6 risicovolle vissoorten die je nooit zou moeten eten

Er zijn bepaalde vissoorten met een hoog vetgehalte waarin kwik kan ophopen. Daardoor kan het gebeuren dat het een gevaarlijk voedingsmiddel voor onze gezondheid wordt.
6 risicovolle vissoorten die je nooit zou moeten eten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vis is een van de gezondste en lekkerste voedingsmiddelen ter wereld, waardoor het een logische aanvulling is op ons normale dieet. Het is zelfs vaak een link naar een goede gezondheid. Dat geeft artsen en voedingsdeskundigen meer dan voldoende redenen om het als een aanbevolen product te beschouwen. Er zijn echter ook veel negatieve dingen verbonden met bepaalde vissoorten, waarvan de meeste mensen zich niet bewust zijn. Een van deze risico’s is kwik.

Kwik en vis

Kwik en vis

In de loop van de jaren zijn er verschillende studies geweest die de aanwezigheid van zware metalen in vis bevestigen. Van deze zware metalen is methylkwik een hele belangrijke. Methylkwik is een  organische verbinding die is afgeleid van kwik.

Het is een behoorlijk gevaarlijk component voor mensen wanneer we vissoorten eten die een hoog kwikgehalte bevatten.

Kwik is echter niet het enige dat de gezondheid van de mens kan beïnvloeden. Er bevinden zich ook nog andere soorten schadelijke producten in visvet. Het zijn schadelijke elementen door vervuiling die afkomstig zijn uit de omgeving van de vis.

Voorwerpen zoals plastic of sterke chemische elementen zijn verantwoordelijk voor het vervuilen van de vis die op de tafel terechtkomt als onderdeel van een “gezond” diner.

Bovendien kan het menselijk lichaam geen elementen zoals kwik verwerken. Het metaal stapelt zich op in het lichaam totdat het een niveau bereikt dat gevaarlijk is voor het lichaam.

Risicovolle vissoorten die je zou moeten vermijden om te eten

We weten dat er bepaalde giftige vissoorten bestaan. Maar we moeten ook weten op welke vissoorten kwik het meest van invloed is. We hebben de riskantste vissoorten hieronder opgesomd.

1. Rode tonijn

Rode tonijn

Rode tonijn is een van de populairste vissoorten in de visindustrie en er zijn verschillende soorten. Gezien de gevaren van kwik, moeten mensen niet regelmatig rode tonijn eten.

Deze waarschuwing is vooral gericht op kinderen en zwangere vrouwen. We zouden deze vis maximaal één keer per week moeten eten.

2. Pangasius

Op de lijst van ‘s werelds meest riskante vissoorten vinden we de pangasius. Hij komt uit Vietnam en het is populair geworden bij diners omdat het gemakkelijk te eten is.

Omdat hij geen graten heeft kan hij moeiteloos worden gegeten. Net als bij de vissoorten bot en schol kun je het ook als een filet eten. Het eten van pangasius is echter goedkoper. Ondanks het gemak en de prijs, ontbreekt het de vis aan voedingsstoffen. Om te beginnen bevat pangasius weinig omega 3-vetzuren.

Bovendien is de meeste pangasius besmet een pesticide genaamd trifluraline. Dit is een stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de mens.

3. Doornhaai

Doornhaai

Deze vis is een van de meest voorkomende vissoorten in de Spaanse keuken. Het wordt zelfs gebruikt als een goedkoper alternatief voor zwaardvis. De grote omvang ervan heeft echter een groot nadeel.

Door zijn formaat wordt in het vetweefsel cadmium (een schadelijk metaal) en kwik opgeslagen. Beide metalen hebben niet veel gezondheidsvoordelen te bieden, dus het vermijden van de consumptie ervan is de beste optie.

4. Makreel

Op veel plaatsen wordt regelmatig makreel gegeten, vooral in restaurants. Ondanks hun populariteit in de gastronomie heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het als een gevaarlijk voedsel bestempeld.

Deze risicovolle vis bevat een van de grootste hoeveelheden kwik in het vlees. Met dat in gedachten is het slim om makreel te vermijden, of het op zijn minst maar heel af en toe te eten.

5. Tilapia

Tilapia

Als de vorige vis (makreel) vaak wordt gegeten, wat kunnen we dan over tilapia zeggen? Het is ongetwijfeld een van de meest voorkomende vissoorten. Dat geldt zowel op het niveaus van erop vissen als de handel en de consumptie ervan.

Ondanks de alledaagsheid van deze vis is het ook een van de meest risicovolle vissoorten voor de menselijke gezondheid. Het wordt nog erger doordat tilapia een zeer hoog vetgehalte heeft. Het is zelfs vergelijkbaar met reuzel. Het eten van deze voedingsmiddelen leidt tot een hoog cholesterolgehalte, met name het LDL, oftewel het “slechte cholesterol”.

Als je dit in gedachten houdt, moet je proberen om minder tilapia te eten. Dat geldt zeker als je artritis, astma of een hartaandoening hebt.

6. Zwaardvis

De zwaardvis profiteert van zijn grote formaat en voedt zich gedurende zijn hele leven met andere, kleinere vissoorten. Als gevolg hiervan worden grote hoeveelheden vet opgeslagen. In dat vet kan ook grote hoeveelheden kwik opgeslagen zitten.

Gezien die hoge niveaus, kun je het beter vermijden om zwaardvis te eten en deze vis definitief van het menu te schappen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Raimann, X., Rodríguez, L., Chávez, P., & Torrejón, C. (2014). Mercurio en pescados y su importancia en la salud. Revista médica de Chile, 142(9), 1174-1180
  • Mori TA., Marine OMEGA 3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017. 123: 51-58.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart disease: are eggs working for or against you? Nutrients, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.