Voedingsmiddelen die mogelijk kankerverwekkend zijn

Het kan moeilijk voor je lichaam zijn om zich aan te passen aan gezondere voedingsmiddelen en je zal in het begin mogelijk last hebben van hoofdpijnen en andere ongemakken.
Voedingsmiddelen die mogelijk kankerverwekkend zijn

Laatste update: 25 januari, 2019

Wist je dat een aantal onderzoeken bewezen hebben dat bepaalde voedingsmiddelen mogelijk kankerverwekkend zijn als je ze dagelijks eet? We eten sommige van deze voedingsmiddelen mogelijk erg vaak, zonder dat we de risico’s weten die later naar boven kunnen komen.

We zullen je in dit artikel uitleggen welke mogelijke kankerverwekkende voedingsmiddelen je zou moeten vermijden of waar je de consumptie van zou moeten verminderen, vooral als kanker veel voorkomt in je familiegeschiedenis of omdat je simpelweg het zekere voor het onzekere wilt nemen.

Voedingsmiddelen die mogelijk kankerverwekkend zijn

Genetisch gemodificeerd

bakje maïsmeel

Verscheidene onderzoeken hebben laten zien dat genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen gezondheidsrisico’s hebben, die op een oudere leeftijd veel duidelijker worden, wanneer het voor de meeste personen al te laat is.

De massaproductie in de landbouw heeft al veel ethische lijnen overschreden, waarbij de kwaliteit verloren gaat door het zo snel mogelijk geld willen verdienen. Daarnaast worden genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen ook geassocieerd met andere problemen, zoals onvruchtbaarheid en allergieën.

De meestvoorkomende genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn soja en graanproducten.

Het probleem beïnvloed niet alleen deze voedingsmiddelen, maar ook bloem en andere aftreksels, aangezien maiszetmeel of siroop in veel zoetigheden zit en bijna al het vee wordt gevoerd met genetisch gemodificeerde soja. Later eten we al deze dingen zonder dat we het door hebben.

Om deze reden raden we aan om biologische voedingsmiddelen te eten (vooral als ze soja of graan bevatten), zoals melk, vlees of eieren. We raden ook altijd aan om de voedingswaarden zorgvuldig te lezen.

Geraffineerde suiker

lepel met rietsuiker

Ongeacht het feit dat geraffineerde suiker altijd een delicatesse is geweest, zien steeds meer voedingsdeskundigen het als het ‘witte vergif’.

Sommige onderzoeken hebben bewezen dat geraffineerde suiker kankerverwekkend is, aangezien het totaal geen gezondheidsvoordelen heeft, maar juist voedingsstoffen steelt en verzuurt.

Tumoren vormen vaak in verzuurd vlees door slechte voeding, stress, slechte levensgewoontes, een overvloed aan giftige stoffen etc. Het zorgt ook voor de verspreiding van parasieten en een grotere kans op pancreasproblemen en cardiovasculaire ziektes.

Het is niet voldoende om alleen geraffineerde suiker uit je dieet te halen, aangezien er ook een hoop voedingsmiddelen zijn die het bevatten, zoals dranken, gebakjes, chocola, snoepjes, etc.

Er zijn een hoop alternatieven voor suiker, die veel gezonder zijn:

 • Stevia
 • Bijenhoning
 • Melasse
 • Basterdsuiker
 • Agavesiroop
 • Suikerrietstroop

Geraffineerde koolhydraten

zadenbrood

Geraffineerde koolhydraten halen de vezels uit gezonde volkoren granen, wat een belangrijke voedingsstof is voor het spijsverteringsproces. Een aantal veelvoorkomende voorbeelden van samengestelde en geraffineerde granen en bloem zijn:

 • Pasta
 • Brood
 • Samengestelde gebakjes
 • Crackers
 • Deeg

Deze voedingsmiddelen worden vaak dagelijks gegeten, waardoor ze mogelijk op de lange termijn darmkanker of borstkanker kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze ook het volgende veroorzaken:

 • Gewichtstoename
 • Zuur
 • Slechte spijsvertering
 • Constipatie 

Het regelmatig eten van volkoren granen zorgt voor een gezonde spijsvertering en geeft je een vol gevoel en dat is waarom je het aan je dieet zou moeten toevoegen als je gewicht wilt verliezen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

Laatste suggesties

Nu we de drie belangrijkste voedingsmiddelen geanalyseerd hebben die mogelijk kankerverwekkend zijn als je ze regelmatig eet, hebben we hieronder nog een aantal suggesties opgenoemd die je mogelijk helpen om ons advies op te volgen:

 • Kies voor biologische voedingsmiddelen. Als een product natuurlijk genoemd wordt, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat het biologische ingrediënten bevat en vaak hebben ze goedkope, ongezonde en mogelijk ingrediënten die kankerverwekkend zijn. Je zou voornamelijk soja, graan en de bijproducten moet vermijden.
 • Haal geraffineerde suiker en voedingsmiddelen met geraffineerde suiker uit je dieet en vervang het met natuurlijke zoetstoffen.
 • Kies voor volkoren granen, met natuurlijke vezels.

Naast het eten van deze voedingsmiddelen, zou je ook meer water moeten drinken, aangezien het lichaam in het begin mogelijk problemen heeft om zich aan te passen en daardoor heb je mogelijk last van constipatie, hoofdpijnen of andere irritaties.

Na een tijdje zal je hier echter geen last meer van hebben en een flinke verbetering opmerken.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door michelle@TNS, kulinarno en bookchen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dona, A., & Arvanitoyannis, I. S. (2009). Health risks of genetically modified foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701855993
 • Larsson, S. C., Bergkvist, L., & Wolk, A. (2006). Consumption of sugar and sugar-sweetened foods and the risk of pancreatic cancer in a prospective study. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/84/5/1171 [pii]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.