Elimineer onaangename geurtjes uit afvoeren

26 september 2018
Het is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat voedselresten in je afvoer glijden en zo onaangename geurtjes veroorzaken, maar ook om ervoor te zorgen dat je afvoerpijpen goed zijn afgesloten en goed onderhouden worden.

Een van de meest voorkomende problemen in veel huizen is onaangename geurtjes uit afvoeren en leidingen in de badkamer of keuken.

Het maakt niet uit hoe vaak je je gootstenen dagelijks gebruikt, schimmels en geurtjes uit afvoeren kunnen altijd ontstaan. Dit gebeurt met name wanneer het buiten erg warm of regenachtig is.

Het gebruik van luchtverfrissers is een van de manieren om onaangename geurtjes uit afvoeren snel te verbergen. Het is helaas geen oplossing op de lange termijn en de geurtjes kunnen al snel weer de boventoon krijgen.

Er zijn genoeg chemische producten verkrijgbaar die je door je afvoer kunt spoelen om deze te ontstoppen en ongewenste geurtjes te bestrijden. Het probleem is echter dat deze chemische producten vaak erg agressief en schadelijk zijn voor zowel je gezondheid als het milieu.

Gelukkig bestaan er ook enkele huismiddeltjes die gemaakt worden van natuurlijke en goedkope ingrediënten. Deze zijn goed in staat om je te helpen dezelfde resultaten te bereiken.

In dit artikel delen we een makkelijke truc die je kunt gebruiken om die onaangename geurtjes uit afvoeren vaarwel te zeggen. Probeer het zelf eens!

Lees ook:

Afvoeren schoonmaken zonder chemicaliën

Waarom beginnen afvoeren te stinken?

Voordat we in detail treden over hoe je zelf een middel kunt maken om onaangename geurtjes uit je afvoeren en pijpen te elimineren, kan het misschien handig zijn om iets meer te leren over hoe deze geurtjes ontstaan en hoe je het ontstaan van deze geurtjes in de toekomst kunt voorkomen.

Meestal wordt de sterke geur uit je gootsteen veroorzaakt door een paar dagelijkse gewoontes waar je je misschien niet eens van bewust bent.

Afwasmiddel en zeep

Afwassen

Het regelmatige gebruik van afwasmiddel en zeep in je gootsteen kan ervoor zorgen dat zich steeds meer chemische restjes ophopen in je leidingen. Deze restjes zullen op een gegeven moment afbreken, waardoor er onaangename geurtjes kunnen ontstaan.

Hoewel dit moeilijk te vermijden is, kun je de kans op dit probleem wel verkleinen. Dit kan door zeep en afwasmiddel te kopen die van goede kwaliteit zijn.

Stilstaand water

In sommige delen van je leidingen kan er water vast komen te zitten, waardoor er een broedplaats ontstaat voor bacteriën en schimmels.

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om te voorkomen dat dit gebeurt, kun je er wel voor zorgen dat je de afvoeren en leidingen regelmatig schoonmaakt om te voorkomen dat de bacteriën zich verspreiden.

Je leidingen afsluiten

Afvoerleidingen

De leidingen die verbonden zijn aan kranen en wc-potten gaan na verloop van tijd door de aanwezigheid van vochtigheid en meeldauw vaak sterk achteruit. Hierdoor ontstaan er vieze geurtjes, die nog erger worden door de bijkomstige groei van bacteriën.

Stilstaand water en versleten materialen kunnen een laagje vormen dat er op een gegeven moment voor zorgt dat je leidingen verstopt raken.

Voedselresten

Vieze Vaat

Wees voorzichtig! Voedselresten die per ongeluk in de afvoer glijden, zijn de voornaamste oorzaak van onaangename geurtjes en verstopte leidingen.

Het is daarom belangrijk om een sifon te gebruiken. Zodat die kleine etensrestjes die tijdens het afwassen van je bord af komen op te vangen.

Truc om een onaangename geurtjes uit afvoeren en pijpen te elimineren

Baking Soda

Nu je op de hoogte bent van de vele mogelijke oorzaken van die onaangename geur uit je leidingen, raden we aan dat je de volgende truc eens probeert om je leidingen op natuurlijke wijze schoon te maken.

Deze simpele truc bestaat uit een combinatie van baking soda en witte wijnazijn, twee milieuvriendelijke ingrediënten die in staat zijn schimmels, vetresten en andere stoffen die onaangename geurtjes kunnen veroorzaken te elimineren.

Misschien ook interessant:

Water met azijn en baking soda: een wondermiddel

Ingrediënten

  • ½ kop baking soda (100 g)
  • 1 kop witte wijnazijn (200 ml)
  • ½ liter heet water

Wat je moet doen

  • Allereerst breng je het water aan de kook.
  • Zodra het water kookt voeg je de witte wijnazijn toe. Even goed roeren.
  • Ondertussen strooi je de baking soda in de afvoerpijp die je schoon wilt maken.
  • Giet vervolgens ook het hete mengsel van water en azijn in de afvoer. Daar zal het gemengd worden met de baking soda.
  • Je zal meteen zien dat het mengsel begint te bruisen; dit is volkomen normaal.
  • Dek daarna de afvoer minstens een uur af om te voorkomen dat water of andere stoffen in de leiding terechtkomen.
  • Als het mogelijk is, kun je dit mengsel het beste de hele nacht zijn werk laten doen.

Herhaal deze truc minstens één keer per week om vieze geurtjes op afstand te houden.

Zoals je ziet, kun je er met zeer weinig geld al voor zorgen dat je leidingen schoon en geurloos blijven. Daarnaast vermijd je ook nog eens het gebruik van agressieve chemische producten die schadelijk zijn voor het milieu.