Wat je moet vermijden bij het bewaren van voedsel

Veel mensen denken er niet over na als ze eten willen bewaren, maar het is belangrijk het goed te doen om het eten zo lang mogelijk goed te houden en de kans op voedselvergiftiging te verkleinen.
Wat je moet vermijden bij het bewaren van voedsel

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het bewaren van voedsel is een makkelijke manier om je te helpen om voedselverspilling tegen te gaan en geld te besparen. Het grootste probleem is echter dat de meeste mensen hun voedsel niet goed bewaren, wat vervolgens de kans op gezondheidsproblemen vergroot.

Het is daarom belangrijk voedsel goed op te slaan. Voedsel blijft daardoor langer goed en de kans op voedselvergiftiging wordt verkleind.

Vaak is het zo dat slechte opslag van het eten te wijden is aan pure nalatigheid. Toch komt het ook voor dat het slecht bewaren van eten simpelweg te wijden is aan slechte gewoontes die men zich met de tijd heeft aangeleerd.

Wat de reden ook is, het is zaak om de slechte gewoontes te herkennen en je andere gewoontes aan te leren die je helpen je voedsel beter op te slaan

Vandaag gaan we je gedetailleerd uitleggen welke 6 fouten bij het bewaren van voedsel je moet vermijden om je voedsel vers te houden.  Let goed op!

Het voedsel te lang op kamertemperatuur laten liggen

Wat je moet vermijden bij het bewaren van voedsel zoals bijvoorbeeld het te lang op kamertemperatuur te laten liggen

Tijd is belangrijk als je voedsel goed wilt bewaren. Het eten te lang op kamertemperatuur laten staan geeft bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen en voedsel te besmetten. Dit is de reden waarom voedsel soms vóór de houdbaarheidsdatum al bederft of waarom het vies begint te ruiken.

Hoe kun je dit voorkomen?

  • Bewaar je voedsel in de koelkast om zo slechte micro-organismen geen kans te geven om in je voedsel te komen.
  • Zet je voedsel zo snel mogelijk in de koelkast, maar vermijd dit als het eten nog te warm is.

Eieren te lang bewaren

Vandaag de dag printen veel bedrijven een houdbaarheidsdatum op de verpakking van  eieren , zodat consumenten duidelijk kunnen zien wanneer ze de eieren weg moeten gooien. Maar niet iedereen bewaart de eieren in de verpakking. Daardoor is het niet altijd even gemakkelijk te herkennen hoelang de eieren nog goed blijven.

Hoe kun je dit voorkomen?

Houd er daarom rekening mee dat je eieren nooit langer dan drie weken in de koelkast moet bewaren. Indien de eieren al gekookt zijn, dien je ze binnen een week te consumeren.

Met warmte ontdooien

Invriezen is een van de beste methodes om het voedsel zo lang mogelijk te bewaren. Het lastigste gedeelte hiervan komt om de hoek kijken wanneer je het voedsel weer wilt ontdooien, om het vervolgens te consumeren.

Sommige mensen halen het eten pas uit de vriezer vlak voordat ze het willen eten. Om het te kunnen consumeren, koken of bakken ze het product in bevroren toestand, zodat het ijs snel smelt. Deze methode om te ontdooien is erg gevaarlijk, want het kan leiden tot voedselvergiftiging.

Hoe kun je dit voorkomen?

Wil je veilig wilt ontdooien? Leg dan het voedsel een avond van te voren in het onderste gedeelte van de koelkast.

Het niet labelen van voedsel

Het labelen van voedsel lijkt ouderwets lijkt. Het is echter wel een snelle en simpele methode om je te helpen bij het goed en veilig bewaren van voedsel. We vergeten namelijk vaak wanneer we ons voedsel precies hebben gekocht en hoe lang het houdbaar is.

Hoe kun je dit voorkomen?

Als jij iemand bent die snel iets vergeet, plak dan labels op je eten, waarop staat wat het is en wanneer je het hebt ingepakt. Deze simpele informatie zal je helpen bij het onthouden van de houdbaarheidsdatum.

Vertrouwen op geur

Wat je moet vermijden bij het bewaren van voedsel zoals bijvoorbeeld het blindelings vertrouwen op geur

Dit is een veel gemaakte fout, want het is een algemene aanname dat een goede geur gelijk staat aan dat het eten nog vers is. Toch is het waar dat niet al het bedorven voedsel slecht ruikt. Invriezen en lage temperatuur van de koelkast kan namelijk  slechte geuren  verbergen .

Hoe kun je dit voorkomen?

Het is ideaal om je eten nooit langer dan vier tot vijf dagen te bewaren . Maar let op: je moet vis bijvoorbeeld nooit langer dan een paar dagen bewaren.

Rauw voedsel samen met gekookt eten bewaren

Veel mensen willen het meeste uit de ruimte van hun koelkast halen en denken niet aan de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om het eten veilig te bewaren.

Rauw en gekookt voedsel mag nooit samen bewaard worden. Dit kan namelijk leiden tot gezondheidsklachten. Dit probleem staat bekend als ‘kruisbesmetting’ en is een veelgemaakte fout.

Hoe kun je dit voorkomen?

  • Onthoud dat gekookt eten op de bovenste plank van de koelkast bewaard dient te worden. Daarbij moet je ook altijd op letten dat er niets druipt.
  • Daar tegenover staat dat rauw voedsel op de onderste plank hoort te worden bewaard, het liefst in een luchtdichte bak of voedselopbergzakjes.

Denk er tot slot aan dat het goed schoonmaken van de koelkast ook erg belangrijk is wanneer je je voedsel veilig wilt bewaren. Dit doe je door azijn of antibacteriële producten te gebruiken als je je koelkast schoonmaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • OUTGAMIE COUNTY. (2009). Contaminación Cruzada. Health and Human Services. Public Health Division.
  • Lavine, A. (2014). Conservacion de Frutas y Hortalizas. Biodiversidad. https://doi.org/10.1073/pnas.96.17.9721
  • Ordoñez, F. J. M. (2011). Conservacion de Alimentos. Encurtidos. https://doi.org/10.1007/978-3-319-02714-2
  • Tiwari A., Nagalli S., Clostridium Botulinum. StatPearls [internet], 2020.
  • Henriques AR., Gama LT., Fraqueza MJ., Tracking listeria monocytogenes contamination and virulence associated characteristics in the ready to eat meat based food products industry according to the higiene level. Int J Food Microbiol, 2017. 242: 101-106.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.