Schaamhaar verwijderen, ja of nee?

Schaamhaar is belangrijk om het genitale gebied te beschermen tegen pathogenen en irriterende invloeden van buitenaf. Voor jezelf is het belangrijk om te letten op irritaties in dit gebied.
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 24 november, 2023

Je schaamhaar scheren of niet scheren… dat is de vraag! Er bestaat een hoop debat over dit onderwerp en veel vrouwen weten niet wat ze er mee aan moeten.

Laat jij je schaamhaar gewoon groeien of scheer je het er helemaal af? Vrouwen die tot de eerste groep behoren, zeggen dat hun schaamhaar hun genitale gebied beschermt tegen ziektes. Vrouwen uit de tweede groep zeggen dat ze hun schaamhaar scheren omdat ze er dan aantrekkelijker uitzien.

Is het slecht om je schaamhaar te scheren of verwijderen? Kom hier in dit artikel achter!

Het nut van schaamhaar

Elk deel van ons lichaam is met een doel gecreëerd. Toch kiezen een hoop vrouwen (en tegenwoordig ook steeds meer mannen) ervoor om zichzelf te scheren. Om een weldoordachte keuze te maken om jezelf wel of niet te scheren, is het belangrijk dat je jezelf goed informeert.

Het is niet goed om deze keuze te baseren op vooringenomenheid of de hedendaagse trend.

Onthoud dus dat ons schaamhaar enkele belangrijke rollen vervult, waaronder:

  • Het creëren van een barrière om bacteriën en virussen van buitenaf die ziektes en infecties kunnen veroorzaken tegen te houden.
  • Het behouden van een aangename en geschikte temperatuur, zodat de vrouwelijke genitaliën naar behoren kunnen functioneren.
  • Het vasthouden van geurtjes (die gecreëerd worden door feromonen) die seksuele signalen uitsturen om het libido van de partner te stimuleren.
  • Het voorkomen van irritaties in het genitale gebied na seksuele geslachtsgemeenschap. Wrijving kan namelijk roodheid en ongemak veroorzaken.

Redenen om je schaamhaar niet te scheren

Als je er nog steeds niet over uit bent of je je schaamhaar nu wel of niet wilt scheren, denk dan even na over de volgende redenen. Ze kunnen je ervan overtuigen dat het beter is om de dingen gewoon te laten zoals ze zijn. Of misschien besluit je erdoor om je schaamhaar slechts een beetje te trimmen.

Je huid lijdt eronder

Redenen om je schaamhaar niet te scheren

Wanneer je je schaamhaar scheert, raken de haarzakjes geïrriteerd en ontstoken. Daardoor kun je last krijgen van open wondjes. Deze kun je met het blote oog vaak niet zien. Jezelf voortdurend scheren kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van pijnlijk ingegroeide haartjes of kleine sneetjes van het scheermes.

En wanneer je eraan gewend bent om je schaamstreek te harsen, kun je last krijgen van kleine brandwondjes.

Scheren zorgt voor een snelle toename van bacteriën

Een van de gevaarlijkste manieren om haar in de schaamstreek te verwijderen, is door het gebied te harsen. Van harsen wordt je huid namelijk rood en worden je poriën zwak.

Dit in combinatie met de vochtigheid en de temperatuur in dit gebied zorgt voor een geweldige broedplaats voor bacteriën en groep A-streptokokkeninfecties. Als je dan ook nog eens helemaal haarloos bent, is er niets meer dat kan voorkomen dat deze bacteriën je lichaam binnendringen!

Grotere kans op herpes

Meerdere studies tonen aan dat vrouwen die zich volledig kaal scheren een grotere kans hebben om herpes genitalis op te lopen. Wanneer ze zichzelf namelijk scheren en wondjes in de huid creëren, stellen ze zichzelf bloot aan het virus dat de oorzaak is van deze seksueel overdraagbare aandoening.

Grotere kans op het humaan papillomavirus

Grotere kans op virussen als je je schaamhaar scheert

Het humaan papillomavirus heeft zich in de afgelopen tijd enorm snel verspreid. Doktoren geven aan dat deze ziekte in de meeste gevallen wordt overgebracht zonder dat beide individuen zich hier überhaupt van bewust zijn. Er is namelijk geen sprake van automatische symptomen. Ook zijn ze vaak niet goed geïnformeerd.

