Chlorofyl, een geweldige natuurlijke remedie

Chlorofyl is erg goed voor vrouwen, omdat het de oestrogeenproductie bevordert, de kans op eierstokcystes verkleint en de menstruatiecyclus reguleert. De stof kan zelfs vaginale infecties elimineren. 
Chlorofyl, een geweldige natuurlijke remedie

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Plantensap bevat enkele geweldige voordelen voor het menselijk lichaam. Eenmaal in het bloed opgenomen, stimuleert de groene vloeistof de stofwisseling en de celvorming en worden ziektes tegengegaan. Wil je graag meer weten over de geweldige voordelen van deze natuurlijke remedie, bekend onder de naam chlorofyl?

Lees dan verder en kom erachter.

Het woord ‘chlorofyl’ komt van het Griekse woord ‘khloros’, dat lichtgroen betekent, en het woord ‘pylon’, dat staat voor blad. Twee Franse scheikundigen ontdekten de stof in 1817.

Chlorofyl is de groene bladkleurstof die planten nodig hebben om in leven te kunnen blijven. Chlorofyl maakt namelijk fotosynthese mogelijk, het proces waarbij zuurstof wordt gecreëerd door water en zonlicht met elkaar te ‘mengen’. Hierdoor hebben alle planten altijd wel een tint groen in zich.

Een interessant weetje over chlorofyl: de stof heeft een soortgelijke structuur als menselijk bloed, los van de kleur (het rood in menselijk bloed komt van de eiwit hemoglobine) en de samenstelling (chlorofyl is een magnesium en bloed is een ijzer). Om deze reden beschouwen veel mensen chlorofyl vaak als plantaardig bloed.

Welke gezondheidsvoordelen biedt chlorofyl?

aloeverablad

Het consumeren van chlorofyl biedt enkele uitstekende gezondheidsvoordelen. Zo kan deze ‘wonderbaarlijke’ substantie het functioneren van bepaalde organen ondersteunen. Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen van het consumeren van deze stof.

Het werkt ontgiftend en voorziet het lichaam van zuurstof

Het regelmatig eten van voedingsmiddelen die chlorofyl bevatten voorziet je bloed van meer zuurstof, waardoor de celvorming toeneemt, wat gunstig is voor het hart. Wanneer er meer zuurstof vloeit door je aderen, dan kan dit helpen het lichaam te reinigen.

Zo is bijvoorbeeld bewezen dat het de negatieve effecten van bestraling kan helpen voorkomen en zware metalen die in bloed gevonden kunnen worden kan verzamelen en verwijderen. Misschien zou het Marvel personage “Iron Man” deze stof eens moeten proberen om al die extra metalen in zijn bloed kwijt te raken!

Deze stof voorziet niet slechts het bloed van zuurstof, het maakt ook de dikke darm en het gehele darmkanaal schoon en voorkomt ziektes als kanker. Ook cholesterolgehaltes kunnen door chlorofyl worden verbeterd, daar deze stof de ongezonde trygliceridengehaltes kan verlagen.

Het verbetert het immuunsysteem

Bacteriën kunnen niet gemakkelijk overleven op plekken waar veel zuurstof aanwezig is. Zoals we hierboven al aangaven, voorziet chlorofyl het lichaam van zuurstof. Daardoor kan chlorofyl het lichaam beschermen tegen schadelijke bacteriën en stoffen die ziektes kunnen veroorzaken.

Het heeft ook een sterke neutraliserende werking, waardoor ook andere bacteriën niet kunnen bloeien in je lichaam. Als je een zwak immuunsysteem hebt, twijfel er dan niet over om meer van deze stof aan je dieet toe te voegen om te voorkomen dat je ziek wordt.

Deze stof wordt aanbevolen voor mensen die lijden aan auto-immuunziektes als HIV.

De stof kan ook de genezing van open wonden versnellen en is daardoor perfect geschikt voor herstellende patiënten of andere patiënten die ingrijpende behandelingen ondergaan als chemotherapie of dialyse.

