De signalen van een vroegtijdige menopauze

Men spreekt van een vroegtijdige menopauze wanneer de eisprong en menstruatie ophoudt bij vrouwen jonger dan 40 of 45 jaar. Kom meer te weten over vroegtijdige menopauze, de signalen en symptomen. Naast de fysische verandering brengt een vroegtijdige menopauze ook psychologische gevolgen met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je hiermee het beste kan omgaan. 
De signalen van een vroegtijdige menopauze

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De menopauze is een fase in het leven van de vrouw waarin de menstruatiecyclus ophoudt en er allerlei hormonale veranderingen plaatsvinden zodat ze niet langer zwanger kan worden. Soms is er sprake van een vroegtijdige menopauze.

Normaal gebeurt dit rond de leeftijd van 45 jaar of ouder maar reeds in de voorafgaande jaren zijn er vaak al symptomen op te merken van verlaagde oestrogeen en progesteron waarden.

Voor bijna alle vrouwen is dit een zware periode. Dat komt omdat er allerlei fysische en psychologische veranderingen gepaard gaan met de menopauze. Deze veranderingen kunnen het dagelijkse leven beïnvloeden.

Het positieve nieuws is dat de symptomen onder controle kunnen gehouden worden door middel van een gezonde levensstijl en voedingssupplementen. 

Wanneer spreken we van een vroegtijdige menopauze?

We spreken van een premature menopauze wanneer de menstruatie en ovulatie uitblijft bij vrouwen jonger dan 40 of 45 jaar oud.

Meestal vangt dit aan met onregelmatige menstruatieperiodes gevolgd door het volledig uitblijven van de menstruatie.

Het probleem is dat er een risico bestaat op chronische ziekte en emotionele problemen wanneer vrouwen te maken krijgen met een vroegtijdige hormonenverandering.

Volgens gegevens van de World Health Organization krijgt 1% van de vrouwelijke bevolking te maken met een vroegtijdige menopauze.

Wat veroorzaakt een vroegtijdige menopauze?

Wat veroorzaakt een vroegtijdige menopauze?

Een groot aandeel van de gevallen van vroegtijdige menopauze hebben geen specifieke oorzaak. Toch zijn er een aantal factoren die aan deze aandoening gelinkt worden:

  • Genetische of  chromosomale afwijkingen
  • Infectiemiddelen
  • Autoimmuun ziektes
  • Blootstelling aan giftige stoffen of omgevingen
  • Overgewicht of zwaarlijvigheid
  • Agressieve behandelingen zoals straling en chemotherapie
  • Chirurgische verwijdering van de eierstokken

Symptomen van een vroegtijdige menopauze

De signalen van vroegtijdige menopauze variëren van vrouw tot vrouw. Ze zijn bijna altijd afhankelijk van specifieke hormonale veranderingen.

De verlaging van de oestrogeenwaarden in de eierstokken zorgt ervoor dat er geen menstruatie en ovulatie meer kan optreden.

Enkele van de belangrijkste symptomen zijn:

1. Onregelmatige menstruatiecycli

Onregelmatige menstruatiecycli door vroegtijdige menopauze

Doordat de oestrogeenwaarden dalen kunnen onregelmatige menstruatiecycli optreden. Dat wordt gevolgd door het volledig uitblijven van de menstruatie.

Het is ook gebruikelijk dat de hoeveelheid van de menstruatie vermindert en de kleur en geur veranderen.

2. Opvliegers

Wakker worden in het midden van de nacht met opvliegers zijn een herkenbaar signaal van de menopauze. Wanneer dit gebeurt bij vrouwen onder de 40 jaar is er hoogstwaarschijnlijk sprake van vroegtijdige menopauze.

3. Hartkloppingen

Hartkloppingen door vroegtijdige menopauze

De verandering in hormonen die gepaard kan met een vroegtijdige menopauze kunnen hartritmestoornissen en hartkloppingen veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de dokter te gaan. Op die manier kan je namelijk cardiovasculaire aandoeningen tijdig opsporen.

4. Vaginale droogheid

Dit symptoom is heel verontrustend aangezien het de kwaliteit van de intieme momenten van de vrouw beïnvloedt. Wanneer de oestrogeenwaarden dalen verliest de vagina haar natuurlijke vocht. Daardoor treedt er onvoldoende smering op. Het kan dan  erg ongemakkelijk en pijnlijk worden om te vrijen.

5. Verlies aan libido

Verlies aan libido door vroegtijdige menopauze

Een verlies aan libido wordt niet altijd veroorzaakt door een vroegtijdige menopauze. Het libido is namelijk afhankelijk van tal van factoren.

Wanneer het libido echter plotseling en zonder reden verdwijnt kan dit een teken zijn van hormonale veranderingen die veroorzaakt worden door de menopauze. 

6. Infecties van de urinewegen

Het vaker optreden van urinewegeninfecties is een van de duidelijke tekenen van een vroegtijdige menopauze.

Doordat de pH-waarden in de intieme zones uit balans raken, wordt het een bacterie-vriendelijke omgeving en zullen er meer blaasontstekingen optreden.

Daarnaast wordt ook het immuunsysteem aangetast. Daardoor heeft het lichaam minder weerstand om tegen virussen, bacteria en andere bedreigingen te vechten. 

7. Stemmingswisselen

Irritabiliteit, stemmingswisselingen en concentratieproblemen kunnen ook gevolgen zijn van een vroegtijdige menopauze.

Onevenwichtigheden in de hormonen beïnvloeden het zenuwstelsel en veroorzaken deze ups and downs.

8. Verlies van botdichtheid

Verlies van botdichtheid bij vroegtijdige menopauze

Naast de verlaagde oestrogeenwaarden moet er ook aandacht geschonken worden aan een andere verandering: het verlies aan botdichtheid.

Het verlies aan botdichtheid ontstaat doordat het lichaam minder goed in staat wordt om calcium en andere voedingsstoffen op te nemen die bepalend zijn voor de beendersterkte.

Kan vroegtijdige menopauze voorkomen worden?

Tot op vandaag is er geen specifieke behandeling om vroegtijdige menopauze tegen te gaan.

Specialisten raden daarom meestal hormoontherapie aan met calcium-supplementen en andere medicatie om de symptomen onder controle te houden.

Het belangrijkste is om er met het nodige optimisme mee om te gaan. En natuurlijk om goed v oor jezelf en lichaam te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.

  • ATRIA, A. (1950). La menopausia precoz y su tratamiento hormonal. Revista m??Dica de Chile.

  • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.