Volwassen die zichzelf scheren zouden hun kans op infectie aanzienlijk vergroten.

De trend is slechts een trend

Veel vrouwen voelen zichzelf aantrekkelijk wanneer ze hun schaamhaar scheren. Maar je hoeft dit niet te doen alleen maar omdat het in de mode is of omdat je denkt dat wanneer iedereen het doet, jij het ook moet doen.

Als je je niet prettig voelt wanneer je je schaamhaar scheert of als het te veel pijn doet, dan kun je het het beste gewoon laten zoals het is.

Pas op voor huidaandoeningen

Psoriasis of eczeem kunnen erger worden van het scheren. Als je dus last hebt van deze huidaandoeningen, kun je het beste even je dokter raadplegen om erachter te komen wat de meest aanbevolen manier is om lichaamshaar te verwijderen.

Doe je dit niet, dan zou je de toestand erger kunnen maken en hierdoor veel pijn en ongemak kunnen ervaren.

Scheren is niet hygiënischer

Schaamhaar scheren is niet hygiënischer

Dit is een van de meest wijd verspreidde mythes die er bestaan. Het zorgt ervoor dat steeds meer vrouwen hun schaamhaar willen scheren. Een onaangename geur heeft niets te maken met hoeveel schaamhaar je hebt, maar eerder met je persoonlijke hygiëne.

Scheren is geen afrodisiacum!

Het is inderdaad zo dat veel vrouwen zich zelfverzekerder voelen wanneer ze zich scheren. Daardoor hebben ze doorgaans dus ook betere seks. Intieme bevrediging gaat echter veel verder dan de hoeveelheid schaamhaar die je hebt.

Het hangt ook af van de twee mensen zelf. Veel mannen houden ervan als vrouwen zich volledig kaal scheren. Er zijn echter ook genoeg mannen die het liever au natural zien, met alle attributen intact.

Advies voor het scheren van je schaamstreek

Als geen van de bovenstaande redenen je heeft weten te overtuigen om je schaamhaar niet meer te scheren, omdat je je simpelweg prettiger voelt wanneer je het wel scheert, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Als dit echter het geval is, dan raden wij een aantal goede gewoontes aan om ervoor te zorgen dat deze keuze zo min mogelijk negatieve gevolgen zal hebben.

Scheer jezelf beetje bij beetje

Scheer je schaamhaar beetje bij beetje

Als je je schaamhaar nog nooit hebt geschoren, dan kun je het beste beetje bij beetje beginnen. Op die manier zul je het minst last hebben van bijverschijnselen. Knip het haar eerst kort met een schaar en ga dan over op scheren of harsen.

Denk na over hoe je je voelt

Misschien heb je besloten om jezelf volledig te scheren omdat je partner dit graag wilt, omdat je op vakantie gaat of gewoon omdat je iets nieuws wilt proberen. Vergelijk hoe je jezelf voelt zonder haar met hoe je jezelf voelde met haar.

Kijk uit voor irritaties

Ongeacht de manier waarop je je schaamhaar verwijdert, is het belangrijk om de gevolgen die dit heeft voor je huid niet over het hoofd te zien. Als je huid er rood of branderig van wordt of als het onaangenaam aanvoelt, zorg er dan voor dat je een goede moisturizer gebruikt.

Kijk daarnaast uit voor:
ingegroeide haartjes.

Draag katoenen ondergoed

Gooi ondergoed dat gemaakt is van materialen als lycra het liefst gewoon weg. Probeer daarnaast ook geen ondergoed of kleding te dragen dat te strak zit. Draag rokken of wijde jurkjes en wees voorzichtig met het dragen van een bikini.

Ga niet met dit deel in de zon liggen

Als je je schaamhaar scheert ga dan niet met dat deel in de zon liggen

Misschien heb je al je haar weggeschoren omdat je een kleine bikini hebt of omdat de zomer is aangebroken. Het is echter verstandig om de eerste paar dagen na het scheren of harsen dit deel van de huid niet bloot te stellen aan de zon.

Voorkom irritatie en roodheid door het deel in te smeren met een crème met een hoge factor.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.