Het bevordert de spijsvertering

meerdere artisjokken

Chlorofyl is erg goed voor het hele spijsverteringssysteem. De dikke darm, de lever, de blaas en de maag zullen allemaal beter werken wanneer je chlorofyl consumeert. Dit komt doordat deze stof calciumoxalaatstenen afbreekt en uit lichaam verwijdert.

Dit maakt deze stof ideaal voor iedereen die last heeft van:

 • Galstenen
 • Leverproblemen
 • Een ontstoken darm
 • Maagzuur
 • Etc. 

 

Het voorkomt kanker

2 glazen met groene smoothie

Chlorofyl kan schadelijke gifstoffen die de ontwikkeling van dodelijke ziektes als kanker vergemakkelijken, uit het lichaam verwijderen. Deze schadelijke gifstoffen kunnen het lichaam binnenkomen via voedsel of luchtvervuiling.

De grote hoeveelheden vitamine A, C en E die het bevat, maken de stof tot een krachtige antioxidant en een perfect middel om ontstekingen te remmen. 

Een goede vriend van elke vrouw

Deze stof stimuleert de oestrogeenproductie (het ‘vrouwelijk hormoon’) en hierdoor kunnen eierstokcystes, stolsels en onregelmatige, erg pijnlijke of heftige menstruaties worden voorkomen en behandeld. Ook kan het vaginale infecties bestrijden. 

Het behandelt luchtwegaandoeningen

Je weet inmiddels al dat chlorofyl bloedcellen voorziet van zuurstof. Maar wat je misschien niet weet is dat het hierdoor uiterst geschikt is voor mensen die last hebben van luchtweginfecties of –ziektes. Ook is het een goed middel tegen verkoudheid of hoest. 

Misschien ook interessant om te lezen:
Stop je hoest met natuurlijke remedies

Het is behulpzaam voor de mondhygiëne

Het kan een slechte adem verhelpen en je er een frisse adem voor in de plaats bezorgen. Ook kan de stof parodontitis behandelen. Dit is een ernstige ontsteking van het tandvlees, die uiteindelijk kan leiden tot tandverlies.

Wat is de beste bron van chlorofyl?

doperwten

Je hoeft nu niet meteen tijdens het wandelen van elke plant te gaan staan grazen. Om te beginnen is het handig om te weten dat alle groene groentes chlorofyl bevatten. Om echter optimaal te profiteren van deze krachtige groene vloeistof is het verstandig om meer van het onderstaande te eten.

Spinazie

Je zult nog sterker worden dan Popeye! Spinazie is de groente die de grootste hoeveelheid chlorofyl bevat. Je kunt de bladgroente het beste rauw of gestoomd eten. Wacht dus niet en begin direct spinazie toe te voegen aan je salades.

Andere bladgroenten

Natuurlijk zou je spinazie moeten eten, maar vergeet daarnaast niet alle andere bladgroenten, zoals:

 • Snijbiet
 • Kropsla
 • Broccoli
 • Kool
 • Asperges
 • Selderij

Probeer deze groenten altijd zo rauw mogelijk te eten.

Groene thee

Naast andere gezonde eigenschappen bevat groene thee chlorofyl en antioxidanten. De thee verlaagt het cholesterolgehalte en stimuleert de stofwisseling, wat bevorderend is voor gewichtsverlies. Als je gezond wil blijven, kan je jezelf een plezier doen door meerdere kopjes groene thee per dag te drinken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Engel, V. L., & Poggiani, F. (1991). Estudo da concentração de clorofila nas folhas e seu espectro de absorção de luz em função do sombreamento em mudas de quatro espécies florestais nativas. Revista Brasileira De Fisiologia Vegetal.

 • Niemiec, B. A. (2013). Periodontitis. In Veterinary Periodontology. http://doi.org/10.1002/9781118705018.ch5.

 • Zortea K, Franco VC, Francesconi LP, Cereser KM, Lobato MI, Belmonte-de-Abreu PS. Resveratrol Supplementation in Schizophrenia Patients: A Randomized Clinical Trial Evaluating Serum Glucose and Cardiovascular Risk Factors. Nutrients. 2016;8:73.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.