Probeer deze zes huismiddeltjes tegen colitis eens

Wist je dat wortelen een van de meest effectieve middeltjes zijn tegen colitis? De vezelige bestanddelen en de ontstekingsremmende werking helpen om pijn te verzachten en een zwak gevoel te verlichten. Leer hierover meer in dit artikel!
Probeer deze zes huismiddeltjes tegen colitis eens

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Colitis is een ziekte die veroorzaakt wordt door ontstekingen in de dikke darm en het rectum. Dit deel, het uiterste deel van de darmen, zorgt voor veranderingen in het slijmvlies dat de darmen bedekt. Hierdoor ontstaat er een reeks negatieve reacties, waaronder intense pijn en diarree.

Hoewel colitis doorgaans sporadisch en zeer subtiel aanwezig is, gaan veel mensen toch op zoek naar medische hulp omdat het probleem chronisch is en alsmaar terugkeert.

Gegevens tonen aan dat minstens 60% van alle colitispatiënten vrouw is. De meeste daarvan zijn jonger dan veertig jaar. Vooralsnog weet men niet wat de oorzaak is van deze vervelende aandoening. Desalniettemin zijn deskundigen van mening dat het te maken heeft met de eetgewoontes, genen of de werking van sommige medicijnen.

Gelukkig bestaan er wel een aantal natuurlijk middeltjes die geen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Deze middeltjes kunnen helpen om de symptomen te verzachten voordat er andere complicaties ontstaan.

In dit artikel delen we daarom de zes beste huismiddeltjes die je kunnen helpen wanneer je last hebt van colitis.

6 huismiddeltjes tegen colitis

1. Gewone yoghurt

Yoghurt

Yoghurt is een van de beste natuurlijke middeltjes tegen colitis. Yoghurt maakt de darmen sterker doordat het levende culturen bevat die de natuurlijke pH-waarde van de darmen kunnen reguleren. 

Deze groep gezonde bacteriën helpt om melkzuur te genereren, wat noodzakelijk is om schadelijke gifstoffen die in dit deel van het lichaam leven naar behoren te verwijderen.

Dankzij deze eigenschappen draagt yoghurt ook op een positieve manier bij aan het immuunsysteem. Dit komt doordat deze bacteriën de besmettelijke invloeden die het lichaam binnendringen tegengaan.

Wat moet je doen?

 • Eet dagelijks een kop gewone yoghurt.
 • Voeg gewone yoghurt toe aan gezonde smoothies gemaakt van vers groente en fruit.

Lees ook: Zelf yoghurt maken, met alle voordelen

2. Aardappelsap

De alkalische werking die aardappelen hebben, is zeer effectief om colitis ulcerosa en diarree-aanvallen tegen te gaan.

Daarnaast zijn aardappelen rijk aan zetmeel en natuurlijke vezels die bijdragen aan het verbeteren van de darmfunctie. Dit helpt om irritaties in de dikke darm onder controle te houden.

Aardappelsap helpt om buikpijn te verzachten en de opeenstapeling van darmgas en zuren te verminderen.

Hoe gebruik je aardappelsap?

 • Rasp een rauwe aardappel en pers deze door een vergiet. Vang het sap op in een beker en drink het op.
 • Drink dit sap twee tot drie keer per dag.

3. Rijstwater

Rijstwater

Rijstwater bevat helemaal geen toegevoegde kruiden en is daarnaast een probiotisch middeltje dat kan helpen om de natuurlijke pH-waarde van de darmen te reguleren.

Het zetmeel dat het bevat, vermindert irritaties in de dikke darm. Doordat het ervoor zorgt dat er meer gezonde bacteriën in de darmen aanwezig zijn, helpt het ook om symptomen als indigestie en darmgas te verzachten.

Bovendien is dit drankje dankzij het vitamine- en mineraalgehalte een van de beste middeltjes om de voedingsstoffen te vervangen die het lichaam verliest wanneer je last hebt van diarree.

