Waarschuwingssignalen dat je darmproblemen hebt

Er zijn bepaalde spijsverteringsproblemen die normaal lijken te zijn. Ze kunnen echter ook leiden tot serieuzere problemen, waaronder darmkanker, als er niks aan gedaan wordt. Leer meer over waarschuwingssignalen bij darmproblemen in dit artikel.
Waarschuwingssignalen dat je darmproblemen hebt

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

In de gevorderde stadia geeft darmkanker chronische symptomen. Daaronder vallen ook veranderingen in de darmactiviteit en buikpijn. We zullen je vertellen over waarschuwingssignalen van darmproblemen, zodat je vroegtijdig kunt ingrijpen en op adequate wijze kunt handelen.

IBS of prikkelbaredarmsyndroom: wat je moet weten

Darmen in het liuhaam

Meer dan een kwart van alle mensen heeft darmproblemen, en dat getal loopt op. Irritable Bowel Syndrome of prikkelbaredarmsyndroom komt het meest voor bij vrouwen. Het ligt niet alleen aan het voedingspatroon, maar ook aan stress en  angst.

Deze aandoening behoort tot de groep die ‘functionele gastro-intestinale aandoeningen’ wordt genoemd. Hieronder vallen ook constipatie en indigestie. Deze aandoeningen worden allemaal gekenmerkt door chronische symptomen. Vaak verschijnen deze pas als de aandoening behoorlijk vergevorderd en problematisch is.

Darmproblemen kunnen ontstaan bij (jong) volwassenen, of mensen onder de 45 jaar. Daarnaast kunnen je dagelijkse gewoontes de situatie verbeteren of verslechteren.

 • Voedsel zoals groene bladgroentes, peulvruchten en pruimen kunnen de situatie verergeren.
 • Melk en melkproducten moeten net als citrusfruit met mate worden geconsumeerd.
 • Je zou kunnen zeggen dat je alle voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken uit je recepten moet schrappen. Bijvoorbeeld koolsoorten en bonen.

Aan de andere kant kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en eiwitten je helpen.

 • Een goed voorbeeld van een gezond voedingspatroon is het Mediterrane dieet. Dit bevat veel vis, olijfolie en tomaten.
 • Het is noodzakelijk om tenminste acht glazen water per dag te drinken. Dat is nodig om irritatie van de darm te verminderen. Ook helpt dit om voedsel door de darm te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
 • En natuurlijk is beweging essentieel om de activiteit van de darm te stimuleren. Daarnaast vermindert beweging stress en angst.

Psychologische factoren kunnen ook een rol spelen in een veranderde darmwerking en gevoeligheid van de darm. Daarom heb je meer kans op darmproblemen als je gestrest of nerveus bent of je ergens zorgen over maakt.

Een aantal andere oorzaken van darmproblemen zijn:

 • ernstige buikgriep
 • voedselallergieën
 • genetische factoren
 • hormonale veranderingen

Symptomen van darmproblemen

We leggen vaak het verband tussen deze symptomen en andere aandoeningen zoals indigestie, het eten van een erg grote maaltijd of een druk en stressvol dagelijks leven.

Je moet echter erg voorzichtig zijn als deze symptomen vaker dan één keer per week optreden en in een regel in plaats van een uitzondering veranderen.

Buikpijn

Vrouw met buikpijn
 • Deze pijn bevindt zich in het lagere gedeelte van je buik en voelt als maagkrampen. Met andere woorden: het is een scherpe en drukkende pijn.
 • Buikpijn start mild en word dan intenser. In het begin zijn de klachten dus matig, maar uiteindelijk worden ze zeer ernstig.
 • Deze symptomen houden meestal vaak tot twee uur aan. Nadat je darm zich geleegd heeft, nemen de klachten af.
 • Het begin van deze pijnen valt samen met het gevoel dat je naar de wc moet of met veranderingen in de frequentie of de consistentie van de ontlasting.

Deze veranderingen kunnen ook in verband staan met de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen.

Problemen met de darmperistaltiek

Deze problemen kunnen zich uiten als diarree of constipatie, of zelfs een combinatie van deze twee. Je zult dan ook last hebben van een opgezette buik en van gasvorming.

Het resultaat van deze problemen kan zijn dat je het gevoel hebt dat je een onvolledige darmbeweging hebt of dat je slijm bij de ontlasting ziet.

Verteringsproblemen

Het regelmatig optreden van misselijkheid en overgeven kan ook een signaal zijn van darmproblemen, evenals een branderig gevoel in je middel.

Een andere indicator die je in gedachten zou moeten houden, is het niet vol zitten na een maaltijd die je maag zou moeten vullen.

Waarschuwingssignalen van darmkanker

Veel darmproblemen kunnen behandeld worden met een goed voedingspatroon en het verminderen van de hoeveel stress die je hebt, maar je moet ook serieuzere problemen als kanker uitsluiten.

Enkele symptomen van darmkanker zijn:

Buikkrampen

Deze komen vaak voor na het eten van een grote portie voedsel. Als dit echter gedurende langere periode gebeurt zonder andere symptomen en toeneemt in intensiteit, zou het ook darmkanker kunnen zijn.

Vermoeidheid

Vermoeidheid

Het is in de hedendaagse wereld normaal om moe te zijn. Als je echter altijd sloom, lethargisch en slaperig bent terwijl je genoeg slaapt, als het niet uitmaakt hoeveel activiteiten je gedurende de dag doet, dan het is een waarschuwingssignaal.

Onverklaard gewichtsverlies

Als je niet op dieet bent en je niks hebt veranderd aan hoe je eet, maar je verliest nog steeds gewicht, dan moet je naar de dokter gaan. Verlies van 5% van je lichaamsgewicht in zes maanden tijd is een signaal dat er iets niet in orde is.

Kankercellen gebruiken opgeslagen vet om te groeien. Ook verbruikt je immuunsysteem meer energie als het iets bestrijdt.

Veranderingen in de stoelgang

Het verschijnen van bloed in de ontlasting of veranderingen in kleur, hoeveelheid of vorm zijn zaken die je niet moet negeren.

Je moet ook op deze veranderingen letten als je poliepen in je darmen hebt. Deze kunnen uitgroeien tot kankergezwellen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.