14 middelen om je lever te ontgiften van zware metalen

Kraanwater wordt in sommige landen vervuild door de metalen leidingen waar het doorheen stroomt en bevat daardoor veel lood. Wanneer we dit water drinken, is ons lichaam in staat al dit lood in zich op te nemen.
14 middelen om je lever te ontgiften van zware metalen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 18 oktober, 2018

Zware metalen: waarom is het belangrijk om deze metalen uit ons lichaam te verwijderen? Omdat het gifstoffen zijn, schadelijke elementen die onze lichaamscellen kunnen aantasten en ons vervolgens ziek kunnen maken. Meestal stapelen deze metalen zich echter op in de lever en kunnen ze daarom op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je lever op de juiste manier kunt ontgiften om deze zware metalen te elimineren, zware metalen die niet alleen onze lever kunnen beschadigen, maar bovendien ook onze hersenen, nieren, darmen en ons immuunsysteem. Waarom zou je dus niet meteen beginnen om onderstaande tips vandaag nog in de praktijk te brengen?

Waarom is het belangrijk om zware metalen uit je lichaam te verwijderen?

Water Drinken

Je zou moeten weten dat je zware metalen kunt onderverdelen in twee soorten. De ene soort is afkomstig uit bepaalde medicijnen. Maar pas op: deze schadelijke elementen zitten ook vaak in producten als alcohol en tabak. Daarnaast weten we ook dat drinken en roken gewoontes zijn die we sowieso zouden moeten vermijden ten behoeve van onze gezondheid.

De andere soort krijgen we vooral binnen via het eten dat we consumeren en de vervuilde lucht die we inademen. Soms kan alleen in de chemische industrie werken of op een plek waar wordt gewerkt met zware metalen er al voor zorgen dat onze gezondheid lijdt.

Als we deze gifstoffen die zich in ons lichaam opstapelen niet op de juiste manier verwijderden, zullen we daarna vroeg of laat last van krijgen. En weet je waar deze zware metalen zich voornamelijk opstapelen in ons lichaam? In het lymfestelsel, met name in de lever. Dat is een groot gezondheidsrisico.

Welke soorten zware metalen stapelen zich doorgaans in ons lichaam op?

Vervuilde Lucht

We weten zeker dat dit je zal verbazen. Soms krijgen we, ongeacht onze inspanningen om een gezonde leefstijl te hebben, toch op bepaalde alledaagse manieren gifstoffen binnen. Stadsvervuiling, het water dat we drinken of de chemicaliën die in ons eten zitten zijn doorgaans de bronnen die ons ziek maken. Hieronder voorzien we je van een lijst van deze mogelijke bronnen:

  • Arseen: deze stof is het schadelijkst voor je lichaam. Weet je waar het vaak in zit? In kraanwater. Het probleem ontstaat wanneer er gebruik wordt gemaakt van pesticiden en natuurlijke filtratie. Dit is een ernstig probleem, maar gelukkig is dit niet in alle landen zo. Met de andere bronnen van vervuiling komen we in aanraking wanneer we werken in een omgeving waar deze stof aanwezig is.
  • Lood: lood krijgen we meestal binnen door waterleidingen en door de pesticiden die in ons eten zitten, zoals in groenten.
  • Kwik: weet je op welke manier we kwik binnenkrijgen? Door het eten van vervuilde vis en zeevruchten.
  • Cadmium: vaak bevatten meststoffen die worden gebruikt in de landbouw cadmium. Daardoor consumeren we deze stof dagelijks zonder dat we het doorhebben door het eten van fruit en groenten die dit zware metaal bevatten.

Je hoeft je echter niet overdreven zorgen te maken, daar fruit en groenten meestal maar kleine hoeveelheden cadmium bevatten. Deze hoeveelheden kunnen slechts op de lange termijn schadelijk zijn. Daarom is het dus belangrijk om te weten hoe je je lichaam kunt ontgiften.

