Ingegroeide haartjes voorkomen met deze 6 aanbevelingen

De meesten van ons scheren tegen de groeirichting in. Maar als je vatbaar bent voor ingegroeide haartjes, is het beter om het scheermesje in de richting van de haargroei te bewegen.
Ingegroeide haartjes voorkomen met deze 6 aanbevelingen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eén van de meest voorkomende schoonheidsproblemen zowel voor mannen als voor vrouwen is het optreden van ingegroeide haartjes. Ze ontstaan wanneer de haartjes onderhuids groeien. Dit gebeurt wanneer de follikels verstopt raken als gevolg van opgestapelde talg en dode huidcellen. Gelukkig kan je ingegroeide haartjes voorkomen.

Het is ook een probleem dat vaak optreedt bij mensen met dik of krullend haar. Dat komt omdat ze het vaak moeilijk hebben om de oppervlakte te bereiken. Bovendien kunnen ze ook optreden als gevolg van scheren of van een gebrek aan exfoliatie.

Ingegroeide haartjes zijn geen ernstig probleem. Toch is het belangrijk dat je hieraan aandacht schenkt. Want ze kunnen pijn, ontsteking en zelfs bepaalde infecties veroorzaken.

Gelukkig hebben we hier enkele tips. Je kan ze volgen en ingegroeide haartjes voorkomen vóór ze zich ontwikkelen.

In dit artikel stellen we jou de top zes voor. Je kan ze gemakkelijk toevoegen aan je persoonlijke verzorgingsroutine.

Je moet ze zeker eens bekijken!

1. Exfoliëren

Ingegroeide haartjes voorkomen met exfoliatie

Als je huid gevoelig is voor ingegroeide haartjes, gebruik dan een exfoliërend product. Op die manier verwijder je alle onzuiverheden die de haarzakjes kunnen verstoppen.

Deze behandeling zal de textuur van je huid zachter maken. Het verwijdert ook alle dode huidcellen die puistjes of andere vlekken laten ontstaan.

Suggesties

 • Probeer twee tot drie keer per week te exfoliëren. Doe dit bij voorkeur vóór het scheren.
 • Kies producten die van natuurlijke oorsprong zijn, zoals honing of grove suiker.
 • Nadat je deze middelen gebruikt hebt, moet je voldoende vocht inbrengen op de behandelde plaats.

2. Gebruik een geschikte methode om haren te verwijderen

Niet alle huidtypes zijn bestand tegen alle methoden om haar te verwijderen.

Ze hebben misschien een goed effect wanneer je ze op de juiste manier toepast. Maar sommige methoden kunnen averechtse reacties veroorzaken, zoals ingegroeide haartjes.

Scheren met een scheermes kan de normale groei van je haar aantasten. Dat komt omdat deze methode de haren niet bij de wortels verwijdert.

Ook ontharen met was kan dit probleem veroorzaken. De reden is dat het de wortels van de haarzakjes verzwakt. Het gevolg is dat de haren zwakker worden en er niet in slagen om door de huid te dringen.

Suggesties

 • Vermijd het gebruik van scheermesjes als je merkt dat het je huid gevoelig maakt of als je huid een roodachtige kleur krijgt.
 • Let op de groei van je haartjes als je een methode gebruikt zoals de ontharing met was.
 • Probeer ontharingscrèmes of natuurlijke producten te gebruiken.

3. Leer op de juiste manier scheren

Ingegroeide haartjes voorkomen door op de goede manier te scheren

Misschien geef je de voorkeur aan het gebruik van een scheermesje wegens de tijdsduur of omdat het jouw persoonlijke voorkeur heeft. Zorg er dan voor dat je het op de juiste manier gebruikt. Want zo kan je ingegroeide haartjes voorkomen.

Suggesties

 • Was je huid met zeep en water vóór het scheren.
 • Breng een scheercrème of een vochtinbrengend product aan. Zo blijft de huid gehydrateerd tijdens het scheren.
 • Scheer altijd met de richting van de haargroei mee en niet tegen die richting in.

4. Vermijd het dragen van strakke kleding

Misschien lijkt deze tip totaal niets te maken te hebben met het onderwerp van dit artikel. Maar wanneer je kleding draagt die te strak zit, en dan vooral onmiddellijk na het scheren, dan kan dit problemen met de haargroei veroorzaken.

Dit is omdat de huid zijn vermogen verliest om te “ademen”. Dit tast de gezondheid van de haarzakjes aan.

Suggesties

 • Probeer losse kleding te dragen. Kies voor katoen of een andere ademende stof.
 • Vermijd om strakke jeans of iets gelijksoortig te dragen.

5. Probeer warme kompressen

Ingegroeide haartjes voorkomen met warme kompressen

Het gebruik van warme kompressen vóór het scheren is een populaire manier om de verwijdering van haartjes te vergemakkelijken. Bovendien vermijdt het dat de haarzakjes verstopt raken.

Want de warmte verzacht de huid in dit gebied en houdt de follikels gezond. Dit voorkomt de verstopping van de haarzakjes.

Suggesties

 • Warm wat water op. Breng het dan aan op je huid vóór het scheren.
 • Je kan twee keer per dag warme kompressen aanbrengen tot de haartjes op een natuurlijke manier beginnen groeien.

We raden je ook dit artikel aan: De voordelen van komkommersap

6. Gebruik een ontsmettend middel

Om infectie van een haarzakje te voorkomen is het een goed idee om na het ontharen met was of na het scheren een lotion of een ontsmettende zalf te gebruiken.

Want de scheermesjes kunnen de bovenkant van het haarzakje beschadigen. Op die manier dringen bacteriën en micro-organismen gemakkelijker binnen.

Suggesties

 • Na het scheren droog je de huid goed. Daarna desinfecteer je de huid met een ontsmettingsmiddel.
 • Als je geen commerciële producten hebt, kies dan voor honing, knoflook of aloëveragel.

Heb je vaak last van dit probleem? Probeer dan enkele van deze tips. Je zal op die manier eens en voor altijd ingegroeide haartjes voorkomen.

Als je een puistje of een infectie in het haarzakje opmerkt, zorg dan dat je je arts raadpleegt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lamb, A., & Yañez, G. N. (2014). Pseudofolliculitis Barbae. In Acneiform Eruptions in Dermatology: A Differential Diagnosis. http://doi.org/10.1007/978-1-4614-8344-1_41

 • C.C., C., M., P., & C.M., C. (2011). Quantitative hair plucking reveals stem cell activation is modulated by interactions with extrafollicular macro-environment. Journal of Investigative Dermatology.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.