Afvoeren schoonmaken zonder chemicaliën

Gebruikte bakolie of vet in je afvoer gieten, kan ervoor zorgen dat het hard wordt en de stroom van water tegenhoudt. Bewaar deze in plaats daarvan in aparte potten of bakken.
Afvoeren schoonmaken zonder chemicaliën

Laatste update: 23 januari, 2019

Een van de irritantste problemen die je thuis kan ervaren, is een verstopte afvoer in je badkamer of keuken. Het komt vaak voor en naast onaangename geuren is afvoeren schoonmaken ook erg lastig.

Vandaag de dag zijn er voldoende producten die helpen om afvoeren snel en effectief te ontstoppen. Voor het milieu zijn deze producten niet aanbevolen, omdat ze vol zitten met chemicaliën en andere giftige substanties die niet alleen het milieu beïnvloeden, maar ook de gezondheid van de persoon die ze gebruikt.

Als je al weet dat chemicaliën niet de beste optie zijn voor het reinigen van je afvoeren, dan moet je nu stoppen en gezondere en effectievere alternatieven proberen. In het artikel van vandaag zullen we een aantal van de beste tips en natuurlijke producten delen die je kan gebruiken om je afvoeren in je huis te ontstoppen en reinigen, wanneer dat ook maar nodig is.

Witte azijn, baking soda en zout om afvoeren te reinigen

Appelazijn

Je afvoeren regelmatig schoonmaken kan toekomstige verstoppingen en schade voorkomen. Een geweldige natuurlijke manier om ze schoon te houden en vieze geurtjes te voorkomen, is een kopje baking soda met een kopje keukenzout en witte azijn mengen.

Hoe doe je dit?

Zorg er eerst voor dat er geen water meer in de afvoer zit en voeg daarna je ingrediënten toe op de volgende manier:

  • Een kopje baking soda
  • Een kopje zout
  • Bij voorkeur hete witte azijn, maar het mag ook koud zijn.
  • Laat het tien minuten inwerken voordat je kokend water in de afvoer giet.

Dit is een perfecte manier om de resten van vet en olie die ophopen in je afvoer te verwijderen.

Zout, azijn en borax om afvoeren te reinigen

Dit is nog een simpele reiniger die ervoor zorgt dat je afvoeren vrij zullen zijn van vet, voedingsresten en al het andere waar ze door verstopt raken.

Hoe doe je dit?

Meng ¼ kopje zout met ½ kopje witte azijn en ¼ kopje borax. Giet dit mengsel vervolgens in je afvoer en voeg er daarna direct kokend water aan toe. Je kan de resultaten zelfs verbeteren door een pan met water en een goede hoeveelheid zout te koken en dit na de eerste stap in de gootsteen te gieten.

Reinig afvoeren met baking soda, zout en citroensap

Citroen en Zout

Deze natuurlijke bereiding van baking soda, zout en citroensap maakt het schoonmaken van je afvoeren en het tegengaan van onaangename geurtjes zeer makkelijk.

Hoe doe je dit?

Meng gelijke delen baking soda en zout. Strooi dit vervolgens in je afvoer en voeg een hoop citroensap toe. Giet daarna een goede hoeveelheid kokend water in de gootsteen.

Afvoeren schoonmaken met zout

Een simpel trucje om je afvoeren schoon te houden, is zout met heet water mengen.

Hoe doe je dit?

Verwarm een kopje met water en voeg drie eetlepels zout toe. Giet vervolgens dit mengsel in de afvoer en laat het een nacht zitten.

Hoe kan je voorkomen dat je afvoer verstopt raakt?

  • De beste manier om je afvoeren schoon te houden, is voorkomen dat voedingsresten, haar en andere substanties hierin terecht komen. Gebruik een filter voor alle afvoeren in je huis. Dit zal voorkomen dat resten na verloop van tijd een verstopping veroorzaken.
  • Giet nooit gebruikte bakolie of vet in de gootsteen. Alhoewel ze vaak vloeibaar zijn wanneer je de afwas doet, worden ze na verloop van tijd hard en blokkeren ze je afvoeren en pijpen. Je kan deze resten het beste in een pot of oude plastic bak gieten en hard laten worden voordat je ze weggooit.
  • Het is desalniettemin altijd een goed idee om je afvoeren regelmatig schoon te maken met een van de bovenstaande behandelingen, zodat je ze schoon kan houden en toekomstige verstoppingen en onaangename geuren kan voorkomen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.