Zeven gezondheidsvoordelen van groene bakbananen

Dankzij hun hoge kaliumgehalte zijn groene bakbananen uitstekend voor de gezondheid van het hart. Kom meer te weten in dit artikel!
Zeven gezondheidsvoordelen van groene bakbananen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Groene bakbananen worden door heel Latijns-Amerika gebruikt en kunnen op verschillende manieren worden bereid. Gekookt, gebakken of gefrituurd… ze zijn een uitstekende aanvulling op veel gerechten.

Als het gaat om voedingsstoffen zijn groene bakbananen een uitstekende bron van vezels, kalium, vitamine C en bètacaroteen, samen met andere vitaminen zoals B6 en mineralen zoals ijzer. Naast dat ze je lichaam veel energie geven, bieden ze ook veel gezondheidsvoordelen, waarover we het in dit artikel zullen hebben.

1. Groene bakbananen kunnen de hartslag verbeteren en reguleren

Groene bakbanaan in plakjes

Dankzij hun hoge kaliumgehalte kunnen groene bakbananen helpen om de hartslag te reguleren. Dat komt omdat kalium helpt bij het reguleren van de bloeddruk, om zo het hart te beschermen tegen de schade die een onregelmatige hartslag kan veroorzaken.

Een middelgrote groene bakbanaan kan ongeveer 400 mg kalium bevatten, een zeer hoge dagelijkse dosis als je bedenkt dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen 3500 mg bedraagt (en voor kinderen varieert het van 1100 mg tot 2000 mg).

2. Groene bakbananen kunnen helpen tegen maagproblemen en gastritis

Groene bakbananen tegen gastritis

Groene bakbananen zijn zeer rijk aan zetmeel. Ze zijn uitstekend geschikt als beschermers van het maagslijmvlies. Daarom zijn ze goed om te eten als je aan een van de volgende aandoeningen lijdt:

In deze gevallen is het echter belangrijk dat je ze op een goede manier bereidt en niet frituurt. Het vet dat met het frituren gepaard gaat, zal bijna alle voordelen teniet doen. Je kunt ze beter gekookt eten, gekruid met een beetje zout en olijfolie.

3. Ze kunnen helpen darmziekten te bestrijden

Het zetmeelgehalte in bakbananen, een soort zeer fermenteerbare vezel, is zeer gunstig voor de goede bacteriën die de functie van de dikke darm helpen verbeteren, omdat het een regulerend en prebiotisch effect produceert. Het eten van groene bakbananen zal helpen de darmflora te laten regenereren.

Het is een goed idee om dit voedingsmiddel in je dieet op te nemen als je net een antibioticakuur hebt afgerond die je darmflora kan verzwakken.

Ze zijn ook behulpzaam bij darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of colitis.

4. Groene bakbananen kunnen het immuunsysteem te versterken

Net als knoflook zijn groene bakbananen een uitstekende bron van vitamine B6. Dit is belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem, vooral bij oudere mensen.

Veel aandoeningen die kunnen optreden tijdens het ouder worden, kunnen ontstekingen veroorzaken, die kunnen resulteren in tryptofaan, zodat het lichaam meer vitamine B6 nodig heeft om gezond te blijven.

Omdat vitamine B6 oplosbaar is in water, is het een goed idee om de bakbananen te stomen om deze voedingsstoffen zo veel mogelijk te behouden.

Immuunsysteem

5. Ze kunnen de bloeddruk helpen te reguleren

Kalium is erg belangrijk voor de gezondheid van het lichaam, niet alleen omdat het goed is voor de bloedvaten. Het helpt ook bij spiercontracties, wat erg belangrijk is voor het hart.

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, is het het beste om de inname van kalium, magnesium en calcium te verhogen. Groene bakbananen bevatten grote hoeveelheden kalium en magnesium, dus het is een goed idee om hier meer van te eten.

Let wel goed op als je medicijnen gebruikt in verband met een hoge bloeddruk. Kalium kan dan problemen veroorzaken. Overleg dus met je arts.

6. Ze kunnen helpen je cholesterol te verlagen

Een bakbanaan van 200 gram kan tot 5 gram eiwit bevatten. Nog belangrijker is het vezelgehalte waardoor het een goede optie is om te helpen je cholesterol te verlagen. Dit is belangrijk als jij je lichaam wilt helpen om problemen zoals obesitas, ziekten die verband houden met type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker wilt voorkomen.

7. Ze helpen obesitas tegen te gaan

Te kleine broek door overgewicht

Het zetmeel in groene bakbananen zorgt voor een langdurige gevoel van volheid. Toch is het een voedingsmiddel dat natuurlijk weinig vet bevat.

Als je gewicht wilt verliezen, kun je groene bakbananen toevoegen aan de maaltijden. Doe dit wel in matige hoeveelheden (denk eraan dat ze ook rijk aan koolhydraten zijn). Je kunt ze gekookt, geprakt of zelfs gestoomd eten als je dat wilt.

Overwegingen bij het eten van groene bakbananen

Houd er rekening mee dat, hoewel het eten van groene bakbananen veel voordelen voor de gezondheid kan opleveren, je ze beter kunt vermijden als je aan leveraandoeningen of nierfalen lijdt.  Dit is belangrijk, omdat een overmaat aan kalium niet goed kan worden verwijderd als de nierfunctie sub-optimaal is.

Dit zorgt ervoor dat je teveel van dit mineraal in je lichaam hebt en dit verhoogt het risico op hyperkaliëmie, wat kan leiden tot:

  • Hyperventilatie
  • Misselijkheid
  • Een zwakke hartslag
  • Ernstige schade aan het hart

Als alternatief voor medisch advies of ernstige ziekte volstaan bananen alleen natuurlijk niet! Raadpleeg bij twijfel daarom altijd je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chandler, S. (1995). The nutritional value of bananas. In Bananas and Plantains. World Crop Series. https://doi.org/10.1007/s10298-008-0296-0
  • Crepaldi, G & Allegri, G & De Antoni, A & Costa, Carlo & Muggeo, Michele. (1975). Relationship between tryptophan metabolism and vitamin B6 and nicotinamide in aged subjects. Acta vitaminologica et enzymologica. 29. 140-4.
  • D’Elia, L., Barba, G., Cappuccio, F. P., & Strazzullo, P. (2011). Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: A meta-analysis of prospective studies. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.09.070
  • Granado Cassettari, V. M., Machado, N. C., Lourenção, P. L., Carvalho, M. D., & Ortolan, E. P. (2015). Mo1187 Green Banana Biomass Supplement Produces Healthy Bowel Performance and Reduces Laxative Requirement in Children With Chronic Constipation: An Interventional Study. Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0016-5085(15)32132-6
  • Qian, B., Shen, S., Zhang, J., & Jing, P. (2017). Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. Journal of immunology research2017, 2197975.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.