen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lichaamsbeweging helpt om post-menopauzale stressgevoelens, nervositeit en depressie te verminderen en tegelijkertijd de opbouw van gewicht te voorkomen.

Dit is belangrijk omdat vrouwen met overgewicht meer last lijken te hebben van opvliegers.

Wij raden minstens 2.5 uur gematigde cardiofitness per week aan of 1 uur en 15 minuten intense cardiofitness. Een combinatie van de twee is ook mogelijk, samen met twee sessies krachtoefeningen per week.

Yoga wordt in het bijzonder gelinkt aan verminderde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en slaapproblemen.

2. Gezond dieet

Een dieet met voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten is essentiëel voor vrouwen die de overgang naderen. Voedsel met natuurlijke fyto-oestrogenen, zoals de lignanen in lijnzaad of de isoflavonen in volkoren granen en bonen, kunnen helpen om de symptomen te verlichten.

Dat bereiken deze bestanddelen door je lichaam te voorzien van een kleine dosis oestrogeen. Beperk of vermijd ook voedsel en drank met suiker, cafeïne en alcohol, omdat deze voedselsoorten je symptomen kunnen versterken en opvliegers kunnen uitlokken.

3. Stressverlichting

Emotionele stress kan je hormonale evenwicht altijd verpesten. Zo kan het ook de oorzaak zijn van verschijnselen als slapeloosheid, nervositeit en depressie. Daarom is het belangrijk om een strategie te volgen waarmee je je stressniveau kunt verlagen.

Beweging, yoga, diepe ademhaling, gerichte visualisatie, meditatie en zelfs het lezen van een goed boek zijn goede methodes om te ontspannen en stress te verminderen.

4. Kruidenbehandelingen

Een aantal kruiden zijn onderzocht als mogelijke behandelingen voor symptomen van de overgang. Een paar van de meest veelbelovende exemplaren zijn:

Zilverkaars

Volgens vroeg onderzoek kan zilverkaars hetzelfde effect hebben op het lichaam als oestrogeen, al wordt deze theorie tegengesproken door vervolgonderzoeken.

Recente resultaten suggereren echter dat zilverkaars veilig kan worden gebruikt als alternatief voor synthetische hormonen om symptomen zoals lichte stemmingswisselingen en vervelende opvliegers te verminderen.

Europese klinische studies hebben aangetoond dat zilverkaars verminderend werkt op overgangsgerelateerde opvliegers, nachtzweet, slapeloosheid, nervositeit, en prikkelbaarheid.

Ginkgo biloba

Volgens klinische studies zorgt ginkgo biloba dat je mentaal alerter bent.

Dong quai

Dong quai, dat ook bekend staat als “vrouwelijke ginseng,” kan enorm nuttig zijn voor de behandeling van opvliegers.

Saliebladextract

Dit kruid kan helpen als middel tegen nachtzweet, dat ontstaat door menopauzale opvliegers. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.