12 trucjes om stof in huis te doen verdwijnen

De volgende keer dat je stof afneemt, probeer dan eens enkele van deze trucjes. Je kan ze thuis zelf maken. Ze maken deze vervelende taak veel gemakkelijker. Een ander pluspunt is dat je geen chemische producten meer hoeft te gebruiken; die zijn schadelijk voor de gezondheid.
12 trucjes om stof in huis te doen verdwijnen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Stof is een vluchtige substantie, die in de meeste omgevingen aanwezig is. Gewoonlijk komt stof in huis terecht via deuren en schoenzolen.

De aanwezigheid van stof laat niet alleen sporen achter op de meubels en op andere dingen. Op langere termijn kan het ook problemen veroorzaken voor de gezondheid van de ademhaling. Hoewel niet iedereen allergisch reageert op stof, kan stof na verloop van tijd toch de gezondheid van de longen beïnvloeden. Het kan zelfs het immuunsysteem verzwakken.

Het meest vervelende aan stof in huis, is echter dat het zich onvermijdelijk overal zal opstapelen, met als gevolg dat je niet anders kan dan regelmatig schoonmaken en het stof verwijderen.

Gelukkig bestaat er echter een ruime keuze aan schoonmaakmiddelen die je zelf thuis kan maken. Stof afnemen wordt met deze hulpmiddeltjes veel gemakkelijker. Je hoeft ook niet langer dure chemische producten te kopen. Vandaag tonen we je daarom 12 interessante trucjes. Probeer ze uit, de volgende keer dat je moet afstoffen.

Ontdek nu deze trucjes!

Stof in huis doen verdwijnen

1. Vochtige doekjes voor baby’s

Babydoekjes

Vochtige doekjes of babydoekjes zijn een geweldige manier om stof af te nemen van toetsenborden, houten meubels en andere dingen in huis. Gebruik ze daarom om zowel droge als natte plakkerige vlekken te verwijderen.

2. Witte azijn

Je kan een oplossing maken van witte azijn en water. Dat is namelijk een van de beste manieren om stof in huis te verwijderen en oppervlakken te ontsmetten.

Dit product is ook een bekend krachtig en natuurlijk antibioticum. Na gebruik zal het daarom tevens de verspreiding van microben tegenhouden.

3. Baking soda

Zuiveringszout

Voeg een lepel baking soda toe aan warm water. Het resultaat is namelijk een milieuvriendelijk schoonmaakproduct dat vuil, vlekken en bacteriën verwijdert.

Sproei het op stoffige oppervlakken, gebruik hiervoor een spuitfles. Verwijder overtollig vocht vervolgens met een microvezeldoek.

4. Stoffen handschoenen

Stoffen handschoenen zijn ideaal om delicate dingen af te stoffen, zoals kandelaars, lampen, glaswerk en alle andere decoratie in het huis.

Stof blijft namelijk gemakkelijker kleven aan dit soort materiaal dan aan een normale doek.

5. Make-upborstels

Heb je problemen om stof weg te nemen uit hoeken en kleine ruimtes? Neem dan een make-upborstel of verfborstel. Gebruik deze borstel vervolgens om spleten schoon te maken waar je anders moeilijk bij kunt.

6. Sokken

Wissen met een Sok

Bind enkele oude sokken aan een lange stok. Zo kan je namelijk het stof wegnemen onder houten meubels, onder de koelkast en onder andere apparaten.

7. Microvezeldoek

Een microvezeldoek is de beste keuze om de schermen van de televisie en de computer te reinigen. Die apparaten stralen namelijk veel statische elektriciteit uit.

8. Grijptangen

Je gebruikt een grijptang om voedsel vast te pakken als je aan het koken bent, maar het kan je ook helpen om stof te verwijderen van rolluiken en kleine ruimtes.

Wikkel de grijptang in zachte repen stof. Zet de repen stof vervolgens vast met een elastiek. Wrijf er dan mee over de plaatsen die je wil schoonmaken.

9. Tandenborstels

Tandenborstels

Een oude tandenborstel is ook een handig hulpmiddel om stof te verwijderen uit kleine ruimtes en kieren, zoals bij ramen, hoeken van meubels, toetsenborden en andere plekken.

10. Wattenstaafjes

Heb je wattenstaafjes in je medicijnkast? Probeer ze uit om vuil te verwijderen uit hoekjes en van andere plaatsen die moeilijk te bereiken zijn.

11. Baking soda en citroen

Maak een dikke pasta van baking soda en citroen om de douche schoon en glimmend te maken.

12. Maak zelf een schoonmaakmiddel voor houten meubels

Citroen

Houten meubels zijn typische plaatsen waar vuil en stof in huis zich opstapelen.

Dit materiaal is heel delicaat en wordt vlug mat, daarom raden we aan om een speciaal schoonmaakmiddel te maken om te ontsmetten en de meubels er onberispelijk te doen uitzien.

Wat heb je nodig?

 • 1 eetlepel olijfolie (15 g)
 • ½ theelepel etherische citroenolie (3 g)
 • ¼ kop witte azijn (60 ml)
 • 1 ¼ kop water (320 ml)
 • 1 spuitfles

Hoe gebruik je het?

 • Doe de olie in een kom en meng het vervolgens met de etherische citroenolie en de witte azijn.
 • Schud goed gedurende een paar seconden. Doe het dan in de spuitfles samen met het water.
 • Sproei enkel de nodige hoeveelheid. Wacht vervolgens enkele minuten. Veeg dan het oppervlak af met een microvezeldoek om stof en vuil te verwijderen.
 • Herhaal dit als je merkt dat de meubelen er nog steeds smerig uitzien.

Kende je deze zelfgemaakte trucjes al? Maak je leven minder ingewikkeld. Probeer deze trucjes uit de volgende keer dat je het huis schoonmaakt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Organización Mundial de la Salud. (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS.
 • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
 • Organización Panamericana de la Salud. (2008). Manual de esterilización para centros de salud. Manual de esterilización para centros de salud.
 • Agency for Toxic Substances and Disease Registry. (2012). Resumen de Salud Pública. Cromo. División de Toxicología y Ciencias de La Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.