Verrassende eigenschappen van rode wijn

Rode wijn helpt het bloed te reinigen, gaat het ontstaan van bloedklonters tegen en beschermt het weefsel van de grote bloedvaten.
Verrassende eigenschappen van rode wijn
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 01 augustus, 2023

Een glaasje rode wijn per dag kan heel wat voordelen hebben voor je gezondheid. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 1 tot 2 glazen per dag enkel positieve resultaten geeft en zelfs ziekte kan bestrijden. Denk er echter aan, zoals altijd geldt: alles met mate.

Een te hoge consumptie van alcohol zal enkel de positieve effecten teniet doen en schade toebrengen aan lichaam en geest. Maar wat zijn nu de gezondheidsvoordelen van dit dagelijks glaasje rode wijn?

De voordelen van rode wijn

De voordelen van rode wijn

1. Verlies enkele pondjes met rode wijn

Wist je dat rode wijn kan helpen tijdens het afvallen? Rode wijn heeft inderdaad een verbazingwekkende eigenschap. Het activeert namelijk een gen dat het vormen van nieuwe vetcellen tegengaat. Bovendien stimuleert deze lekkere drank de natuurlijke detox van het lichaam, waardoor het langzaam elimineren van vet bevorderd wordt.

Onderzoek door het Instituut van Technologie in Massachuchetts bevestigde meermaals deze resultaten en publiceerde de cijfers in verschillende wetenschappelijke publicaties.

Ga je graag voor deze vermageringsmethode, vergeet dan echter niet dat 2 glaasjes per dag de limiet is! Vul je glas ook nooit boordevol, maar gebruik de afbeelding hierboven als gezonde richtlijn. Natuurlijk zal je sneller je mooie silhouet terugzien als je het dagelijkse glas combineert met een gezond en vetarm, evenwichtig dieet.

2. Het verbetert de hersenfunctie

Rode wijn drinken met mate is een fantastische manier om de werking van het brein te stimuleren. “Hoe is dit mogelijk?”, vraag je je waarschijnlijk af.

Verschillende studies toonden aan dat het regelmatig drinken van een glas rode wijn het ontstaan van dementie en andere degeneratieve aandoeningen van de hersenen zou kunnen helpen verminderen.

Het bevat ook stoffen die ontsteking helpen verminderen en het verharden van de aderen tegen zou kunnen gaan. De kans op de vorming van bloedklonters vermindert, waardoor de conditie van de bloedsomloop in het algemeen verbetert.

Rode wijn heelt tandvleesontsteking

3. Rode wijn heelt tandvleesontsteking

Heb je regelmatig te maken met bloedend tandvlees, drink dan af en toe een glaasje rode wijn bij de maaltijd. Druiven bevatten namelijk voedingsstoffen die, als ze gefermenteerd worden tot rode wijn, in staat zijn streptokokken en andere bacteriën die mondholteproblemen veroorzaken te elimineren.

Op deze manier kan je het ontstaan van tandvleesontsteking en zelfs keelontstekingen tegengaan. Tegelijkertijd bevat wijn stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je weerbaarder wordt tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid.

4. Pak vermoeidheid aan met rode wijn

Deze is behoorlijk verrassend, niet? Er verschenen reeds verschillende artikelen in de Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB), die vaststellen dat het bestanddeel resveratrol, dat rode wijn zo gezond maakt, ook de energieleveranciers van de lichaamscellen ondersteunt.

Drink dus gerust een glas rode wijn op de dagen dat je je minder energiek of vermoeid voelt. Een tip die de moeite waard is te onthouden.

5. Rode wijn laat endorfine los

Matig drinken van deze wijn maakt endorfines in de hersenen vrij, waardoor je je vlugger relaxt voelt en nog meer van “het nu” kan genieten.

Deze bevindingen werden gedaan door de Universiteit van Californië. Deze heerlijke drank combineren met natuurlijke, gezonde voedingsmiddelen, klaargemaakt volgens degelijke recepten, zal een relaxte en prettige maaltijd volledig afmaken.

