Hoe verminder je symptomen van de overgang op natuurlijke wijze?

· 24 augustus 2015

Als je een vrouw bent tussen 45 en 55 jaar oud, die binnenkort of momenteel last heeft van de overgang, zul je misschien verbaasd zijn dat de menopauze technisch gesproken maar één dag duurt. Dit gebeurt op de dag dat je menstruatiecyclus voorgoed stopt, meestal nadat je een volledig jaar geen menstruatie hebt gehad. Alle opvliegers, humeurwisselingen, gewichtstoename, slaapproblemen en andere vervelende symptomen die ontstaan als gevolg van deze verandering, gebeuren eigenlijk tijdens de perimenopauze, wat simpelweg de periode is voordat je menstruatiecyclus ophoudt.

Als vrouw moet je beseffen dat vrijwel iedere verandering met betrekking tot je voortplantingscyclus effect op je heeft, zowel fysiek als emotioneel, en de menopauze in geen uitzondering. Sommige vrouwen ervaren vrijwel geen symptomen, maar anderen moeten zich vaak meten met een hoop effecten waar vaak lastig mee om te gaan is. Gelukkig ervaart slechts ongeveer 2% van de vrouwen symptomen van de perimenopauze die ernstig genoeg zijn om kracht te verliezen, maar dat betekent niet dat de rest van de vrouwen geen verlichting kan gebruiken.

Wat zijn de opties?

Het mag dan erg oncomfortabel zijn, maar onthoud goed dat de menopause een natuurlijke fase in het leven is en geen ziekte. Technisch gesproken is een soort behandeling dan ook niet nodig. Als je echter last hebt van opvliegers, slapeloosheid en onbedwingbare humeurwisselingen, kun je vast een oplossing gebruiken – vooral omdat de perimenopauze meerdere jaren kan duren. Het kan ook zijn dat je “menopauzale” symptomen blijft ervaren tot deze periode al maanden of jaren voorbij is. Hieronder vallen symptomen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Depressie
  • Prikkelbaarheid en nervositeit
  • Slaapproblemen
  • Opvliegers
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Verlies van libido

Als je écht hard verlichting nodig hebt, lijkt hormoonvervangende therapie misschien een goede optie. De meeste symptomen van de menopauze ontstaan als een gevolg van wisselende oestrogeen- en progesteronspiegels. Tijdens de menopauze produceren je eierstokken deze hormonen helemaal niet meer, dus hormoonvervangende therapie vervangt ze door synthetische varianten. Deze behandeling heeft echter een aantal bijwerkingen.

Gelukkig zijn er bijwerkingsloze natuurlijke mogelijkheden om de symptomen van menopauze te verminderen. Hier zijn er een paar:

1. Beweging

Beweging

Als je nog geen regelmatige sportroutine hebt, kun je er nu het beste mee beginnen. Onderzoek heeft aangetoond dat oefening helpt om post-menopauzale stressgevoelens, nervositeit en depressie te verminderen en tegelijkertijd de opbouw van gewicht te voorkomen. Dit is belangrijk, omdat blijkt dat vrouwen met overgewicht meer last hebben van opvliegers.

Wij raden minstens 2.5 uur gematigde aerobe fysieke activiteit per week aan, 1 uur en 15 minuten intense aerobe activiteit of een combinatie van de twee, samen met twee sessies krachtoefeningen per week. Yoga in het bijzonder is gelinkt aan verminderde menopauzale symptomen, zoals opvliegers en slaapproblemen.

2. Gezond dieet

Een dieet met voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten is essentiëel voor vrouwen die de menopauzale leeftijd naderen. Voedsel met natuurlijke fyto-oestrogenen, zoals de lignanen in lijnzaad of de isoflavonen in volkoren granen en bonen, kunnen helpen om de symptomen te verlichten, door je lichaam te voorzien van een kleine dosis oestrogeen. Beperk of vermijd ook voedsel en drank met suiker, cafeïne en alcohol, omdat deze voedselsoorten je symptomen kunnen versterken en opvliegers kunnen veroorzaken.

3. Acupunctuur

Acupunctuur

Vrouwen die traditionele Chinese acupunctuur ondergingen, hadden minder hevige opvliegers en minder stemmingswisselingen, dan vrouwen die een placebobehandeling ondergingen. Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat acupunctuur even goed werkt als een medicijn met de naam Effexor, dat vaak wordt gebruikt als behandeling tegen opvliegers en andere symptomen van de overgang. Daarnaast heeft acupunctuur geen bijwerkingen (terwijl Effexor kan leiden tot misselijkheid, vermoeidheid, nervositeit en meer). In tegendeel – deze alternatieve behandeling verhoogt energie, libido en het gevoel van welzijn.

4. Stressverlichting

Emotionele stress kan je hormonale evenwicht altijd verpesten en de oorzaak zijn van symptomen zoals slapeloosheid, nervositeit en depressie. Daarom is het belangrijk om een strategie te volgen, waarmee je je stressniveaus kunt verlagen. Beweging, yoga en acupunctuur, naast diepe ademhaling, gerichte visualisatie en meditatie – zelfs het lezen van een goed boek is een goede methode om te ontspannen en stress te verminderen.

5. Kruidenbehandelingen

Een aantal kruiden zijn onderzocht als mogelijke behandelingen voor symptomen van de overgang. Een paar van de meest veelbelovende exemplaren zijn:

Zilverkaars

Volgens vroeg onderzoek kan zilverkaars hetzelfde effect hebben op het lichaam als oestrogeen, al wordt deze theorie tegengesproken door vervolgonderzoeken. Recente resultaten suggereren echter dat zilverkaars veilig kan worden gebruikt als alternatief voor synthetische hormonen, om symptomen zoals lichte stemmingswisselingen en vervelende opvliegers te verminderen. Europese klinische studies hebben aangetoond dat zilverkaars verminderend werkt op menopauzale opvliegers, nachtzweet, slapeloosheid, nervositeit, en prikkelbaarheid.

Ginkgo biloba

Volgens klinische studies zorgt ginkgo biloba dat je mentaal alerter bent.

Dong quai

Dong quai, dat ook bekend staat als “vrouwelijke ginseng”, kan enorm nuttig zijn voor de behandeling van opvliegers.

Saliebladextract

Dit kruid kan helpen als middel tegen nachtzweet, dat ontstaat door menopauzale opvliegers.