Tomaten inmaken en bewaren: hoe doe je dat en waarom?

21 oktober 2018
Overal ter wereld zijn tomaten heel populair. Lees wat je met deze groente kunt doen in dit artikel.

Of het nu in sauzen, pasta’s en natuurlijk in ketchup is, de tomaat is een fundamenteel ingrediënt in duizenden recepten. Vandaag willen we het hebben over tomaten inmaken en bewaren. We leggen je ook uit waarom je dat moet doen.

Wat gebeurt er wanneer je tomaten inmaakt?

Wat gebeurt er wanneer je tomaten inmaakt

Het is geweldig om tomatenpasta, tomaten in blik en jam bij de hand te hebben. Je kan ze in je kast bewaren. Ze blijven een lange tijd houdbaar. Wanneer je ze in de winkel koopt, bevatten ze conserveermiddelen. Dit helpt om hen een lang leven op de plank te geven. Ze zijn echter niet erg gezond. Dit is de reden waarom het zelf maken de beste keuze is. Je kan dus thuis tomaten inmaken en bewaren.

Interessant om te lezen:
7 voordelen van iedere dag tomaten eten

Hoe kan je tomaten inmaken en bewaren?

Hoe kan je tomaten inmaken en bewaren

Je gelooft het misschien niet. Zelf thuis tomaten inmaken en bewaren is echt heel eenvoudig. We leggen je uit hoe je het moet doen in 9 stappen.

1. Kook de tomaten

Kook de tomaten gedurende enkele minuten in een grote pan. De bedoeling is dat we de schil zachter maken zodat we ze gemakkelijker kunnen pellen.

Een tip: dit is een eenvoudig trucje om tomaten te pellen. Vóór je de tomaten kookt, maak je een X aan de onderkant van elke tomaat met een mes. Dit helpt om de schil op een betere en gelijkmatigere manier zachter te maken.

2. Koel de tomaten af

Je hebt de tomaten dus ongeveer twee minuten laten koken (voor rijpe tomaten is minder tijd nodig). Haal ze nu uit het water en doe ze in een kom met heel koud water. Op die manier stop je het kookproces en kan je de schil verwijderen. Een uitstekende manier om de afkoeling te versnellen is ijsblokjes toevoegen. Zodra de tomaten afgekoeld zijn, is het proces veel gemakkelijker. Het helpt bovendien ook om hun kleur en hun smaak veel beter te behouden.

3. Doe de stukjes tomaat in een pot

Je hoeft de zaadjes of andere delen van de binnenkant niet weg te halen. Snij de gepelde tomaten in partjes en doe ze in een glazen pot met een deksel. Vul de pot tot de rand. Je kan de tomaten wat naar beneden duwen zodat er meer in de pot kunnen.

4. Vul de pot met water

Zodra alle tomaten in de pot zitten, vul je de pot met water tot bijna aan de rand. Voeg dan een theelepel zout en een theelepel suiker toe. Zout en suiker geven niet alleen smaak. Ze helpen ook om de tomaten te bewaren.

5. Sluit de pot

Maak de rand van de pot schoon en sluit de pot stevig af. Je kan best speciale potten gebruiken die ontworpen zijn om in te maken. Deze weckpotten hebben een ring rond de rand die ze water- en luchtdicht maakt.

6. Zet de pot in een pan kokend water

Zodra je de pot afgesloten hebt, zet je het in een pan kokend water. De pan moet groot genoeg zijn zodat de pot erin past en volledig met water bedekt is.

7. Laat koken

Als de weckpot eenmaal volledig onder water staat, laat je het gedurende 45 minuten koken.

8. Laat rusten

Haal na die tijd de pot uit het water. Wees hierbij voorzichtig voor je handen! Nu moet je het dan minstens 24 uren laten rusten.

9. Manier van bewaren

Na die 24 uren bewaar je de pot tomaten ergens op kamertemperatuur en op een donkere plaats, zonder rechtstreeks zonlicht. Nu heb je ingemaakte tomaten die een heel jaar lang goed blijven.

Lees ook:
Zes fouten die je moet vermijden bij het bewaren van voedsel

Waarom is het zo goed om tomaten in te maken?

Waarom is het zo goed om tomaten in te maken

Voedsel inmaken of jam ervan maken is altijd de beste manier geweest om de voedingsmiddelen vers te houden. Je kan tomaten, paprika’s of olijven inmaken. Er bestaan zovele redenen om het te doen. We geven je hier enkele van de vele voordelen: