Je huis netjes houden met 5 gewoontes om schoon te maken

Je huis netjes houden zal met deze schoonmaakgewoontes heel eenvoudig zijn. Alles is een kwestie van gezond verstand. En zodra je begonnen bent met ze uit te proberen, moet je ze consequent blijven toepassen.
Je huis netjes houden met 5 gewoontes om schoon te maken

Laatste update: 23 juni, 2018

Lijkt het alsof je huis nooit echt volledig in harmonie is? Of misschien heb je de indruk dat na het schoonmaken in een mum van tijd overal vuile en willekeurige voorwerpen verschijnen? Je kan je huis netjes houden met de tips in dit artikel.

Misschien gebeurt dit niet vaak als je alleen woont. Maar als je kinderen hebt, dan zal dit zeker veel vaker gebeuren.

Je huis netjes houden is voor vele gezinnen een uitdaging. In het komen en gaan van het dagelijks leven stapelen stof en voorwerpen zich overal in de verschillende kamers op. Het is bijna onmogelijk te vermijden. Maar je kan meerdere maatregels nemen zodat je huis gedurende langere tijd schoon en netjes blijft.

Vele mensen raken eraan gewend om met wat wanorde in hun huis te leven. Maar anderen zijn op zoek naar een alternatief voor deze werkelijkheid.

Om jou te helpen stellen we je hier de vijf beste gewoontes voor om je huis schoon te maken. Je huis netjes houden wordt op die manier een eenvoudige opdracht.

De voordelen van in een net huis wonen

Je huis netjes houden

Ten eerste is het de moeite waard om te bekijken waarom het beter is dat je in een schoon en net huis woont. Misschien geloof je dit niet maar dit speelt een belangrijke rol in het humeur van mensen.

Dit zijn de drie voornaamste voordelen:

  • Het vermindert het risico op ziekten. De opstapeling van stof en bacteriën veroorzaakt veel voorkomende allergische reacties en andere problemen.
  • Je humeur verbetert. Iedereen vindt het leuk om in een nette omgeving te wonen en met een aangename geur om hen heen. Dit beïnvloedt op een onbewuste maar indringende manier je humeur en je activiteiten thuis.
  • Het is ook een vorm van beweging. Schoonmaken verbruikt een matige hoeveelheid energie. Het is dus goed voor je lichaam. Wanneer je klaar bent, zal je je opgelucht en tevreden voelen dat je deze uitgestelde taak van je lijstje kunt schrappen.

Je huis netjes houden met vijf schoonmaaktips

We bespreken nu het belangrijkste onderdeel.

Hoe kan je je gewoontes veranderen en je huis netjes houden?

Je zal merken dat deze eenvoudige schoonmaaktips kleine dagelijkse inspanningen vragen. Maar ze zullen je leven veel gemakkelijker maken.

1. Hou de vloeren schoon

Je huis netjes houden door de vloer schoon te houden

Als je elke dag vijf minuten vrijmaakt om de vloeren schoon te maken dan zal je merken hoe hun onderhoud veel gemakkelijker is. In plaats van stof en afval te laten opstapelen, maak je de vloeren dagelijks schoon met een natte dweil.

Als dat niet nodig is, kan je ook gewoon even vegen om het vuil te verwijderen. Je kan dit dagelijks na de lunch doen.

2. Maak de bedden op

Je huis netjes houden

Ja, we weten dat veel mensen dit haten. Maar wanneer je het bed opmaakt, dan zal je een blijvend gevoel hebben dat je kamer altijd netjes is.

Je kan dit het best in de ochtend doen, nadat je opgestaan bent. Als je kan, laat dan ook de ramen een kwartier open staan om de kamer te luchten. De lakens moet je één keer per week in heet water wassen.

3. Vouw de kleding op of hang ze op

Je huis netjes houden door de was weg te werken

Als er iets is dat we kunnen aanwijzen dat het huis een slordige indruk geeft dan is het de kleding die overal ligt. Om dit te vermijden is het een goed idee dat je er een gewoonte van maakt om kleding direct op de goede plek te leggen.

Wanneer je thuiskomt, hang je je jas op. Na een douche doe je de vuile kleding in een wasmand. Als je andere kleding aantrekt om uit te gaan of te gaan slapen, leg dan de kleding voor de volgende dag op een stoel of ergens in je kleerkast. Dit zijn eenvoudige handelingen maar ze hebben een enorme visuele invloed.

4. Maak de douche en de badkamer één keer per dag schoon

Je huis netjes houden door je badkamer bij te houden

Het lijkt misschien wat overdreven om de douche na het douchen schoon te maken. Maar dit is echt doeltreffend.

Je kan een doek en wat ontsmettend middel gebruiken om de wanden schoon te wrijven. Zo vermijd je dat zeep en schimmel zich opstapelen. Je kan ook na het douchen enkele minuten de tijd nemen om het toilet en de wastafel snel schoon te maken.

Je zal zien dat je met heel weinig inspanning op een drastische manier de aanbik van je badkamer kan veranderen.

5. Leg elke dag een moment vast om als groep schoon te maken

Je huis netjes houden met elkaar

Geef elke gezinslid een taak: borden wassen, het afval buiten zetten, de huisdieren eten geven of de vloeren vegen. Als je alleen woont, probeer dit dan ook te doen, ook al zal je meer tijd nodig hebben.

Dit zijn kleine opdrachten die echt een verschil maken. Ze helpen ook om je kinderen wat verantwoordelijkheid te leren. Bovendien zorgen ze ervoor dat jullie allemaal gelukkig kunnen samenleven.

Een laatste opmerking die belangrijk is om te vermelden: geen van deze tips houdt in dat je moet ‘leven om schoon te maken…’. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan om een beetje evenwicht en een gevoel van welzijn in je huis te creëren.

Alles heeft te maken met routine en het scheppen van een gezonde en aangename omgeving. Je hoeft dus niet te overdrijven. Wees alleen consequent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Casanova, V. (2011). Métodos de limpieza , desinfección y esterilización.
  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.