7 symptomen van eierstokkanker die elke vrouw moet kennen

Aangezien de symptomen van eierstokkanker vergelijkbaar kunnen zijn met andere aandoeningen, moet je altijd naar je gynaecoloog gaan om complicaties te voorkomen en om tijdig een diagnose te stellen.
7 symptomen van eierstokkanker die elke vrouw moet kennen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De symptomen van eierstokkanker zijn belangrijk omdat eierstokkanker een chronische ziekte is van het vrouwelijk voortplantingsorgaan. En, als gevolg van de langzame ontwikkeling, staat het ook bekend als de “stille moordenaar.”

Het is misschien wel het op één na meest voorkomende type gynaecologische kanker, maar het heeft een hoger sterftecijfer. Dat komt omdat er in de beginfase van de kanker geen ernstige symptomen optreden.

De onregelmatige groei van de cellen van dit orgaan resulteert in eierstokkanker. Het leidt tot kwaadaardige tumoren die zich naar andere delen van het lichaam kunnen verspreiden.

Hoewel de exacte oorzaak van eierstokkanker onbekend is, is er een groter risico voor mensen met eierstokkanker in hun familiegeschiedenis. Dat geldt ook voor vrouwen met abrupte hormonale veranderingen en ongezonde leefgewoonten.

Medische controles zijn noodzakelijk om kanker te ontdekken. Maar er zijn verschillende signalen die ons kunnen waarschuwen voor de aanwezigheid, zodat we een goede diagnose kunnen laten stellen.

We willen de 7 belangrijkste symptomen in detail met je delen zodat je alert kunt zijn als je ze hebt.

Blijf lezen!

Symptomen van eierstokkanker

1. Opgezette buik

Symptomen van eierstokkanker opgezette buik

Een opgezette buik is een van de eerste symptomen van eierstokkanker.

Ondanks het feit dat het een primair symptoom is, is het een van de meest genegeerde symptomen van eierstokkanker. De reden hiervoor is wijten aan dat een opgezette buik ook vaak voorkomt bij spijsverteringsproblemen en bij premenstrueel syndroom.

 • Je moet je arts om een medisch onderzoek vragen om de oorzaak van de symptomen van eierstokkanker te achterhalen. Dat is met name van belang als deze vaak voorkomen.
 • De overmatige groei van kankercellen produceert verschillende ontstekingsreacties in het lichaam, en een van de mogelijke zones is het buikgebied.

2. Veranderingen in je menstruatiecyclus

Het analyseren van veranderingen in de menstruatiecyclus kan ook zeer nuttig zijn voor het ontdekken van afwijkingen in de eierstokken.

 • Ten eerste moeten vrouwen weten wat de normale cyclus voor hun lichaam is. Met die kennis kun je bepalen of er onregelmatigheden zijn.
 • Als je veel veranderingen in je menstruatie begint op te merken, moet je je gynaecoloog raadplegen. Samen kun je proberen uit te vinden waardoor deze veranderingen veroorzaakt worden.
 • Houd een menstruatiekalender bij, zodat je de data van de cycli nauwkeurig kunt registreren.

3. Bekkenpijn

Symptomen van eierstokkanker bekkenpijn

Het kan nogal alarmerend zijn om bekkenpijnen te beschouwen als een gevolg van kanker in je voortplantingsorgaan.

Het is echter nooit een slecht idee om de mogelijkheid in gedachten te houden. Vooral niet als het gepaard gaat met andere onregelmatige symptomen van eierstokkanker.

 • Mensen die eierstokkanker ontwikkelen, ervaren vaak aanhoudende bekken- of buikpijn zonder duidelijke reden.
 • Het duurt enkele weken en de pijn is bijna altijd met tussenpozen.

4. Problemen met de spijsvertering

Vrouwen die eierstokkanker krijgen, kunnen ook last krijgen van zwellingen en drukgevoelens in hun buik.

