Leer je kinderen te dromen, niet te vrezen

Probeer je kinderen zo vaak als je kunt ’s avonds in te stoppen en creëer een blijvende band met ze, zodat ze op zullen groeien tot sterke en gezonde volwassenen.

Je kinderen leren dromen betekent niet dat je ze aanmoedigt om met beide benen boven de grond te zweven, waardoor ze het leven niet objectief en verantwoordelijk kunnen bekijken.

Deze manier van opvoeden houdt in dat je je kinderen leert om te dromen over wat ze willen bereiken, om zich vrij te voelen om hun eigen horizon te creëren.

Een manier van opvoeden waarbij voortdurend sprake is van angst zal in eerste instantie onzekerheid creëren, waardoor het hart en de voeten van je kinderen vastgeketend worden. Angst veroorzaakt pijn en wonden en zal nooit opvoedend zijn.

Hoewel inderdaad geen van ons deskundige is op het gebied van pedagogie of kinderpsychologie, kunnen we je wel vertellen dat elk kind een behoefte heeft. En er bestaat geen betere manier om gehoor te geven aan deze behoefte dan door hier gehoor aan te geven vanuit je hart: bouw een intieme band op met je kinderen, wees een buitengewone gids voor ze die altijd alleen wil investeren in hun geluk en nooit in hun angsten.

In dit artikel willen we iets dieper ingaan op dit interessante onderwerp: de waarde om kinderen te leren dromen.

Zorg voor je kinderen – ze zijn erg kwetsbaar… en dit is waar dromen uit bestaan

De hersenen van een kind zijn gretig om te leren, ervaren, voelen, dromen en waar te nemen. Hun neuroplasticiteit is simpelweg geweldig en dit blijft zo tot een kind ongeveer vier of vijf jaar oud is.

Alles dat het kind tijdens deze vroege kinderjaren meemaakt, zal hoe dan ook een blijvende indruk op zijn hersenen maken. Daarom is het van essentieel belang om de band tussen jou en je kinderen gedurende deze jaren goed te verzorgen en om een gezonde en unieke hechting te bevorderen waarbij je kinderen zich geliefd en veilig voelen.

Lees ook: Voed kinderen met liefde en verhonger zo hun angsten

Het is mogelijk dat het standpunt dat we eerder naar voren brachten jouw aandacht heeft getrokken: zijn kinderen echt gemaakt van kwetsbaar materiaal? Ja, op een bepaalde manier wel – en wel vanwege de volgende redenen.

  • De impact die de eerste levenservaringen van een kind hebben kunnen bepalend zijn voor zijn hele toekomstige ontwikkeling.
  • Een kind dat niet verzorgd wordt wanneer het huilt, groeit bijvoorbeeld vaak op met een aanzienlijk hoger stressniveau.
  • Een baby die niet vastgehouden of geknuffeld is of de huid van zijn moeder niet heeft gevoeld en geen genegenheid heeft gekregen van zijn vader zal minder neurale verbindingen vormen dan een zuigeling die wel voortdurend aandacht heeft gekregen en contact heeft gevoeld.

Kinderen zijn veel kwetsbaarder dan je denkt. Ze interpreteren de wereld namelijk aan de hand van de stimuli die ze ontvangen. Daarom is het zo belangrijk om voorzichtig en wijs met ze om te gaan.

Lachende Baby

Positieve ondersteuning, illusie en dromen

Het vereist tijd, geduld en een hoop positieve gedachten om je kinderen op te voeden. Een probleem dat zich echter vaak voordoet, is dat ouders aan zichzelf beginnen te twijfelen. Zal ik een goede moeder zijn? Zal ik een goede vader zijn voor mijn kind?

Probeer niet te veel na te denken over dit soort vragen. Meestal is de ouder die zichzelf laat leiden door zijn eigen instincten uiteindelijk het meest succesvol. Dit komt doordat zijn intenties geleid worden door liefde, samen met een intieme band van genegenheid die hij met zijn kind heeft en die niemand anders kan begrijpen.

Bekijk ook: Vijf fouten die we maken bij het opvoeden van onze kinderen

Opvoeding zonder angst. Het eerste dat een kind dat zich al heeft opengesteld voor de wereld, is gaan lopen en praten en omgaat met zijn omgeving nodig heeft, is de zekerheid van handen die gehoor aan hem geven en woorden die hem aanmoedigen om te verkennen, ontdekken, spelen en plezier te maken.

  • Het leven van een kind zou veel moeten lijken op een spel. Het is een manier om hun realiteit te transformeren en begrijpen naarmate ze opgroeien. Moedig deze momenten aan en deel ze met hen.
  • Creëer dromen door speeltjes en boeken te gebruiken, over straat te rennen en je handen vies te maken met modder, aarde en bloemen.
  • Hoe meer ervaringen je met je kind deelt en hoe meer gesprekken je met je kind hebt, des te meer dromen je op ze over zal brengen. Als je alleen maar grenzen stelt, hun leven vult met stilte en dingen zegt als ‘wees niet zo vervelend’, ‘niet nu’, ‘ik heb nu even geen tijd’, ‘je valt me altijd lastig met dit soort onzin…’, dan zal dit kind op een gegeven moment opgroeien met de angst onbelangrijk te zijn.

Dit is natuurlijk iets dat je moet voorkomen. Het beste cadeau dat je je kind kunt schenken, is iets dat ook wel ‘tijd’ genoemd wordt.

Moeder en Kind

Begrijp hun angsten en help hen hun angsten onder ogen te komen

Het is belangrijk dat je hierbij stilstaat. De wereld van een kind is zeer complex en hoewel je je best doet om elk aspect en elk detail te verzorgen, is het vrijwel onmogelijk om als ouder nooit eens iets over het hoofd te zien. 

Lees ook: Leer kinderen alstublieft en dankuwel te zeggen

Wanneer kinderen naar school gaan, worden ze op school misschien wel gepest en kunnen ze allerlei angsten ontwikkelen… het is daarom belangrijk om waakzaam te zijn.

  • Probeer elke dag tijd vrij te maken om met je kinderen te praten over hoe hun dag was.
  • Voordat je kinderen gaan slapen, kun je bijvoorbeeld een ontspannen gesprek met ze hebben, zonder te oordelen, waarbij je gebruikt maakt van je intuïtie en een ruimte creëert waarin ze het gevoel hebben dat ze vrij kunnen praten.

Het maakt niet uit of je kind vier of veertien jaar oud is, hij zal je hulp altijd nodig hebben. Het is daarom belangrijk dat jij er als ouder voor je kind bent.

Bekijk Ook