Hoe gebruik je rijstwater?

 • Kook twee eetlepels rijst in een pannetje met water. Wanneer het water aan de kook is gekomen, haal je de pan van het vuur en laat je de rijst nog even weken.
 • Zodra het water is afgekoeld tot een aangename temperatuur, giet je het door de zeef. Drink vervolgens één of twee glazen per dag.

4. Lijnzaadwater

Lijnzaad (ook wel vlaszaad genoemd) bevat natuurlijke vezels en is een geweldig ingrediënt voor middeltjes tegen darmproblemen.

De voedingsstoffen die lijnzaad bevat, helpen samen met de vetzuren en antioxidanten om ontstekingen te remmen en afvalstoffen naar behoren te verwijderen.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel lijnzaad
 • 1 kop water

Hoe gebruik je lijnzaadwater?

 • Voeg de eetlepel lijnzaad toe aan een glas water en laat het gedurende de nacht weken.
 • De volgende ochtend heeft het water als het goed is een gelatine-achtige consistentie. Giet dit water door de zeef en drink het op.
 • Drink dagelijks een glas tot je symptomen over zijn.

5. Wortelen

Wortelen

Wortelen zijn rijk aan vezels en bevatten een hoop ontstekingsremmende bestanddelen. Wanneer wortelen in de darmen terechtkomen, kunnen ze helpen om pijn en irritatie onder controle te houden.

Bovendien heeft deze groente probiotische eigenschappen, wat inhoudt dat wortelen de bacteriën die dikke darm beschermen voeden.

De voedingsstoffen die wortelen bevatten, zorgen ervoor dat het lichaam minder vatbaar is voor chronische aandoeningen als diarree en braken.

Hoe gebruik je wortelen?

 • Gebruik een sapcentrifuge om wortelsap te maken.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de wortelen te koken in water zonder zout en er vervolgens wanneer ze gaar zijn een puree van te maken.
 • Consumeer wortelen in ieder geval iedere dag, tot je probleem over is.

6. Bananen

Bananen bevatten een vezelsoort die ook wel pectine genoemd wordt. Wanneer pectine door de darmen geabsorbeerd wordt, helpt het om de pH-waarde in balans te houden en diarree en constipatie te verzachten.

Daarnaast helpt het hoge gehalte magnesium en kalium om het aantal elektrolyten in het lichaam in balans te houden, wat vrijwel altijd helpt om deze aandoening te verbeteren en ervoor zorgt dat de banaan een van de beste middeltjes is tegen colitis.

Ingrediënten

 • 1 rijpe banaan
 • 1 theelepel honing

Bereiding

 • Prak de banaan en meng hem met de honing. Eet dit mengseltje vervolgens op.
 • Je kunt ook banaan toevoegen aan je smoothies of gedurende de dag gewoon stukjes banaan eten.

Heb je last van colitis? Kies welk middeltje je het meeste aanspreekt en zeg voorgoed vaarwel tegen dit vervelende probleem! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ke F, Yadav PK, Ju LZ. Herbal medicine in the treatment of ulcerative colitis. Saudi J Gastroenterol. 2012;18(1):3–10. doi:10.4103/1319-3767.91726
 • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion.
 • Martinchik, A. N., Baturin, A. K., Zubtsov, V. V, & Molofeev, V. I. (2012). [Nutritional value and functional properties of flaxseed]. Voprosy Pitaniia.
 • Fallahzadeh H, Jalali A, Momayyezi M, Bazm S. Effect of Carrot Intake in the Prevention of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. J Gastric Cancer. 2015;15(4):256–261. doi:10.5230/jgc.2015.15.4.256
 • Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7
 • Wong C, Harris PJ, Ferguson LR. Potential Benefits of Dietary Fibre Intervention in Inflammatory Bowel Disease. Int J Mol Sci. 2016;17(6):919. Published 2016 Jun 14. doi:10.3390/ijms17060919

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.