5 intieme gewoontes die niet zo hygiënisch zijn als je dacht

Hoewel we het zien als een hygiënische gewoonte, kan het verwijderen van schaamhaar in feite leiden tot verschillende soorten infecties omdat schaamhaar eigenlijk als een barrière fungeert.
5 intieme gewoontes die niet zo hygiënisch zijn als je dacht
Nelton Abdon Ramos Rojas

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Laatste update: 03 november, 2022

De meeste vrouwen zijn erg geïnteresseerd in wat er te weten valt over hun intieme gewoontes en hygiëne. De angst voor infecties en vieze geurtjes zijn voor veel mensen genoeg reden om speciale aandacht te besteden aan dit deel van hun lichaam.

In het proces van het elimineren van elke vorm van vocht of geur nemen veel vrouwen slechte intieme gewoontes aan. Deze gewoontes kunnen hun vaginale gezondheid zelfs schaden.

Het probleem wordt veroorzaakt door het feit dat het een zeer gevoelig gebied is. Daarnaast kan de pH fluctueren. Dit kan komen door het gebruik van chemische producten, bepaalde soorten ondergoed en andere factoren die de meeste mensen negeren.

Dus hoewel sommige intieme gewoontes gezond lijken moet je weten waarom ze schadelijk kunnen zijn en hoe je ze kunt vermijden.

Lees verder om hier meer over te weten te komen!

5 ongezonde intieme gewoontes

1. Overmatig vaginaal douchen

Overmatig vaginaal douchen

Vaginale douches lijken misschien een goede manier om bacteriën en nare geuren uit je intieme omgeving te verwijderen. Ze zijn echter verre van behulpzaam. Het is zelfs zo dat ze kunnen leiden tot veranderingen die op hun beurt tot infecties kunnen leiden.

Deze inwendige douches veroorzaken een disbalans van de gezonde vaginale bacteriën. Dit zorgt ervoor dat ze verzwakken en minder goed op kunnen treden tegen pathogene stoffen.

Wat kun je eraan doen?

 • In plaats van een vaginale douche zou je ervoor moeten kiezen om de uitwendige delen gewoon te wassen met een milde zeep en water.

2. Het gebruik van inlegkruisjes

De industrie voor vrouwelijke producten heeft met succes haar consumenten overtuigd dat hun adviezen goed voor ze zijn. Vrouwen denken nu dat ze iedere dag inlegkruisjes en andere soortgelijke producten moeten gebruiken. Op die manier kunnen ze ongemakkelijke situaties voorkomen die worden veroorzaakt door vloeistoffen en geuren.

Maar in werkelijkheid is dat een van de intieme gewoontes die niet verstandig is. Het dagelijks gebruik van deze producten is zelfs contraproductief.  Ze verstikken het gebied. Daarnaast verhogen ze de kans op jeuk, irritatie en andere ongemakkelijke symptomen.

Wat kun je eraan doen?

 • Je moet het gebruik van dit soort producten zoveel mogelijk beperken. Je kunt er bijvoorbeeld beter voor kiezen om ze alleen vlak voor en vlak na je menstruatie te gebruiken.
 • Gebruik daarnaast ademend, katoenen ondergoed om het gebied schoon en fris te houden.

3. Het gebruiken van parfums of talkpoeder

Het gebruiken van parfums of talkpoeder

Een van de slechte intieme gewoontes die de tand des tijds heeft overleefd is het gebruik van parfums, talkpoeder en andere intieme hygiëneproducten. Deze producten kunnen het gebied zelfs behoorlijk irriteren.

We dachten lange tijd dat deze producten effectieve methoden zijn om lekken en geuren te voorkomen. Maar vandaag de dag weten we dat ze juist ongewenste effecten kunnen veroorzaken. Dat komt omdat ze de pH van het gebied veranderen.

Het frequent gebruik van deze producten veroorzaakt irritatie in de uitwendige vaginale zones. Daarnaast leidt het regelmatig ook nog tot gistinfecties of bacteriële infecties.

Wat kun je eraan doen?

 • Er is geen reden om je voor je vagina te schamen: de vagina heeft een natuurlijke geur en het is niet nodig om deze te neutraliseren.
 • Als de geur te sterk is, moet je een afspraak maken met je arts om te zien of je een infectie hebt.

4. Ruw omgaan met het gebied

Doe voorzichtig met de huid van je intieme zone! De huid die de vaginale zone bedekt is de meest gevoelige huid van ons lichaam. Het vereist dan ook een speciale behandeling. Een van de intieme gewoontes die juist contraproductief is, is het ruw behandelen van dit gebied. Sommige vrouwen reinigen de vagina te agressief tijdens het wassen van dit gebied.

Door dit te doen kunnen ze kleine, open wondjes veroorzaken. Die wondjes zijn dan een ideale plek voor het ontstaan van infecties.

Wat kun je eraan doen?

 • Breng voorzichtig een milde zeep aan en wrijf zachtjes met de vingers of met de palm van je hand.

5. Het verwijderen van schaamhaar

Het verwijderen van schaamhaar

Tegenwoordig is het heel normaal dat vrouwen denken dat het verwijderen van schaamhaar goed is. Ze denken dat dit een van de gezonde intieme gewoontes is. Maar in werkelijkheid is het dat niet. Integendeel zelfs!

Schaamhaar is een deel van het lichaam dat een speciale taak heeft. Het is verantwoordelijk voor de bescherming van de vagina tegen de bacteriën, gisten en virussen. Al deze zaken kunnen tot infecties in dit gebied leiden.

Bovendien zijn veel methodes om deze zone te ontharen zeer agressief. Ze kunnen leiden tot huidirritaties en snijwonden. Deze problemen kunnen vervolgens zonder twijfel ook bepaalde complicaties opleveren.

Wat kun je eraan doen?

 • Kies een ontharingsmethode die zo non-invasief mogelijk is. Ontharingscrèmes en andere natuurlijke producten zijn een goede optie.
 • Probeer een beetje haar over te laten. Op die manier zal het gebied niet volledig onbeschermd zijn.
 • Als je een scheermes gebruikt moet je het mes na elk gebruik schoonmaken en goed afdrogen.

Heb jij een van deze intieme gewoontes? We weten dat je probeert je vaginale gebied goed schoon te houden. Maar je moet er wel goed over nadenken en ervoor zorgen dat je pH niet uit balans raakt.  Wellicht ook interessant voor jou

Een gezonde vaginale afscheiding met deze huismiddeltjes
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Een gezonde vaginale afscheiding met deze huismiddeltjes

Gezonde vaginale afscheiding is doorzichtig of wit van kleur. Het zou geen onaangename geur mogen hebben en er zou ook niet te veel van aanwezig mo... • Marturana A. (2016). How to deal with crotch sweat.
  self.com/story/how-to-deal-with-crotch-sweat
 • Muscat JE, et al. (2008). Perineal talc use and ovarian cancer: A critical review. DOI:
  10.1097/CEJ.0b013e32811080ef
 • Hamlin A, et al. (2018). Brief vs. thong hygiene in obstetrics and gynecology (B-THONG): A survey study. Kelly-Jones A. (2018) Personal interview.
  journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2018/05001/Brief_vs_Thong_Hygiene_in_Obstetrics_and.375.aspx
 • Klebanoff MA, et al. (2011). Personal hygienic behaviors and bacterial vaginosis.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811217/

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.