10 veilige voedingsmiddelen voor een gevoelige maag

Hoewel ze meestal geen problemen veroorzaken, moet je, als je onder medische behandeling bent voor een gevoelige maag, met je arts overleggen over het eten van deze voedingsmiddelen.
10 veilige voedingsmiddelen voor een gevoelige maag
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 01 juli, 2018

Mensen met een gevoelige maag moeten een streng dieet volgen als ze een goede kwaliteit van leven willen hebben.

Sommige voedingsmiddelen kunnen erg nuttig zijn. Dit is te danken aan hun vermogen om ontstekingen in je darmen te verminderen en je darmflora aan te vullen.

Ontdek in dit artikel wat de 10 beste voedingsmiddelen zijn om voor een gevoelige maag te zorgen.

Voedingsmiddelen voor een gevoelige maag

1. Agar-agar

Agar-agar is een alg die in voedingsmiddelen wordt gebruikt om gelatine te maken. Veel vegetariërs eten het in plaats van dierlijke gelatine.

Dit ingrediënt kan elke vloeistof verdikken. Hoe meer je ervan toevoegt, hoe dikker het wordt.

Agar-agar is een plantaardige gelatine die het vermogen heeft om je darmfunctie te reguleren. Dit is zelfs het geval als je last hebt van diarree. Het doet dit dankzij de prebiotische vezels en mineralen zoals magnesium, jodium en calcium.

2. Chiazaad en lijnzaad

Water inschenken met karaf
Chiazaad en lijnzaad zijn populair, omdat ze je darmfunctie stimuleren. En ze doen dit zonder dit orgaan of de darmflora te verstoren.
 • Wanneer je ze laat weken, dan laten ze hun slijmstof los. Dit is een soort oplosbare vezel die water gelatine-achtig maakt.
 • Wanneer je dit water met de zaden drinkt, dan krijg je een diepe darmreiniging.

3. Gefermenteerde voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die zijn gemaakt door middel van fermentatie zijn zeer gunstig. Ze beschermen je darmbacteriën en vult deze aan.

En je darmflora kan negatieve gevolgen ondervinden van een slecht dieet, antibiotica of darmziekten.

 • De meest populaire gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder andere natuurlijke yoghurt, kefir, zuurkool en kombuchathee.

4. Papaja

Hele en gesneden papaja
Papaja is een heerlijke tropische vrucht die erg goed is voor je spijsvertering. Op darmniveau heeft het een licht laxerend en reinigend effect. En het is dus heel goed voor gevallen van obstipatie, diverticulitis of parasieten.
 • We raden aan om het in rauwe vorm bij het ontbijt te eten. Dit kan in stukjes zijn of in sappen of smoothies.

5. Appels

Een appel is een geweldige vrucht voor het verhogen en het in balans brengen van je spijsvertering. Het kan bovendien, afhankelijk van hoe je het eet, helpen om darmziekten te behandelen.

 • Als je het rauw en met schil eet, dan help je je darmbewegingen. Het bestrijdt obstipatie dankzij de oplosbare vezels die het bevat.

Dit verhoogt je darmactiviteit. Het versterkt ook de spieren die je spijsverteringssysteem gebruikt.

 • Als je appels geschild en geraspt eet en je laat ze bruin worden, dan kun je diarree verlichten. Ze hebben dit effect dankzij de tannines die verschijnen als het oxideert en het hoge pectinegehalte. Dit houdt water vast en vertraagt ​​de darmbeweging.

6. Kuzu

Lepel met kudzu
Kudzu of kuzu is een zetmeel dat rijk is aan vezels. Het heeft een regulerend effect op je dunne darm.

Het wordt ook aanbevolen als je afwisselend constipatie en diarree, spasmen of een gevoelige maag hebt. Door dit te eten kan je je darmbacteriën stimuleren.

 • Kuzu lost op in water. En je kunt het verwarmen totdat het dik wordt. Daarna kun je er kleine slokjes van nemen, als je er maar op let dat je jezelf niet verbrandt.

7. Koffiedik

Dit is een zeer interessante remedie die zeer effectief is voor het verlichten van een darmontsteking.

 • Je hoeft ‘s ochtends alleen een glas water met een eetlepel koffiedik te drinken. Doe dit minstens een half uur voor het ontbijt.

Met deze eenvoudige oplossing zul je namelijk bijna onmiddellijk verlichting van je klachten ervaren.

8. Zeewater

Zeewater is zeer geschikt om te gebruiken als medicinale behandeling. Het is rijk aan mineralen en sporenelementen. Deze reguleren je darmfunctie als je het op de juiste manier drinkt.

Ingrediënten

 • 1/4 kop zeewater
 • 3/4 kop water

Instructies

 • Meng de twee soorten water en drink een kopje ervan als ontbijt.

9. Bakbanaan

Bakbanaan is een medicinale plant die je als thee kunt drinken. En het heeft als voordeel dat het je darmen kan kalmeren en in balans kan brengen.

Als gevolg hiervan is het zeer nuttig in gevallen van diarree, maagslijmvliesontsteking, maagzweren of geïrriteerde darmen.

10. Haver

Een kom haver en een karaf melk
Haver is een geweldige graansoort die rijk is aan vezels en slijmstoffen. Dit zijn twee ingrediënten die namelijk heel goed zijn voor de behandeling van darmproblemen.

Om effectief te zijn, moet je het echter gekookt of geweekt eten. Dit komt omdat als je het rauw eet, het moeilijk verteerbaar kan zijn of brandend maagzuur kan veroorzaken.

Haver is ook zeer voedzaam. Het geeft je energie en kracht. Het ontspant ook je zenuwstelsel waardoor het problemen zoals nervositeit, prikkelbaarheid of angst voorkomt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Higashimura Y, Naito Y, Takagi T, Mizushima K, Hirai Y, Harusato A, Ohnogi H, Yamaji R, Inui H, Nakano Y, Yoshikawa T. Oligosaccharides from agar inhibit murine intestinal inflammation through the induction of heme oxygenase-1 expression. (2013).
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Evidence of the anti inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrient, 2017.
 • Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. (2007).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.