De ziekte veroorzaakt complicaties bij de spijsvertering die vaak worden aangezien voor spijsverteringsinfecties of andere spijsverteringsaandoeningen.

Het is belangrijk om de dokter te raadplegen als je last krijgt van:

 • Herhaaldelijke gevallen van chronische obstipatie
 • Indigestie en krampen
 • Misselijkheid en overgeven
 • Veranderingen in stoelgang

5. Onlesbare dorst

Symptomen van eierstokkanker dorst en verminderde eetlust

Veranderingen in de eierstok-celactiviteit gaan meestal gepaard met verlies van eetlust en een merkbaar gewichtsverlies.

 • De ontwikkeling van kwaadaardige cellen heeft een negatieve invloed op de spijsvertering en als gevolg hiervan hebben patiënten dorst. Zelfs na het eten van kleine porties voedsel.
 • Dit is erg gevaarlijk omdat het in veel gevallen leidt tot ernstige voedingstekorten en bloedarmoede.

6. Pijn tijdens geslachtsgemeenschap

Zoals reeds vermeld in dit artikel, veroorzaakt eierstokkanker ontstekingsreacties in lichaamsweefsel. Bovendien kan de ontsteking tijdens de seks tot pijn leiden.

 • Het klopt dat er veel mogelijke redenen zijn waarom dit symptoom optreedt. Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat eierstokkanker er één van is.
 • De pijn houdt aan tijdens het vrijen en vaginale droogheid is vaak een begeleidend symptoom.

7. Plotseling en oncontroleerbaar urineren

Symptomen van eierstokkanker veel urineren

Wanneer kanker zich in de voortplantingsorganen ontwikkelt, zijn plotselinge veranderingen bij het plassen normaal. In sommige gevallen kan het zelfs gaan om onbeheersbaar urineren.

 • De ontsteking die optreedt bij eierstokkanker verzwakt de spieren van de bekkenbodem, waardoor de blaas minder urine vast kan houden.
 • Dientengevolge maken mensen die lijden aan dit symptoom voortdurend gebruik van het toilet. Bezoekjes aan de wc kunnen zelfs maar enkele minuten van elkaar verwijderd zijn.
 • Wanneer de kanker zich verder ontwikkelt, kunnen patiënten ook lijden aan gevallen van blaasontstekingen of urineweginfecties.

Heb je een van deze symptomen van eierstokkanker? Bedenk dan dat je ze met de hulp van een arts moet analyseren. Ze kunnen namelijk ook het gevolg zijn van andere veelvoorkomende aandoeningen. Maar het kunnen ook tekenen zijn van eierstokkanker.

Als je risicofactoren hebt, of een andere reden om je zorgen te maken, vraag dan om preventieve controles als voorzorgsmaatregel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Roncal, J. M. M., Nogales, F., Boticelli, L., & Musto, M. L. (2003). Los tumores de células germinales del ovario. Avances anatomoclínicos en los últimos tres lustros. Revisiones en cáncer, 17(5), 175-184.
 • Felipe Serman V, Miguel Saavedra C. Cáncer serosopélvico de alto grado: evidencia sobre su origen en la trompa de Falopio. Rev Chil Obstet Ginecol. 2015;
 • Foulkes W. D. (2013). Preventing ovarian cancer by salpingectomy. Current oncology (Toronto, Ont.), 20(3), 139–142. https://doi.org/10.3747/co.20.1613
 • Elzek MA, Rodland KD. Proteomics of ovarian cancer: functional insights and clinical applications. Cancer Metastasis Rev. 2015;
 • Ovarian cancers: Evolving paradigms in research and care. Ovarian Cancers: Evolving Paradigms in Research and Care. 2016.
 • Inhibidores de PARP como tratamiento inicial para el cáncer de ovario – instituto nacional del cáncer. (2019). Retrieved from https://www.cancer.gov/espanol/noticias/temas-y-relatos-blog/2019/inhibidores-parp-tratamiento-inicial-cancer-ovario

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.