7 manieren om diabetes onder controle te houden tijdens de feestdagen

Lijd je aan diabetes of heb je last van een te hoge bloedsuikerspiegel? Dan kun je met deze adviezen nog steeds genieten van de feestdagen.
7 manieren om diabetes onder controle te houden tijdens de feestdagen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is niet altijd gemakkelijk om je diabetes onder controle te houden, en dan vooral niet tijdens de feestdagen. Mensen bereiden meestal speciale maaltijden, organiseren feesten waar alcohol wordt geserveerd en delen traditionele desserts met vrienden en buren.

Hoewel sommige mensen zich geen zorgen hoeven te maken dat ze overdadig zullen smullen, moeten mensen met een hoge bloedsuikerspiegel letten op wat ze eten en drinken om hun diabetes onder controle te houden. Een slechte keuze kan het feest voor hen immers volledig verpesten.

Het lijkt misschien ‘onschadelijk’ om af en toe een uitzondering te maken. Het blijft echter belangrijk dat je maatregelen neemt om het dieet te respecteren waaraan je gebonden bent door je aandoening.

Daarom willen we zeven tips met je delen die elke persoon met diabetes zou moeten proberen. Zo ga je niet alleen voor gelukkige, maar ook voor gezonde feestdagen!

Ontdek deze tips om diabetes onder controle te houden tijdens de feestdagen

1. Doe aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging

Dagelijks aan lichaamsbeweging doen is één van de beste gewoonten voor mensen die last hebben van een te hoge bloedsuikerspiegel.

Tijdens de feestdagen willen sommige mensen echter volledig ontspannen. Dan laten ze vaak hun routine liggen tot na het nieuwe jaar. Maar helaas kan dat juist contraproductief kan zijn. Gelukkig kun je er zelf ook iets aan doen.

Het is heus niet schadelijk om een korte pauze te nemen, maar lichaamsbeweging speelt het hele jaar door een belangrijke rol bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Lichaamsbeweging helpt bovendien stofwisseling in een goed tempo te laten werken, vooral als je veel meer eet dan normaal.

2. Houd vast aan je schema

Afleiding en vrij van het werk zijn is normaal tijdens de feestdagen. Dat zorgt er echter ook voor dat je gebruikelijke schema en gewoonten tijdelijk overhoop worden gegooid.

Patiënten met diabetes moeten dus voorzichtig zijn, omdat hun aandoening vereist dat ze bepaalde dingen op vaste tijdstippen doen.

 • Probeer, indien mogelijk, je hoofdmaaltijden op het normale tijdstip te eten (ontbijt, lunch en avondmaal).
 • Hetzelfde geldt voor wanneer je medicijnen neemt en lichaamsbeweging inplant.

3. Kies slim over wat je wel en niet eet

Kies een goed dieet

Het feit dat je diabetes hebt betekent niet dat je niet kunt genieten van een feestmaal. Het is echter belangrijk om slimme keuzes te maken, zodat je na het eten geen last hebt van te hoge bloedsuikerspiegels.

Er zijn veel gezonde recepten waarmee je diabetes onder controle kunt houden. Bovendien helpen deze recepten om je inname van koolhydraten en suikers te beperken, want die kunnen de glucosespiegel immers verhogen.

 • In het ideale geval kies je gerechten op basis van groenten, volkoren granen en mager vlees.
 • Vruchten op siroop of zoete sappen kun je beter vermijden.
 • Blijf ook beter weg van buffettafels als je makkelijk aan de verleiding toegeeft om je bord vol te scheppen.

4. Meet je bloedsuikerspiegel regelmatig

Regelmatig je bloedsuikerspiegel meten is een goede gewoonte die problemen met je diabetes tijdens de feestdagen kan voorkomen.

Deze eenvoudige test zal je immers laten weten of alles stabiel is. In andere gevallen krijg je echter een soort waarschuwing dat er iets mis is. Dan kun je ook meteen tijdig ingrijpen.

 • Als je insuline of andere medicijnen gebruikt, moet je ten minste om de dag je niveau controleren.
 • Merk je een alarmerende stijging op? Ga dan snel langs bij je arts.

5. Drink meer water

Drink water

Dagelijks voldoende water en andere gezonde dranken drinken helpt om je bloed te zuiveren. Daarnaast helpt het ook om een diabetescrisis te voorkomen.

Tijdens de feestdagen overdrijven we soms wel eens met voedsel en drank. Daarom is het essentieel om te compenseren door meer water in je dieet op te nemen.

 • Drink, indien mogelijk, zes tot acht glazen water per dag.
 • Drink ook na een bijzonder zware maaltijd een glas warm water met citroensap of een kopje thee.

6. Drink niet te veel alcohol

De kans is groot dat toen je te horen kreeg dat je aan diabetes lijdt, je arts je aanraadde om alcoholische dranken te vermijden.

Wel, tijdens de feestdagen is het bijzonder de moeite waard om dit advies in gedachten te houden.

 • Vrouwen kunnen tot één drankje per dag consumeren (bijvoorbeeld een cocktail, een biertje of een glas wijn).
 • Mannen mogen tot twee glazen per dag drinken.
 • Als je alcohol drinkt moet je hier ook iets bij eten.
 • Over het algemeen is het beter om te kiezen voor een punch of een ‘mocktail’ die geen alcohol bevat.

7. Neem gematigde porties

Kleinere porties

Mensen met diabetes moeten voedsel van hoge kwaliteit eten. Dat betekent echter niet dat ze zoveel van dat voedsel mogen eten als ze maar willen.

Hoe gezond je feestmaaltijden ook zijn, je moet altijd kiezen voor de gulden middenweg qua porties: niet te klein, maar ook niet te groot.

Lijd je zelf aan diabetes, of ken je iemand die er last van heeft? Probeer dan zeker dit advies eens toe te passen. Het zal je vast helpen om je diabetes onder controle te houden en te genieten van de feestdagen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.