Gezond afvallen met gember en citroen

Gezond afvallen met gember en citroen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 14 september, 2018

Is het mogelijk om af te vallen met gember en citroen? Zeker! Het drinken van een glas warm water met citroen in de ochtend activeert de thermogenese of warmteproductie in het lichaam. Dit leidt tot snellere verbranding van vet. Ook gember versnelt de stofwisseling en is daardoor een prima vetverbrander.

Wil je graag enkele kilo’s afvallen, dan zal je eerst enkele gezonde keuzes moeten maken. Kiezen voor een actievere levensstijl met meer beweging en een gezond dieet in combinatie met een aantal bekende remedies om met succes gewicht te verliezen, zoals kruidenthee, smoothies, vetverbrandende vruchten en geneeskrachtige planten.

Afvallen kan met gember en citroen

Vrouw meet haar taille

Waarschijnlijk hoorde je reeds meer dan eens dat gember en citroen, elk afzonderlijk of in combinatie met elkaar, de twee voedingsstoffen bij uitstek zijn om met succes gewicht te verliezen. Zijn die verhalen een mythe of kan je inderdaad met gember en citroen je slanke lijn behouden of terugkrijgen?

We weten allemaal dat er niet zoiets bestaat als een wonderdieet, maar dat succesvol afvallen inspanning en regelmaat vraagt. Gebruik je gember en citroen, maar blijf je vet, suiker en snacks eten, dan zal je waarschijnlijk niet het verlangde gewicht verliezen. Gezond afvallen vergt namelijk een verandering in voedingsgewoontes en een evenwichtig menu. Hierbij kunnen gember en citroen zeker bijdragen om het gewenste resultaat te bereiken. Lees hieronder hoe je te werk kan gaan:

Afvallen met citroen

Wat je misschien nog niet gehoord hebt, is dat citroenen ook behoren tot de zogenaamde “superfruits” die goed zijn voor de stofwisseling en gezondheidsbevorderend zijn in het algemeen. Ze zitten boordevol vitamine C, antioxidanten en het zuur helpt om sneller maaltijden te verteren, darmen te reinigen en de lever te beschermen. Maar er is meer!

Citroenen zijn bovendien vochtafdrijvend, waardoor ze het lichaam ontgiften en op die manier sneller vet verbranden. Sommige mensen kiezen ervoor gedurende vijf dagen een strict dieet van fruit, groenten en citroensap te volgen om hun streefgewicht te bereiken. Het is echter niet steeds nodig om tot zulke extremen over te gaan. Een gezond en evenwichtig dieet gecombineerd met een dagelijks citroenrecept zullen zeker leiden tot het gewenste resultaat.

Afvallen met gember

Gember is een krachtige medicinale plant, die al heel lang gebruikt wordt in de traditionele natuurgeneeskunde. Gember wordt gebruikt om ontsteking te behandelen, de vertering te stimuleren, cholesterolwaarden te verlagen, het lichaam te ontspannen en natuurlijk vet te verbranden.

Vaak wordt het specifiek gebruikt om overtollig vet rond het middel aan te pakken en een slankere taille te verkrijgen. Gember is makkelijk verkrijgbaar en kent veel verschillende bereidingswijzen. Volg de tips hieronder om gewicht te verliezen met gember en citroen

5 manieren om af te vallen met gember en citroen

1. Warm water met citroen in de ochtend

Limonade met citroen

In de ochtend een glas warm water met citroen drinken heeft vele gezondheidsvoordelen. Het zuur van de citroen rekent af met de opgestapelde gifstoffen in je lichaam, verbrandt overtollig vet en levert een hoge dosis vitamine C en antioxidanten aan. Het sap wordt het beste warm gedronken om de thermogenese van het lichaam te stimuleren, waardoor het vetverbrandingsproces sneller in actie komt.

Dit fruitige, versterkende drankje verhindert eveneens ontsteking, verzacht maagpijn, voorkomt constipatie en bevordert de conditie van het lichaam en de gezondheid in het algemeen.

2. Detox van citroensap, cayennepeper en ahornsiroop

Detox met citroen

Heb je ooit al gehoord over deze eenvoudige maar uiterst efficiënte kuur om vet te verbranden? Deze detoxkuur is een ideale manier om het metabolisme te versnellen en op deze manier overtollig vet te elimineren. Het beste resultaat wordt verkregen door een tiendaagse kuur met deze pittige drank te volgen. Drink drie koppen per dag, één voor elke maaltijd.

Neem het sap van een citroen en laat het opwarmen op een zacht vuurtje en voeg vervolgens een snufje cayennepeper en een eetlepel ahornsiroop toe. Vermeng nadien met drie glazen water en drink driemaal daags voor elke maaltijd. Je zal met succes afvallen en je super in je vel voelen!

3. Thee van citroen, munt en grapefruit

Thee met citroen, munt en grapefruit

Deze infusie is heel eenvoudig klaar te maken, maar geeft uitstekend resultaat! Drink bij voorkeur twee keer per dag. Meng het sap van een halve citroen, een volledige grapefruit en water. Dit laten koken en enkele muntblaadjes toevoegen. Na het koken even laten afkoelen en nadien op smaak brengen met een lepeltje honing. Je zal zien dat genieten en afvallen zeker kunnen samengaan.

4. Gemberlimonade

Limonade met gember en citroen

Je kent vast wel deze klassieker! Gemberlimonade zorgt voor een snellere vetverbranding, stimuleert de spijsvertering en voorkomt met goed resultaat vochtophoping en ontsteking in het lichaam.

Neem het sap van twee citroenen en laat dit samen met fijngehakte gemberwortel opwarmen in een pannetje. Voeg een kwart liter water toe en laat het afkoelen zodra het kookpunt is bereikt. Voeg indien gewenst twee stukjes citroenschil toe.

Makkelijk is een flesje te vullen met dit lekkere, frisse drankje en vóór elke maaltijd een glas uit te schenken. Je zal vast en zeker de gewenste kilo’s verliezen, maar vergeet niet dat het even belangrijk is je wekelijkse menu gevarieerd en gezond te houden.

5. Groene thee met gember

Groene thee met gember

Dat groene thee goed is voor de gezondheid is vrij algemeen bekend. Deze aan antioxidanten rijke thee is het ideale drankje voor de namiddag. Men noemt deze helende drank ook wel eens de thee van duizend-en-een helende eigenschappen.

Groene thee heeft namelijk een positieve werking op het hart en bloedvaten, verhindert de opstapeling van vet, verlaagt cholesterolgehaltes en heeft een stimulerend effect op de spijsvertering. In combinatie met gember is het perfect om overtollige kilo’s te lijf te gaan en het is bovendien ook nog eens lekker! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elfhag, K., & Rössner, S. (2005). Who succeeds in maintaining weight loss? A conceptual review of factors associated with weight loss maintenance and weight regain. Obesity Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2005.00170.x
  • Gorin, A. A., Tate, D. F., Raynor, H. A., Wing, R. R., & Fava, J. L. (2006). A Self-Regulation Program for Maintenance of Weight Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa061883
  • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001
  • Fundación Española de la Nutrición. Limón. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/limon.pdf
  • Nutrients. 2010 Jul; 2(7): 737–751. Published online 2010 Jul 8. Dietary Polyphenols and Obesity. doi: 10.3390/nu2070737
  • Can Pharm J (Ott). 2014 May; 147(3): 159–160. Can green tea preparations help with weight loss? doi: 10.1177/1715163514528668

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.