6 redenen waarom je dat buikje maar niet kwijtraakt

Geloof het of niet, maar het drinken van suikervrije frisdranken – die je totaal niet helpen af te vallen – kan er juist voor zorgen dat je meer vet rond je middel opslaat en dat je taille over het algemeen breder wordt.

Je vraagt je misschien af: hoe kom ik in vredesnaam voor eens en voor altijd van dat vervelende buikje af? Waarschijnlijk heb je al zo’n beetje alles geprobeerd, tientallen verschillende diëten aangehouden, getraind tot je er bij neerviel en meer dan voldoende water gedronken… en ondanks alle moeite heeft je taille altijd dezelfde omvang behouden.

Waarom gebeurt dit nu toch? Waarom lukt het ondanks al je inspanning niet om dat vet rond je middel kwijt te raken? In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak is van dit frustrerende probleem en geven we je een aantal tips die je kunnen helpen om dat buikje langzamerhand te laten verdwijnen.

1. Je bent geobsedeerd door het idee al het vet uit je dieet te verwijderen

Avocado

Als het aankomt op gewichtsverlies, dan heb je misschien het gevoel dat je strenge grenzen moet stellen om de verleiding voor het eten van vettig voedsel geheel te elimineren. Denk je echt dat dit goed voor je is? Zal het echt werken om al het soort voedsel dat vet bevat te vermijden? Nee. Als je denkt van wel, dan vergis je je. We leggen uit waarom.

 • Sommige vetten zijn gezond en heeft je lichaam zelfs nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Dit zijn bijvoorbeeld vetten als meervoudig onverzadigde vetzuren.
 • Wat doorgaans gebeurt als mensen vet proberen te vermijden, is dat ze dit vet vervangen door koolhydraten. Dit zal ze op de lange termijn zeker niet helpen om van hun buikvet af te komen.
 • Om wat kilo’s te verliezen, heeft je lichaam nog steeds een voldoende hoeveelheid vetzuren (vaak ook wel gezonde vetten genoemd) nodig, die je bijvoorbeeld kunt vinden in voedingsmiddelen als avocado, olijfolie en noten. Het dagelijks eten van dit soort vetten zal zeker helpen bij het afvallen en daarnaast zijn deze vetten ook nog eens hartstikke verzadigend.

2. Je gemoedstoestand

Vermoeidheid

Hoe voel je je wanneer je op dieet bent? Wees eerlijk! Doorgaans ervaar je waarschijnlijk van alles, van angst tot verdriet. Je komt in een emotionele wervelwind terecht, waarin je wens om je lichaam en uiterlijk te verbeteren vermengd raakt met de alledaagse stress. Hierdoor maak je misschien misbruik van je dieet en sla je zelfs af en toe een maaltijd over. Misschien is het zelfs zo dat je het vermogen om af en toe eens te genieten van de dingen waar je het meest verzadigd van raakt, bent verloren.

Tijdens een onderzoek aan het Rush Universiteit Medisch Centrum in Chicago ontdekten enkele onderzoekers dat het vaak voorkomt dat vrouwen die verdrietig zijn of zich depressief voelen meer vet hebben rond de middel dan vrouwen die vrolijk in het leven staan.

Onthoud daarom: het is net zo belangrijk om voor je emotionele gemoedsrust te zorgen als te letten op wat je eet.

3. Controleer je je magnesiumgehalte weleens?

Magnesium

We hebben het op dit blog al vaker gehad over het belang van magnesium, maar wist je dat dit mineraal ook een belangrijke rol speelt bij gewichtsverlies?

 • Magnesium helpt de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte in balans te houden.
 • Zoals je waarschijnlijk wel al weet kun je magnesium vinden in bronnen als amandelen en andere noten, groenten en volkoren. Je kunt er ook voor kiezen om supplementen in te nemen die je kunt kopen bij de apotheek of reformwinkels.

4. Drink je weleens suikervrije frisdranken?

Frisdrank

Dit is een valkuil waar veel mensen intrappen. Wanneer je een dieet aanhoudt met het doel om af te vallen, kies je er misschien voor om gewone frisdranken te vervangen door light frisdranken in plaats van frisdranken gewoon helemaal uit je dieet te verwijderen. Wist je echter dat deze dranken er juist alleen maar voor zorgen dat het vet rond je buik dat je zo graag kwijt wilt raken, eigenlijk alleen maar toeneemt?

Onthoud: als je probeert vet te verliezen rond je middel, stop dan met het drinken van frisdrank en maak nooit de fout te denken dat je wel light frisdrank kunt drinken. Alle frisdranken maken je buik alleen maar dikker!

5. Ben je boven de 50 en doe je niet aan lichaamsbeweging?

Wandelen

Zodra je de 50 bereikt, is je stofwisseling compleet veranderd en is het lang niet meer zo makkelijk om af te vallen, zelfs niet wanneer je super goed let op wat je eet. Het is belangrijk om een gezond dieet te combineren met dagelijkse lichaamsbeweging, maar onthoud wel dat je juist aerobe oefeningen moet doen – met andere woorden: oefeningen waarvan de hartslag omhoog gaat en de ademhaling sneller wordt.

Deze vorm van beweging zorgt er namelijk voor dat vet rond de middel afneemt, omdat het lichaam dit vet zal gebruiken als brandstof voor energie. Houd je dus niet in: ga lekker wandelen, joggen, fietsen of zelfs dansen!

6. Eet je voldoende kleurrijk voedsel?

Citrusvruchten

Het zal je misschien verbazen als we je vertellen dat je altijd voor kleurrijk voedsel zou moeten kiezen om een dieet voor gewichtsverlies volledig te maken. Wat bedoelen we met kleurrijk voedsel? Een recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition toont aan dat mensen die regelmatig rood, oranje en geel voedsel eten minder buikvet hebben dan mensen die dit soort voedsel slechts af en toe eten.

Wil je weten over welke voedingsmiddelen we het hebben? Hier volgt een korte lijst:

 • Citroenen
 • Sinaasappels
 • Grapefruit
 • Rode pepers
 • Watermeloen
 • Aardbeien
 • Blauwe druiven
 • Ananas
 • Pompoen
 • Papaja
 • Wortelen

Motiveer jezelf om je dieetplan om af te vallen op de juiste manier voort te zetten. Het is zeker mogelijk om van dat buikje af te komen, zolang je je maar richt op je motivatie en je gezondheid en je emoties niet langer verwaarloost.

Onthoud dat het hebben van overtollig vet rond de middel ook erg gevaarlijk is voor de gezondheid en vooral het risico op een hartaanval aanzienlijk vergroot.

Waarom begin je dus niet vandaag nog deze simpele tips in je dagelijkse leven te implementeren?

Bekijk Ook