Rode wijn laat endorfine los

6. Reinig je gehemelte met een glaasje wijn

Dit lijkt vreemd, maar wijn bevat stoffen die samentrekkende eigenschappen bezitten, waardoor de lekkere smaak van de maaltijd nog meer genuanceerd wordt. Ze verminderen de smaak van het aanwezige vet in vleesmaaltijden, waardoor de mondholte frisser en schoner aanvoelt.

Vast en zeker een aanrader een glaasje rode wijn te bestellen bij het volgende dineetje!

7. Cholesterol verlagen met rode wijn

Rode wijn verhoogt de goede cholesterol en beschermt tegen hart- en vaatziekten en de waarden van slechte cholesterol nemen af. Het is bovendien rijk aan antioxidanten die terug te vinden zijn in resveratrol.

Resveratrol is een bestanddeel dat ook in fruit en vele planten aanwezig is. Het staat erom bekend het verouderingsproces te vertragen en zou een gunstige invloed hebben op ouderdomsziekten als:

  • hart- en vaatziekten
  • diabetes
  • overgewicht
  • zelfs kanker

8. Goed voor je hart

Rode wijn is rijk aan polyfenolen, waaronder resveratrol zoals hierboven vermeld, maar bevat eveneens heel wat vitamine E. Hierdoor kan het matig drinken van rode wijn zorgen voor de preventie van bloedklonters en worden de wanden van de aders extra beschermd.

De aanwezige polyfenolen zouden ook de gas-stikstofmonoxidebalans in het bloed reguleren. Dit maakt de bloedvaten wijder. Zo zie je maar, dat dit ene glaasje per dag kan bijdragen tot een goede conditie van hart- en bloedvaten.

Rode wijn is goed voor je hart

9. Het risico op kanker verminderen

Rode wijn heeft een onwaarschijnlijk hoge antioxidante werking. Dit volledig natuurlijk product kan helpen om de vorming en groei van cellen te voorkomen die verantwoordelijk zijn voor borst- en longkanker.

Opnieuw is het resveratrol dat hiervoor verantwoordelijk is. Het treedt in actie wanneer verhoogde oestrogeenwaarden, gerelateerd aan bepaalde kankers bij vrouwen, en groei van kankercellen waargenomen wordt.

10. Het drinken van rode wijn zou urineweginfecties helpen verminderen

De samentrekkende eigenschappen en antioxidante werking van rode wijn, die hierboven reeds beschreven werd, is er eveneens verantwoordelijk voor dat bacteriën niet de kans krijgen om lang te overleven in de blaas en nieren. Hierdoor vermindert zowel de kans op blaas- en nierontstekingen alsook de vorming van pijnlijke nierstenen.

De filterfunctie van de nieren wordt bovendien extra gestimuleerd, waardoor deze organen hierdoor op volledig natuurlijke wijze een detox ondergaan.

Wil je graag profiteren van deze indrukwekkende lijst van positieve en vaak verrassende gezondheidsvoordelen van een enkel glaasje rode wijn per dag, aarzel dan niet en ga op zoek naar een lekkere, kwalitatief goede wijn en trakteer jezelf regelmatig op een glaasje tijdens het avondmaal!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dussaillant, C., Echeverría, G., Urquiaga, I., Velasco, N., & Rigotti, A. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile, 144(8), 1044-1052.
  • Leighton, F. E. D. E. R. I. C. O., & Urquiaga, I. (1999). Los componentes del vino y sus efectos beneficiosos para la salud humana. In VII Congreso Latinoamericano de Viticultura y Enología. Mendoza, Argentina (pp. 244-265).
  • Ortuño Pacheco, G. (2009). Salud y consumo moderado de vino. Enfermería Global, (15), 0-0.
  • Sancho, M., & Mach, N. (2015). Efecto de los polifenoles del vino sobre la prevención del cáncer. Nutrición Hospitalaria, 31(2), 535-551.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.