Vet verwijderen van het aanrecht met 6 natuurlijke middelen

Heb je het elke keer moeilijk om je keuken en vooral de werkbladen schoon te maken? Dan zullen deze tips je helpen. Je kan afscheid nemen van dat vervelende vet door veilige natuurlijke producten te gebruiken die je thuis bij de hand hebt.
Vet verwijderen van het aanrecht met 6 natuurlijke middelen

Laatste update: 28 augustus, 2018

Koken laat absoluut sporen in je keuken achter. Je hoeft alleen maar naar je werkbladen te kijken om te snappen waarover we het hebben. Want de werkbladen zitten bijna altijd vol spetters of smerige vlekken van voeding. Maar je hoeft je hierover niet langer zorgen maken. Je kan immers met natuurlijke middelen vet verwijderen van het aanrecht. Deze producten werken bovendien heel doeltreffend.

Je lievelingsmaaltijden koken kan echt een vorm van troost zijn. Maar het is niet alleen ontspannend. Het geeft je ook de kans om je smaakpapillen te verwennen. Dat gelukkig gevoel veranderd echter vaak in irritatie wanneer je na het koken moet schoonmaken.

Dit overkomt ook de mensen die een strikt gezond dieet volgen. Groenten, vlees, fruit… Al deze ingrediënten kunnen vlekken achterlaten in de keuken.

Vandaag willen we onze aandacht richten op het aanrecht. De locatie van dit deel van de keuken en het feit dat we het veel gebruiken, zorgt ervoor dat het vaak heel erg vuil wordt. We geven je hier een lijst van natuurlijke producten. Je kan met deze middelen het vet verwijderen van het aanrecht.

Vet verwijderen van het aanrecht met deze natuurlijke middelen 

Het materiaal waarvan het aanrecht gemaakt is, zal grotendeels bepalen welke natuurlijke producten je moeten gebruiken om het vet te verwijderen. Het belangrijkste is dat je al het mogelijk doet om ze in een goede staat te houden.

1. Zuiveringszout

Ja, we hebben het al vaak gehad over hoe krachtig zuiveringszout is om te ontsmetten en schoon te maken.

Hoe kan je dit middeltje gebruiken op je aanrecht? Je moet het gewoon mengen met water. Vervolgens kan je het gebruiken om stenen werkbladen te reinigen. Gebruik een kop water met een theelepel zuiveringszout. Op die manier kan je afscheid nemen van de vetvlekken.

2. Vaseline en witte azijn 

Dit is een opvallende combinatie. Het herstelt de glans van marmeren, granieten en stenen werkbladen. Je hoeft alleen maar een halve theelepel vaseline met een eetlepel witte azijn te mengen in een kommetje. Daarna voeg je water toe om deze twee ingrediënten te verdunnen.

Vet verwijderen van het aanrecht

De laatste stap is dat je het aanrecht met deze bereiding schoonmaakt. Maak hierbij gebruik van keukenrol. Je zal merken dat je aanrecht in mum van tijd zan blinken.

3. Neutrale zeep 

Vet verwijderen van het aanrecht met neutrale zeep

Je kan dit middel thuis gemakkelijk maken. Het is heel handig om vet te verwijderen en ermee schoon te maken. Maar het beste aspect is dat het een volmaakt middeltje is om granieten en marmeren aanrechten schoon te maken. Het zorgt ervoor dat ze er glanzend blijven uitzien.

Om dit middel te gebruiken moet je het combineren met heet water. Gebruik dan een zachte spons om het vuile oppervlak te reinigen.

4. Gebruik citroen om marmer schoon te maken 

Vet verwijderen van het aanrecht met citroen

Soms krijg je vetvlekken op marmeren werkbladen. Dan is citroen het beste hulpmiddel. In een oogwenk kan dit natuurlijke product de vlekken verwijderen. Hoe doe je dit? Pers een halve citroen uit en giet het sap in een glas warm water. Daarna voeg je een theelepel alcohol of waterstofperoxide toe. Tenslotte maak je het vette oppervlak schoon met een stukje keukenrol dat je in het mengsel gedompeld hebt.

Citroen heeft ontsmettende kracht. Dit zal je helpen om het vet gemakkelijk van je aanrecht te verwijderen.

Je vindt meer informatie in dit artikel: Vijf manieren om je keuken brandschoon te houden

5. Dagelijks schoonmaken met azijn en water 

Azijn

Ja, we weten dat je de vette werkbladen niet elke dag grondig schoonmaakt. Daarom is het handig dat je een oplossing hebt voor de dagelijkse schoonmaak.

Hoe maak je zo’n middeltje? Je hoeft alleen wat azijn met water te mengen. Daarna gebruik je een katoenen doek en maak je met dit mengsel het aanrecht schoon.

Dit voorkomt ook dat afval en stof zich opstapelen. Het is een snelle en eenvoudige oplossing. Bovendien kan je dit middel maken met ingrediënten die je thuis hebt.

6. Je laatste toevlucht: zeep en water 

Vet verwijderen van het aanrecht

We bevelen deze keuze ten zeerste aan om houten werkbladen schoon te maken. Ja, het is waar dat zeep geen natuurlijk product is. Maar het is nu eenmaal wat nodig is voor houten werkbladen. Wanneer je de andere middelen zou gebruiken die we in dit artikel besproken hebben dan kunnen die een bijtend effect op gevoelig hout hebben.

Je mag eigenlijk zelfs de spons die je gaat gebruiken niet te nat maken. Maak het voldoende vochtig om het vuil en het stof zo vlug mogelijk te verwijderen. Hoe vlugger je dit doet, hoe minder je het hout beschadigt.

Zoals je kan zien, zijn deze natuurlijke producten precies wat je nodig hebt. Ze zullen het vet verwijderen van het aanrecht en het schoon houden. Zeg dus vaarwel tegen je aanrecht vol vetvlekken. Richt je alleen nog op het maken van die lekkere maaltijden voor je familie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2000). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control & Hospital Epidemiology. https://doi.org/10.1086/501694
  • Krehbiel, D. (2014). Acetic Acid Content of Vinegar. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-08-3221
  • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.