Natuurlijke ontharingsmethoden

Epileren met touw is een erg effectieve vorm van ontharing en kan de huid tot wel 6 weken glad houden. Hier is echter wel enige vaardigheid voor nodig.
Natuurlijke ontharingsmethoden

Laatste update: 11 oktober, 2018

Wist je dat er natuurlijke ontharingsmethoden bestaan om ongewenste haartjes te verwijderen? Door deze natuurlijke ontharingsmethoden te gebruiken, kun je besparen op de kosten van conventionele ontharingsmethoden en loop je minder risico op huidirritatie of andere bijverschijnselen.

Ontdek in dit artikel hoe je ongewenste haartjes met de meest natuurlijke methoden kunt verwijderen door middel van suiker en citroen of een draad van zijde of katoen én hoe je er met behulp van kurkuma voor kunt zorgen dat de haartjes alsmaar dunner worden.

Natuurlijke ontharingsmethoden

Suiker en citroen

Deze natuurlijke ontharingsmethode wordt al sinds de oudheid gebruikt door de Egyptenaren en het enige wat je ervoor nodig hebt is suiker en citroen. Het is soortgelijk aan harsen, maar is minder pijnlijk, goedkoper en natuurlijker. 

Tegenwoordig wordt in sommige landen zelfs kant-en-klare suikerpasta verkocht, maar het recept is zo simpel dat het handig is om te leren hoe je de pasta zelf kunt maken.

Wat je nodig hebt:

  • 2 koppen suiker
  • Het sap van 1 citroen
  • Wat water als er niet voldoende citroensap is

Instructies:

  • Doe het citroensap en de suiker in een middelgrote pan. Het sap zou de suiker volledig moeten bedekken. Indien dit niet het geval is, kun je wat water toevoegen tot de suiker volledig bedekt is.
  • Verwarm het mengsel op middelhoog vuur al roerend met een houten lepel tot de suiker volledig is opgelost. Gebruik een kookthermometer om er zeker van te zijn dat het mengsel een temperatuur van 115 graden celsius bereikt.
  • Wanneer het mengsel begint te koken, zet je het vuur laag en wacht je tot het mengsel dik en plakkerig is. Het mengsel moet handelbaar zijn en een zacht gouden kleur hebben, net als honing. Als het mengsel donker van kleur is, is het waarschijnlijk verbrand en zou je overnieuw moeten beginnen.
  • Laat het suikermengsel nooit meer dan één minuut koken boven hoog vuur. 
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Eenmaal afgekoeld kun je deze was op de traditionele manier gebruiken. Verdeel een dunne laag was evenredig over het te ontharen gebied en gebruik zonder te wachten een stukje katoen om de hars tegen de haargroei in te verwijderen.

Om ervoor te zorgen dat de suiker zich niet te veel aan de huid hecht, kun je de droge en schone huid van te voren bestuiven met wat talkpoeder.

Breng na het harsen wat vochtinbrengende crème of aloëveragel aan op de huid om deze te kalmeren. Als er restjes hars op de huid achterblijven, kun je deze afspoelen met warm water.

Misschien ook interessant om te lezen: Maak je eigen ontharingswax thuis

Suikerhars als natuurlijke ontharingsmethode

Epileren met zijde of katoen

Een verrassende, maar uiterst natuurlijke en misschien wel de meest voordelige manier om haar te verwijderen, is door het gebruik van garen.

Deze oude techniek, die ook wel ‘threading’ wordt genoemd, werd in eerste instantie gebruikt in India en Egypte, maar wordt tegenwoordig door steeds meer vrouwen over de hele wereld gebruikt.

Om te beginnen vereist deze methode enige vaardigheid. Het is dus verstandig om het de eerste keer te laten doen door een professional, zodat je kunt zien hoe hij/zij het doet.

Wanneer je eenmaal hebt geleerd hoe het moet, kan deze techniek erg snel en vrijwel pijnloos worden uitgevoerd.

Bij deze methode maak je gebruik van zijde of katoenen garen. Dit stukje garen vouw je als het ware dubbel, zodat er twee draadjes langs elkaar lopen.

D raai dan de draadjes en rol hiermee vervolgens over de te ontharen huid heen, waardoor je de haartjes met wortel en al meetrekt. Doe dit niet te hard, zodat de huid niet geïrriteerd raakt.

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je het draad moet gebruiken kun je deze film bekijken, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe het moet.

Deze ontharingsmethode heeft het voordeel dat het tot wel zes weken kan duren voordat de haartjes weer terug beginnen te komen.

Ook zullen de haartjes steeds zwakker terugkomen, iets dat niet het geval is bij traditionele ontharingsmethoden. Je kunt deze techniek ook voor gezichtshaar gebruiken.

Garen als natuurlijke ontharingsmethode

Masker van kurkuma

Na het harsen of epileren kun je gebruik maken van een masker van kurkuma voor het gezicht of lichaam. Kurkuma heeft namelijk geweldige eigenschappen voor het behandelen van de huid. Dit specerij kan ook helpen de haarzakjes geleidelijk te verzwakken en is daarom de perfecte toevoeging aan je ontharingsbehandeling. 

Meng simpelweg wat gemalen kurkuma met water tot er een romige pasta ontstaat die niet druppelt. Breng deze pasta aan op het gezicht en laat dit 20 minuten zitten


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.