Natuurlijke remedies tegen een droge hoest

Het is belangrijk veel vloeistof te drinken op kamertemperatuur. Zo houd je je lichaam gehydrateerd en verzacht je irritaties in de keel. Daarnaast is honing een essentiële component van vele middeltjes tegen het hoesten.
Natuurlijke remedies tegen een droge hoest

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Men spreekt over een droge hoest of niet-productieve hoest wanneer het niet gepaard gaat met het ophoesten van mucus of slijm en van een productieve hoest wanneer wel slijm aanwezig is. Een droge hoest behandelen we met een remedie die slijm losmaakt, zodat het uit het lichaam verwijderd kan worden.

Om snel van een droge hoest af te raken en de problemen met je luchtwegen op te lossen, bestaan er verschillende natuurlijke remedies. Omdat je vooral ‘s nachts veel moet hoesten, kan een droge hoest je slaappatroon, maar ook dat van iedereen in je buurt, ernstig verstoren.

Natuurlijke remedies tegen een droge hoest

Knoflook

Knoflook is dankzij zijn antibacteriële eigenschappen een erg goede natuurlijke remedie tegen een droge hoest, die veel klachten in het lichaam helpt verlichten en zo ook die van het ademhalingsstelsel. Het is een erg effectieve remedie om je luchtwegen te ontstoppen.

Knoflookteentjes

Hoe maak je een huismiddel met knoflook?

Eerst plet je tien teentjes knoflook en laat je ze een nacht in een kop olijfolie liggen. De volgende dag giet je de olie af en stop je het in een afgesloten bakje. Neem dan elke dag één eetlepel van de olie op een lege maag. Al na enkele eetlepels zal je resultaten bemerken.

Let wel op in verband met het risico op de Clostridium botulinum-bacterie. Werk hygiënisch en bewaar de knoflookolie altijd koel en niet langer dan enkele dagen.

Stomen met eucalyptus en citroen

Stomen is erg goed tegen slijm en is één van de beste middelen voor het ontstoppen van de luchtwegen en het verzachten van de hoest. Hiervoor kook je een liter water met hierin blaadjes van eucalyptus en citroen.

Als alternatief voor de citroenblaadjes kan je ook het sap van enkele citroenen gebruiken. Het mengsel is klaar op het moment dat het water begint te koken. Zet het vuur vervolgens lager en hang een handdoek over je hoofd. Plaats vervolgens je hoofd boven het hete mengsel en de dampen.

Let wel op dat je je niet verbrandt. De handdoek maakt het inademen van de dampen makkelijker. Je luchtwegen zullen vrij gemaakt worden en er zal sneller een eind komen aan je hoest.

Huisgemaakte hoestsiroop

Ingrediënten

 • Glazen pot, liefst met een deksel
 • Een citroen, in schijfjes gesneden
 • Pure honing
 • In stukjes gesneden gember
 • Kokend water

Bereiding

Voeg de schijfjes citroen, de stukjes gember en de honing toe aan de glazen pot. Sluit deze vervolgens af en plaats het in de koelkast tot het er bijna als gelatine begint uit te zien. Om te gebruiken neem je er een theelepel van en voeg je dat toe aan een kop kokend water. Je kan het in de koelkast bewaren gedurende 2 tot 3 maanden.

Andere remedies om hoest te behandelen

Wortelen in een schaal
 • Drink twee tot drie keer per dag hete wortelsap.
 • Snijd drie uien in stukjes en verwarm ze au bain marie gedurende minstens twee uur. Neem het vervolgens van het vuur en laat het afkoelen. Neem iedere uur twee eetlepels.
 • Laat drie eetlepels lijnzaad gedurende vijf minuten koken in een kop water. Haal het vervolgens van het vuur en voeg er wat citroensap aan toe, samen met een eetlepel honing. Je zou dit drie keer per dag moeten innemen.
 • Rooster enkele radijzen en voeg er ongeveer vijf eetlepels honing aan toe. Laat het vier uur inwerken (in een afgesloten bakje). Neem dit enkele malen per dag in.
 • Drink drie keer per dag een infusie van anijszaadjes. Voeg gewoon wat geplette anijszaadjes toe aan een kop kokend water. Laat het enkele minuten afgedekt trekken, giet af en drink terwijl het nog warm is.

Nog enkele tips

 • Drink veel vloeistoffen. Drink ze echter wel op kamertemperatuur. Je zou niets kouds mogen drinken.
 • Als de hoest na een week nog niet verdwenen is, kun je beter een arts raadplegen. Wacht niet tot het laatste moment, want vaak kunnen zich dan complicaties voordoen. Zoek dringend medische hulp wanneer de hoest gepaard gaat met koorts, pijn in de borst of moeilijkheden met ademhalen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.