Het niet nemen van beslissingen is erger dan fouten maken

Als we geen beslissingen nemen, zal er iemand anders zijn die het voor ons wil doen en verliezen we de controle over ons leven. We moeten het roer de kant opsturen voor ons eigen geluk.
Het niet nemen van beslissingen is erger dan fouten maken

Laatste update: 25 maart, 2018

We nemen allemaal elke dag beslissingen: welke kleding we dragen, wat we eten als ontbijt, wat voor cosmetica we kopen en welke film we bekijken in de bioscoop. Al deze kleine dagelijkse acties definiëren een deel van onze persoonlijkheden. Maar wat ons echt definieert, zijn de grote beslissingen die de richting van ons leven bepalen. Maar ook, het niet nemen van beslissingen. Dit is erger dan fouten maken.

We moeten duidelijk zijn: diegenen die niet zelf beslissen, plaatsen hun lot in de handen van anderen en laten de controle over hun eigen leven over aan het toeval.

Hoewel het waar is dat elke beslissing gepaard gaat met een zekere angst of onzekerheid, fouten maken en ervan leren  is altijd beter dan niets doen en wachten.

Vandaag nodigen wij je uit om hierover na te denken en de basisstrategieën te leren om betere en effectievere beslissingen te nemen.

Beslissingen die tot harmonie leiden

Meer dan het bereiken van een ideaal geluk en het waarmaken van al onze dromen, willen we het liefste in harmonie leven.

  • Leven in harmonie betekent dat we volgens onze waarden handelen en respect hebben voor anderen.
  • Handhaving van persoonlijke relaties op basis van wederkerigheid en erkenning.
  • Harmonie is ook innerlijke vrede, zonder angst, onzekerheid of angst.

Nu kijken we naar welke stappen we moeten volgen, zodat we deze persoonlijke moed volgen die ons in staat stelt om beslissingen te nemen.

Vrouw met rozenjurk

Leren onderscheiden

Onderscheid maken is een psychologisch vermogen dat we allemaal bezitten en dat we moeten leren trainen.

  • Mensen hebben vaak de neiging om in routines te vervallen, en terecht te komen in psychologische monotonie waarin we niets meer doen.
  • Deze apathie maakt onze gedachten star en onbuigzaam, tot het punt waar verandering gevaarlijk lijkt te zijn.
  • Uit onze comfortzone komen maakt ons bang en zorgt ervoor dat we ons onzeker te voelen.
  • Wanneer we ons in deze situaties bevinden, moeten we het leren herkennen.
  • Onderscheid maken betekent bewustwording van iets en het ontdekken van een waarheid. Dat is precies wat we moeten doen: ontdek deze onaangename realiteit waar we in vastzitten.
  • Voordat je de juiste beslissing neemt, is het het beste om te herkennen waar we onszelf in het leven bevinden. We moeten onszelf een aantal vragen stellen die ons onze realiteit zullen laten zien voordat we handelen.
  • Hier zijn enkele voorbeelden:
    • Voel ik de controle over mijn beslissingen?
    • Als ik ‘s ochtends opsta, voel ik dan dat ik ga doen wat ik echt wil doen?
    • Wil ik dat de toekomst zo is zoals de situatie nu is?
    • Zijn de mensen om mij heen bezorgd over mijn geluk?
Fouten maken

Om beslissingen te nemen, moeten we weten waar we willen zijn

Wanneer we ons duidelijk realiseren dat we moeten veranderen, moeten we weten waar we heen willen gaan en wat we willen bereiken.

    We raden ook aan om te lezen: In dit leven verdien je het om gelukkig te zijn

Het implementeren van veranderingen zonder een duidelijk doel is zinloos.

  • We moeten verantwoordelijk zijn voor al onze acties, en dat betekent dat we doelstellingen hebben.
  • Voordat je een grote beslissing neemt, is het beter om te beginnen met kleine besluiten te nemen die eenvoudige doelen weerspiegelen, die we dagelijks kunnen bereiken.
  • Een voorbeeld van een doel zou zijn: vanaf vandaag, zal ik assertiever zijn en nee zeggen als ik iets niet wil, en ja als ik het echt wil.

Kleine veranderingen helpen ook bij het verbeteren van het zelfbeeld. Op deze manier versterken we onze kracht en moed om grotere beslissingen te nemen, zoals het vinden van een nieuwe baan of een verhuizing.

Fouten maken hoort erbij

Wees niet bang om fouten te maken, maar liever om niet te leven. Om dit te kunnen doen, moeten we een paar dingen begrijpen:

  • Soms geven we anderen de schuld van de ongelukkigheid die ons wurgt. Terwijl het eigenlijk aan ons is om van die situaties los te komen.
  • Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor wat er in onze eigen gedachten gebeurt. Als we denken dat fouten maken verkeerd is, zullen we nooit groeien.
  • Een fout is een kans om te leren. Wie geen beslissing neemt op basis van de angst om een ​​andere fout te maken, creëert alleen maar obstakels op de weg naar geluk.
Stenen harten

We moeten onze natuurlijke intuïtie kunnen volgen. We hebben allemaal dit interne kompas dat ons vertelt wanneer er iets moet eindigen of wanneer we opnieuw moeten beginnen.

Durf het leven te leven dat je hart je ingeeft. Durf je angsten te rationaliseren, je eigenwaarde te versterken en te leren van elke steen die je op je weg vindt.

Omdat beslissingen nemen en fouten maken betekent dat je leeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lorena, M., Salazar, S., Mar, H., & Gómez, R. (2011). TOMA DE DECISIONES. Deval Sim Web.

  • Simón-Lorda, P. (2010). La capacidad de los pacientes para tomar decisiones: una tarea todavía pendiente. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría. https://doi.org/10.4321/s0211-57352008000200006

  • Karen, D. (2015). La toma de decisiones de la empresa. Sistema de Información Para La Toma de Decisiones.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.