6 symptomen van darmwormen

Omdat sommige symptomen ook kunnen optreden als gevolg van andere problemen, als we er meer dan twee hebben, moeten we naar de specialist gaan om te controleren of we darmwormen hebben.
6 symptomen van darmwormen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het hebben van darmwormen kan een aandoening zijn die veel mensen overstuur maakt of zelfs bang maakt. Je hoeft je zich echter niet schamen als je lijdt aan de symptomen.

Vergeet niet dat darmwormen een veel voorkomende ziekte is en dat ze niet alleen in ontwikkelingslanden voorkomen.

Raadpleeg je arts en volg zijn instructies om je gezondheid snel te verbeteren. Hier zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van parasieten in je lichaam.

Wat zijn darmwormen?

Darmwormen of parasieten zijn organismen die leven in en zich voeden met een ander organisme. Darmwormen zijn dus organismen waarvan de overleving afhangt van de voeding en de gezondheid van het menselijk lichaam.

Intestinale parasieten kunnen op verschillende manieren in je lichaam terecht komen. De meest gebruikelijke manier waarop onze lichamen kunnen worden geïnfecteerd, is door orale inname.

Larven kunnen gemakkelijk gecamoufleerd worden in rauwe kip en varkensvlees. Het is ook mogelijk om ze te binnen te krijgen van verontreinigd water en ongekookt fruit of groenten.

Bovendien is het ook heel gemakkelijk om besmet te raken met parasieten door contact met dieren. Zelfs door huisdieren zoals katten, honden en vogels.

Er zijn veel soorten darmwormen, bekend onder verschillende informele en wetenschappelijke namen. Ze kunnen  verschillende grootten en vormen hebben en verschillende symptomen veroorzaken.

Symptomen die duiden op de aanwezigheid van darmwormen

Diarree

Darmwormen en diarree

Diarree is een veel voorkomend symptoom van verschillende ziekten, niet alleen van darmwormen.

Het kan door vele redenen ontstaan, van het nuttigen van voedsel in slechte toestand tot hart- of luchtweginfecties. Diarree is een veel voorkomend symptoom bij gevallen van eencellige darmparasieten.

 • Dit type parasiet is vaak voor het blote oog niet waarneembaar.
 • In het geval van grote wormen vanaf anderhalve cm, verschijnen diarreeklachten alleen als er een overbevolking in de darm is.
 • In dit geval kan de patiënt de wormen in de ontlasting waarnemen.

Buikpijn

Veel patiënten kunnen deze pijn verwarren met krampen, omdat de buikpijn die in verband wordt gebracht met darmwormen wisselend en af ​​en toe erg sterk is.

Er zijn vrouwen die dit symptoom van darmparasieten negeren vanwege hun gelijkenis met sterke menstruatiepijn.

 • De buikpijn veroorzaakt door wormen beïnvloedt het onderste deel van de romp, dichter bij het kruis dan bij de maag.
 • Dit symptoom duidt op de aanwezigheid van wormen die zich voeden direct vanaf de darmwanden, wat de zenuwuiteinden irriteert en hevige pijn veroorzaakt.

Langzame groei

Dit symptoom is een van de meest voorkomende klachten bij kinderen en jonge mensen. Zoals we al hebben aangegeven, voeden parasieten zich met de voedingsstoffen van het lichaam van de gastheer, in dit geval de mens.

Intestinale wormen consumeren een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen die nodig zijn voor groei.

Kinderen met parasieten zijn meestal korter en dunner dan andere kinderen. Ze kunnen ook weinig energie hebben om de dag door te komen.

Als je kind veel tijd per dag slaapt en moe is als hij of zij wakker wordt, kunnen wormen het probleem zijn. Als dit het geval is, raadpleeg dan je arts om een ​​behandeling te starten.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is eerder een symptoom van mogelijke ondervoeding, dan dat het afkomstig is van de wormen zelf. Wanneer wormen meer voedingsstoffen eten dan het geïnfecteerde lichaam, kan de persoon zich slap en zwak voelen.

Als je veranderingen in je energieniveau opmerkt, ga dan op zoek naar het mogelijke ontstaan van andere symptomen.

Droge hoest

Darmwormen en hoesten

Er zijn verschillende soorten wormen die het grootste deel van hun levenscyclus in de menselijke darm verblijven. Tijdens de eerste fase waarin het echter nog maar larven zijn, kunnen ze zich ook in andere delen van het lichaam ontwikkelen.

 • Sommige parasieten migreren naar de longen en de slokdarm in de vroege stadia van groei. Dit kan ontsteking van gevoelige weefsels veroorzaken.
 • Een droge hoest die niet wordt verlicht door antigriep- of keelpijnremedies kan wijzen op parasieten.
 • Dit symptoom kan behoorlijk vervelend en zelfs pijnlijk zijn.

Verandering in eetlust

De darmwormen zijn aanwezig als een vreemde massa die zich in het lichaam nestelt. Hoewel je hun aanwezigheid fysiek niet voelt, ontvangt je lichaam voortdurend zenuwprikkels uit je darmen.

Deze stimuli vertellen de hersenen dat de darm vol is, maar kunnen duidelijk niet identificeren of het bewerkte voedingsmiddelen of wormen zijn.

Daardoor kun je een plotselinge verandering in je eetlust krijgen. Je eet misschien steeds minder en je zit al na een kleinere hoeveelheid voedsel vol.

Aan de andere kant zijn er enkele soorten wormen die te veel voedingsstoffen verwerken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam een ​​voedingstekort krijgt. In dit geval kunt je veel vaker honger hebben en je voedselinname verhogen.

Je moet goed opletten wanneer een van deze symptomen zich voordoet. Het is onwaarschijnlijk dat een van hen direct de aanwezigheid van parasieten in het lichaam aangeeft.

Echter, als je merkt dat twee of meer symptomen op hetzelfde moment verschijnen, is het aan te bevelen om je arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aparicio Rodrigo, M., & Tajada Alegre, P. (2007). Parasitosis intestinales. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70035-X
 • Agirrezabala, J., Iñigo, P., Miren, A., Iciar, A., Armendáriz, M., Barrondo, S., … Valverde, E. (2009). Parasitosis intestinales. Información Farmacoterapéutica de La Comarca.
 • Fumadó, V. (2015). Parásitos intestinales. Pediatria Integral.
 • Haque Rashidul. Human Intestinal Parasites. Scientist and Head of Parasitology Laboratory. J Health Popul Nutr. 2007 Dec; 25(4): 387–391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
 • Miguel, E., & Kremer, M. (2004). Worms: Identifying impacts on education and health in the presence of treatment externalities. Econometrica. https://doi.org/10.1111/j.1468-0262.2004.00481.x
 • Morhouse, C. H. (1952). Intestinal Worms. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4794.1152-a
 • Tabares, L. F., & González, L. (2008). Prevalencia de parasitosis intestinales en niños menores de 12 años, hábitos higiénicos, características de las viviendas y presencia de bacterias en el agua en una vereda de Sabaneta, Antioquia, Colombia. Iatreia.
 • Webster, P., & Kapel, C. M. O. (2005). Intestinal establishment and reproduction of adult Trichinella spp. in single and mixed species infections in foxes (Vulpes vulpes). Veterinary Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2005.03.030

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.