Wat te doen als je kind darmparasieten heeft

Weet je wat je moet doen als je kind darmparasieten heeft? Dit is een veel voorkomende infectie die de gezondheid en de rust van je kind beïnvloedt. Als het niet correct wordt behandeld of als je niet naar de arts gaat, dan kan de infectie ook op elk moment terugkeren.
Wat te doen als je kind darmparasieten heeft
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je bent vandaag hier om uit te zoeken wat je moet doen als je kind darmparasieten heeft. Darmparasieten treffen een groot aantal kinderen waar ook ter wereld. De meest voorkomende darmparasieten komen uit aarsmaden en spoelwormen.

Kinderen kunnen deze parasieten in elk stadium ontwikkelen. Het merendeel van de gevallen komt echter voor bij kinderen jonger dan 14 jaar. Als je merkt dat je kind ‘s nachts onrustig en ongemakkelijk is, let dan op, omdat dit in deze gevallen veel voorkomende symptomen zijn.

Ontdek wat je moet doen als je kind darmparasieten heeft

1. Breng hem naar de dokter

Als je wilt weten wat je moet doen als je kind darmparasieten heeft, dan moet je eerst naar de dokter gaan.

Het is niet waar dat darmparasieten moeilijk te elimineren zijn – sterker nog, dit probleem komt veel vaker voor dan het lijkt. Je moet de nodige stappen nemen en de behandeling echter nauwkeurig opvolgen om te voorkomen dat de darmparasieten terugkeren.

Controle door een arts bij een baby
Je kinderarts kan een geneesmiddel voor oraal gebruik voorschrijven. Geen enkele medicatie zal echter de eieren elimineren die je kind opnieuw kunnen infecteren. Daarvoor moet je de dosering twee weken later herhalen.

Als een kind wormen heeft, dan is de kans groot dat het hele gezin ze heeft. In dit geval moet iedereen worden behandeld. Probeer enkele van deze eenvoudige en handige tips:

 • Alle gezinsleden moeten ‘s ochtends baden. Dit zal een groot aantal eieren helpen elimineren.
 • Irritatie en jeuk kunnen worden verlicht door een lauw bad te nemen en een milde zalf te gebruiken.
 • Verschoon vaak het ondergoed en de lakens. Dit vermindert de besmetting en het risico op een nieuwe infectie.
 • Houd de nagels kort en was ze met een borstel.
 • Iedereen in de familie moet vaak hun handen wassen, vooral na een bezoek aan het toilet en voordat er met eten wordt gewerkt.

2. Let op de voeding

Een mythe over darmparasieten heeft te maken met de consumptie van zoetigheid. Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat je kunt vaststellen dat een kind darmparasieten heeft, omdat hij plotseling naar zoet voedsel snakt. Dat is volstrekt onjuist.

Het is echter een goed idee om in de gaten te houden wat hij eet. Het eten van zoetigheid wijst misschien niet op de aanwezigheid van darmparasieten, maar het is ook niet goed voor zijn gezondheid.

Kindje zit zelf te eten
Wanneer je het voedsel voor je kind gaat wassen dat hij moet eten, zorg er dan voor dat je ziektekiemvrije en bacterievrije waterbronnen gebruikt. In Nederland is kraanwater hier prima geschikt voor. Maar dat geldt niet altijd in het buitenland. Het gebruik van water dat is verontreinigd door ontlasting is een van de belangrijkste redenen waarom kinderen darmparasieten krijgen.

Hoewel het waar is dat je voorzichtig moet zijn met wat je kind eet, is voedsel niet de eerste boosdoener als het gaat om het krijgen van darmparasieten.

De belangrijkste plaatsen waar darmparasieten worden gevonden zijn:

 • het zand in parken
 • speeltuinen
 • zwembaden
 • toiletbrillen
 • speelgoed
 • handen en vingernagels

Daarom is het van cruciaal belang om je kind goede hygiënische gewoontes te leren.

3. Let op de slaapkwaliteit

De eieren van darmparasieten komen via de mond het lichaam binnen en bereiken het spijsverteringsstelsel, waar de eieren uitkomen in de dunne darm. De larven van parasieten groeien door totdat ze in de dikke darm terecht komen.

Een paar weken later bereiken vrouwelijke wormen het einde van het spijsverteringsstelsel en verlaten het lichaam om meer eieren te leggen. Dit proces vindt meestal ‘s nachts plaats.

Slapend kind met de maan en sterren in de achtergrond
Dit veroorzaakt rusteloze dromen, prikkelbaarheid, nachtmerries, tandenknarsen en zelfs slaapwandelen. Daarom moet je goed opletten hoe goed je kind slaapt.

Als je een van deze symptomen opmerkt, controleer dan de geslachtsdelen van je kind en vooral het rectum. Je kunt ook zijn ontlasting controleren waar je de darmparasieten kunt vinden in de vorm van kleine, witte draden.

Conclusie

Weet je wat je moet doen als je kind darmparasieten heeft?

Dit is een veel voorkomende infectie die de gezondheid en de rust van je kind beïnvloedt. Als het niet correct wordt behandeld of als je niet naar de arts gaat, dan kan de infectie ook op elk moment terugkeren.

Niet alleen kinderen krijgen parasieten. Als er eenmaal iemand geïnfecteerd is dan is het waarschijnlijk dat het hele gezin darmparasieten krijgt. Dit is gelukkig een snelle en eenvoudige zaak om mee om te gaan. Zodra de infectie is verdwenen, zorg dan altijd voor blijvende goede hygiënische maatregelen in huis. Dit helpt je niet alleen om darmparasieten te vermijden, maar ook andere ziekten die het hele gezin kunnen treffen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.