Hoe kan je een pijnlijke eisprong verzachten?

Pijn tijdens de eisprong kun je vermijden. Probeer enkele natuurlijke remedies uit. Je kan ook een gynaecoloog raadplegen. Die arts kan een andere oplossing voorstellen die geschikter voor je is.
Hoe kan je een pijnlijke eisprong verzachten?

Laatste update: 27 september, 2018

Een pijnlijke eisprong is een van de ergste bronnen van ongemak die vrouwen in hun vruchtbare levensfase ervaren.

Deze pijn treedt op als krampen in de buik. Voor bijna elke vrouw kan dit probleem echt vervelend zijn, want de pijn kan erg ernstig en acuut optreden. Sommige vrouwen hebben er last van in de streek van de lies of de dij. Het kan hen verhinderen om zelfs de meest eenvoudige opdrachten uit te voeren.

Deze kwaal komt erg vaak voor en is redelijk gewoon, maar je mag het niet verwaarlozen als het gepaard gaat met andere symptomen. We raden je aan met je arts te praten als je iets abnormaals vaststelt.

In dit artikel willen we je helpen om met de vervelende effecten van een pijnlijke ovulatie om te gaan, want ze kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben.

Wat is de eisprong?

De eisprong is het proces waarbij de eierstokken een rijp eitje vrijmaken dat klaar is om bevrucht te worden. Gewoonlijk gebeurt dit tussen de tweede en de derde week van de menstruatiecyclus, maar dit kan variëren afhankelijk van het hormonenniveau van elke vrouw.

De eisprong gebeurt in drie fasen:

  • De folliculaire fase: die start op de eerste dag van de menstruatie. Op dit moment ontwikkelt zich het kleine zakje waarin het eitje zich zal bevinden. Zodra dit zakje zich ontwikkeld heeft, bevordert het de productie van oestrogeen.
  • De ovulatiefase: de volgende zesendertig uur zal deze fase optreden. Het oestrogeenpeil stijgt en produceert de afscheiding van enzymen. Daardoor zal het eitje rijpen en wordt het vrijgelaten. In deze fase zal je beginnen voelen hoe de baarmoeder zich samentrekt. Die samentrekkingen zijn verantwoordelijk voor de pijn.
  • De post-ovulatiefase: na de eisprong ontwikkelt zich het corpus luteum. Dit scheidt het hormoon progesteron af. Als het eitje niet bevrucht wordt, dan breekt het corpus luteum het af. Dit veroorzaakt een scheuring van de bloedvaten. Dan begint dus je volgende menstruatie.

Ken je lichaam

Het is erg belangrijk dat je je menstruatiecyclus kent en begrijpt. Misschien lijkt alles zo vanzelfsprekend, maar sommige vrouwen besteden er gewoon geen aandacht aan.

Je menstruatiecyclus kan elke maand twee tot drie dagen variëren. Dat is geen reden om al ongerust te zijn. Maar als je grote veranderingen vaststelt, dan is het een goed idee om je arts te consulteren.

Let op de symptomen van een pijnlijke eisprong

  • Een erg intense pijn of pijn die drie of meer dagen duurt
  • Een brandend gevoel of pijn tijdens het plassen
  • Koorts of overmatig zweten
  • Braken of misselijkheid

Dit zijn allemaal signalen dat er iets verkeerd is. Daarom moet je dus zo vlug mogelijk een afspraak bij een arts maken.

Aanbevelingen voor het verlichten van een pijnlijke eisprong

We geven je enkele adviezen hoe je menstruatiepijn kan verlichten.

Probeer te ontspannen

Warme kruik tegen een pijnlijke eisprong

De eisprong veroorzaakt krampen. Als bovendien je spieren zich gaan aanspannen, dan zal je pijn alleen maar nog erger worden.

Door rekoefeningen te doen, kan je de pijn in je lichaam verzachten. Probeer ook eens enkele yogahoudingen. Die kunnen ook helpen om de spanning vrij te maken.

Je vindt meer informatie in dit artikel: Vijf yogahoudingen om angst en stress te verminderen

Drink warme thee

Kamille en honing bezitten ontstekingsremmende en ontspannende eigenschappen. Ze werken uitstekend om deze pijn te verlichten.

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 250 ml water
  • Een zakje kamillethee of 1 theelepel kamille (10 g)
  • 1 theelepel honing (7,5 g)

Hoe maak je de thee klaar?

  • Breng eerst het water aan de kook en voeg de kamille en de honing toe.
  • Laat het dan vijf minuten trekken. Daarna drink je de thee langzaam op.

Warme kompressen

Warmte helpt om de spieren te doen ontspannen. Bovendien bevordert het de bloedcirculatie in de buik.

Neem een warme douche

Vrouw neemt warme douche

Ook warm water werkt rustgevend als je last hebt van een pijnlijke eisprong, want de hitte verzacht de zenuwuiteinden in je lichaam.

Vermijd cafeïne

Het is bekend dat cafeïne de bloedvaten doet samentrekken. Dit verhoogt je pijngevoeligheid.

Neem pijnstillers

Pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Gebruik ze om de pijn te verzachten. Dit soort medicatie is verantwoordelijk voor het verhinderen van de productie van prostaglandines. Het zijn deze bestanddelen die samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Het gevolg is dat jij pijn voelt.

Soms zijn huismiddeltjes en pijnstillers onvoldoende om de pijn te verzachten. Denk dan ook aan het gebruik van anticonceptie om je hormonale cyclus te regelen.

Pillen op een glazen tafel

Laat je niet overweldigen door de pijn!

Een pijnlijke eisprong kan dus heel vervelend zijn, maar vrouwen moeten nu eenmaal elke maand met de symptomen en de pijn van de eisprong leren omgaan. Bij sommige vrouwen verloopt de menstruatiecyclus bijna onopgemerkt.

Let toch altijd op elke verandering die volgens jou niet normaal is. Preventie blijft de beste manier om ergere problemen te voorkomen.

Vergeet ook niet om regelmatig een afspraak te maken bij de gynaecoloog. Dit is onontbeerlijk om voor je gezondheid te zorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Navarro, H., & Morera, J. (1997). Los anticonceptivos orales: criterios de selección, utilización y manejo. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud21, 1–10.
  • O’Herlihy, C., Robinson, H.P., and de Crespigny, L.J.C. (1980). Mittelschmerz is a preovulatory symptom. British Medical Journal 280, 986.
  • Monterrosa, A. (2001). Dismenorrea primaria: visión actual. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia52(4), 1–13.
  • Larroy, C., Crespo, M., and Meseguer, C. (2001). Dismenorrea funcional en la Comunidad Autónoma de Madrid: Estudio de la prevalencia en función de la edad. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor 8, 11–22.
  • Lete, I., Dueñas, J.L., Serrano, I., Doval, J.L., Pérez-Campos, E., Martínez-Salmeán, J., and Coll, C. (2009). Efectos beneficiosos no anticonceptivos de la píldora anticonceptiva. Semergen 35, 505–510.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.