Gekarameliseerde uienjam recept

We gaan vandaag een zoete uienjam maken. Het is makkelijk om te maken en het zal je maaltijd dat innovatieve extraatje geven dat het nodig heeft.
Gekarameliseerde uienjam recept

Laatste update: 30 november, 2018

Uienjam zal je gasten verrassen en er zal niks over zijn wanneer ze vertrekken. Het is een perfect bijgerecht om je normale maaltijden extra pit te geven en je kan het perfect combineren met voorgerechten, steaks, vis en uiteraard kazen. Deze jam is een makkelijke manier om je gerechten een unieke smaak te geven.

We weten al dat uien geweldig voor je zijn. Het maakt niet uit op welke manier je ze consumeert, ze zijn gezond en hebben een heerlijke smaak. Het is vaak een hoofdbestanddeel van de gerechten die we koken. Deze kleine groente wordt steeds populairder. Probeer het uit, jij en je familie zullen het heerlijk vinden.

Voordelen van uienjam

 • Anti-anemische eigenschappen: Uien zijn een uitstekende bron van ijzer, fosfor en vitamine E, waardoor het ons helpt om rode bloedcellen aan te maken en te behouden.
 • Diureticum met reinigende eigenschappen: Dankzij de hoge hoeveelheid kalium helpt het bij waterretentie en het reguleren van een hoge bloeddruk.
 • Bron van vitamine B: Uien zijn een geweldige bron van vitamine B en magnesium. Ze helpen daardoor onze zenuw- en spiersystemen. Een simpele bron van energie, die ons elke dag helpt.
 • Antioxidant: Dankzij de vitaminen A en C en flavonoïden in uien krijgen we een goede hoeveelheid antioxidanten binnen.
 • Helpt bij constipatie: Uien zijn goed om constipatie te verlichten en ze reguleren ons spijsverteringsstelsel, waardoor darmparasieten voorkomen worden.

Uienjam recept

Uienjam recept

Uienjam is verrassend makkelijk om te maken. Het eerste wat je zou moeten doen is een aantal glazen potten kopen om de jam te bewaren wanneer je het gemaakt hebt. Dit recept is voor bijna 1 kilo jam, dus houdt daar rekening mee wanneer je de potten koopt, zodat je alles kan bewaren.

Het is beter om de uien te roosteren in de oven in plaats van ze te koken in water. De smaak zal hierdoor veel sterker en beter zijn. Maar je kan uiteraard zelf bepalen wat je voorkeur heeft. Sommige personen vinden het zelfs lekker om ze te grillen. Het is jouw keuze.

Ingrediënten

 • 1 kilo groene uien
 • 500 gram suiker (of een andere zoetstof)

Instructies

 • Bedek eerst de bakplaat met aluminiumfolie.
 • Schil de uien en was ze. Doe ze op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en een snuifje zout.
 • Verwarm de oven voor op 200º C en kook de uien gedurende 35-40 minuten. Draai ze af en toe om, zodat beide kanten goed geroosterd worden.
 • Haal de geroosterde uien vervolgens uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen.
 • Vul ondertussen een pan met drie kopjes water en de 500 gram suiker.
 • Voeg de geroosterde uien toe en kook ze gedurende 30 minuten op middelhoog vuur. Roer continu om ervoor te zorgen dat ze niet verbranden of aan de bodem blijven plakken.
 • Het mengsel zal langzaam aan dikker worden en karameliseren, waardoor het een donkerbruine kleur krijgt en de geur zal geweldig zijn. Zorg er nogmaals voor dat ze niet verbranden, want als ze al een klein beetje verbranden zal de gehele smaak beïnvloedt worden.
 • Laat het mengsel 10 minuten staan. Gedurende deze tijd zal het nog dikker worden. Daarna kunnen we beginnen met de jam in de potten te gieten.
 • Als je de uienjam wilt bewaren, dan kan je de potten verhitten in kokend water. Plaats de pot voorzichtig in kokend water, nadat je deze hebt afgesloten. Wanneer je een ‘ploffend’ geluid hoort, is de pot klaar om bewaart te worden.

Verschillende variaties van uienjam

Dit recept is voor zoete gekarameliseerde jam. Er zijn ook andere versies. Sommige personen vinden het lekker met balsamicoazijn, boter en 200 gram bruine suiker en dezelfde hoeveelheid uien. Je kunt zelfs een klein beetje honing toevoegen.

Onze manier is veel simpeler en de karakteristieke geroosterde smaak zal je tijdens elke hap proeven. Als je het lekker vindt om zoet en hartig te mengen en verschillende smaken uit te proberen, dan is dit recept zeker voor jou!

Probeer eens:

 • De uienjam als beleg op volkoren crackers.
 • Een plakje geitenkaas en een eetlepel uienjam.

Een heerlijk en origineel voorgerecht, dat al je gasten zal verrassen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.