Probeer deze middelen die je lever kunnen helpen om zware metalen te verwijderen

Groene Smoothie

1. Begin elke dag door wat knoflook te consumeren op een lege maag. Snijd hiervoor simpelweg een gepelde en gewassen knoflookteen in drie stukjes en eet daarna samen met een glas water. Maak je echter niet druk over de sterke geur. Deze kun je later namelijk weer wegspoelen door wat citroensap te drinken.

Je kunt er ook voor kiezen om te kauwen op wat xylitolkauwgom om de geur van de knoflook in je adem te bestrijden. De dag beginnen met het eten van een beetje knoflook op een lege maag is een uitstekende manier om zware metalen uit je lever te elimineren.

2. Paardenbloem: Waarom maak je niet een gezonde thee of infusie na je middageten? Dit is een van de beste planten om je lichaam te ontgiften.

3. Artisjokwater: Dit middel zou je twee keer per week moeten gebruiken. Om het te maken kook je twee artisjokken in één liter water. Wanneer de artisjokken zacht zijn haal je ze uit het water. Het water dat overblijft drink je vervolgens gedurende de dag als infusie. Het is echt geweldig! Een tip: door wat citroensap aan het water toe te voegen zal het nog meer voordelen bieden.

4. Chlorella: Dit is echt een geweldig middel om je lichaam te reinigen van zware metalen. Waar kun je het vinden? Chlorella is meestal verkrijgbaar bij reformwinkels.

5. Chlorofyl: Chlorofyl kun je gemakkelijk vinden bij de meeste reformwinkels. Het is een uitstekende natuurlijke bron om voor de lever te zorgen, de lever te ontgiften en het immuunsysteem sterker te maken.

6. Koriander: Zorg ervoor dat je vanaf vandaag altijd een paar blaadjes koriander aan je salades of soep toevoegt. Waarom? Omdat koriander kan helpen goed voor ons immuunsysteem te zorgen en kwik, aluminium en lood uit ons lichaam kan verwijderen.

Nog geen goed middeltje gevonden? Hier zijn wat alternatieven:

7. Grapefruit- en sinaasappelsap: Dit is een geweldige combinatie van vitamine C die ons helpt ons lichaam van binnenuit te ontgiften. Je kunt dit sap elke ochtend drinken. Je zult er vast en zeker dol op zijn.

8. Havermout: Nog een uitstekende keuze voor het ontbijt. Havermout is rijk aan zink en selenium, twee mineralen die helpen voor ons immuunsysteem te zorgen en zware metalen te verwijderen.

9. Zilvervliesrijst: Ook zilvervliesrijst is een graansoort die rijk is aan zink en daardoor goed is voor onze gezondheid. Daarnaast is zilvervliesrijst erg lekker en een uitstekend middel om het lichaam te ontgiften.

10. Perziken: Deze sappige, smaakvolle en verleidelijke vrucht bevat werkelijk een natuurlijke schat aan vitamines en mineralen, die perfect zijn om zware metalen te elimineren.

11. Broccoli: Je zou moeten weten dat broccoli een van de beste groenten is om de lever te ontgiften. Het is echter wel belangrijk om alleen biologische broccoli te kopen, broccoli die gekweekt is zonder het gebruik van pesticiden.

12. Rauwe spinazie: Spinazie is erg rijk aan chlorofyl. Als je deze gezonde bladgroente rauw eet, zul je zelfs nog meer profiteren van de vele gezonde eigenschappen die spinazie heeft.

13. Paranoten: Deze noten zijn echt heerlijk! Daarnaast zijn ze rijk aan zink en selenium, mineralen die beide ideaal zijn om zware metalen te elimineren.

14. Uien: Heb je vandaag al een ui gegeten? Heb je wat ui toegevoegd aan je salade? Onthoud dat uien rijk zijn aan zwavel, een geweldig hulpmiddel om zware metalen als aluminium te neutraliseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.