11 oorzaken van pijn tijdens de seks

3 van de 4 seksueel active vrouwen stelt ervaring te hebben met enige discomfort tijdens seks.
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 03 mei, 2023

Het ervaren van pijn tijdens seks is een veel voorkomend probleem en kan worden veroorzaakt door problemen met seksuele voldoening.

Volgens de informatie van het American Congress of Obstetricians and Gynecologists, heeft 3 op de 4 seksueel actieve vrouwen wel eens een vorm van ongemak tijdens de seks ervaren. Deze pijn of dit ongemak komt vaak voor in de vulva of andere gebieden die bij de opening van de vagina liggen. Ook straalt deze pijn of dit ongemak vaak door naar de onderrug, de bekken en de blaas en baarmoeder.

Dit veroorzaakt een verandering in de seksuele prestaties van de vrouwen en resulteert in emotionele reacties.

Er zijn veel oorzaken van dit probleem en deze zijn allemaal gerelateerd aan verschillende gynaecologische aandoeningen en een gebrek aan opwinding.  

In dit artikel gaan we 11 meest voorkomende oorzaken van ongemak of pijn tijdens de seks behandelen.

1. Huidproblemen

Huidproblemen rond de Vagina

Een veel voorkomende oorzaak van pijn tijdens seks zijn zweren die zich ontwikkelen op de gevoelige huid van de vulva.

Verder is een andere veel voorkomende oorzaak dermatitis en allergische reacties veroorzaakt door een onbalans van de vaginale flora.

Ook moet je voorzichtig zijn met het gebruik van geparfumeerde zepen of glijmiddel. Deze kunnen soms de problemen veroorzaken.

2. Een vaginale scheur tijdens de seks

Vrouwen kunnen ook lijden aan meerdere interne scheurtjes tijdens de seks. Dit kan de oorzaak van pijn zijn tijdens seks en daarom problemen geven bij het onderhouden van een seksuele relatie.

Deze scheurtjes worden veroorzaakt doordat er een hoge kracht wordt uitgevoerd op de vaginale passage en dit kan soms kleine wondjes veroorzaken.

Als deze pijn blijvend is en er meerdere symptomen bij komen, bezoek dan je gynaecoloog zo snel mogelijk.

3. Vaginale droogheid

Vaginale Klachten

Vaginale droogheid kan op elke leeftijd tevoorschijn komen. Echter is het meer voorkomend bij vrouwen in de perimenopauze of menopauze

Deze aandoening komt doordat de oestrogeenlevels lager worden. Een onbalans van dit hormoon heeft invloed op de vochtigheid van de vagina. Als gevolg daarvan kan het irritatie en een brandend gevoeld geven tijdens de seks.

In deze gevallen is het aan te raden om glijmiddel te kopen, dat verkocht wordt in de apotheek of bij de drogist, om dit probleem op te lossen. Ook kan je verschillende thuisbehandelingen gebruiken om de hormoonbalans onder controle te houden.

4. Vaginitis

Vaginitis is een ontsteking van de vagina, die wordt veroorzaakt door een virus of bacteriële infectie. Vrouwen met deze aandoening ervaren ongemak tijdens seks, een brandend gevoel en een ongebruikelijke afscheiding.

5. Vaginisme

Vaginisme

Vaginisme is een aandoening die wordt gekarakteriseerd door onwillekeurige samentrekken van de vaginawanden, wat penetratie moeilijk maakt. Dit is een van de grootste oorzaken van pijn tijdens seks. Ook kan dit een teken zijn van littekens of tumoren in de vagina.

De behandeling van vaginisme omvat veel oefeningen of kegeloefeningen.

6. Episiotomie

De incisie die gemaakt wordt in de vagina tijdens het bevallen, kan ook problemen veroorzaken tijdens seks, zelfs maanden na de geboorte van het kind.

Om dit probleem te behandelen, raden dokters aan om fysiotherapie te volgen, medicatie te nemen en in speciale gevallen zelfs een operatie te ondergaan.

7. Allergie voor latex condooms

Een klein aantal vrouwen heeft een allergische reactie op de materialen die terug te vinden zijn in condooms en latex. 

Het ongemak dat veroorzaakt wordt door deze allergie, start vanaf het allereerste begin van de seks en weerhoudt vrouwen ervan om van seks te kunnen genieten.

8. Pijn tijdens de seks door emotionele problemen

De emotionele gezondheid speelt een grote rol in het plezier dat seks hoort te geven. Gevoelens zoals angst, schuld, schaamte en stress weerhouden vrouwen ervan om volledig te kunnen ontspannen, echter is dit noodzakelijk tijdens de seks.

Als gevolg daarvan vermindert dit het seksuele verlangen en dit kan leiden tot pijn tijdens penetratie.

9. Relatieproblemen

Relatieproblemen

Ook al zijn veel mensen onwetend hierover, relatieproblemen kunnen ook de seksuele opwinding beïnvloeden. Een gebrek aan communicatie, seksuele problemen of ontrouw kunnen negatieve effecten hebben wanneer het aankomt op seksuele relaties.

10. Bepaalde medicijnen

Een van de bijwerkingen van de pil is een geringe behoefte aan seks.

Daarnaast verschijnt deze bijwerking wanneer er te veel pijnstillers en antibiotica worden genomen. Ook dit kan de natuurlijke vochtigheid van de vagina beïnvloeden.

11. Cystitis

Blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en kan ook een oorzaak zijn van ongemak tijdens seks. Het constante gevoel te moeten urineren en het brandende gevoel in de vagina veroorzaakt pijn en verlies van seksueel verlangen.

Voor vrouwen is het belangrijk om dit ongemak snel te herkennen, om het verlies van het seksueel verlangen te voorkomen.

Een gynaecologisch bezoek kan bepalen wat jouw probleem is en hoe je dit het beste kan behandelen en controleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.