Top 3 graansoorten voor gewichtsverlies

Haver is een goede keuze voor mensen met diabetes, omdat ze helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ze helpen het lichaam ook om vet te verbranden.
Top 3 graansoorten voor gewichtsverlies
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 september, 2022

Inmiddels ben je waarschijnlijk over-verzadigd met informatie over zogenaamde wonderdiëten. Op deze website willen we je enkele eenvoudige en gezonde ideeën laten zien, die de kwaliteit van je leven zullen verbeteren. Daarom raden wij aan deze prachtige graansoorten toe te voegen aan je dieet als je af wilt vallen. Wat heb je te verliezen?

Zijn sommige graansoorten effectief bij gewichtsverlies?

Weegschaal

De laatste tijd heeft het eten van granen als hoofdmaaltijd veel aandacht gekregen. Veel merken proberen ons ervan te overtuigen dat dit een ideale manier is om gewicht te verliezen.

Maar wees voorzichtig – terwijl granen een goede aanvulling zijn op ons normale dieet, zijn ze niet geschikt als maaltijdvervanger voor de lunch of het diner.

Ze zijn echter wel een geweldige aanvulling om op een gezonde manier om af te vallen. Het geheim zit in de volgende eigenschappen:

 • Granen zijn bevredigend en voorkomen dat we gaan eten tussen de maaltijden door. Ze bieden voedingsstoffen en vezels die ons energie geven tot de volgende maaltijd.
 • We kunnen graan aanvullen met een aantal eiwitten. Je zou bijvoorbeeld een maaltijd kunnen bereiden met een klein stukje zalm of geroosterde kalkoen. Daarna kun je een kom havermout met fruit eten. Zoiets als dit is ideaal, omdat het weinig calorieën bevat, wat gewichtsverlies bevordert.
 • Het is ook het vermelden waard dat je de consumptie van volkoren granen en zaden niet moet overdrijven. Een kopje havermout, volkoren teff of chiazaden per dag is voldoende. Het is goed voor de spijsvertering en ook is het voedzaam en bevredigend. Deze graansoorten kunnen ons helpen een pond per week te verliezen, maar eet er niet te veel van. Vergeet niet om graan aan te vullen met een vetarm dieet en lichaamsbeweging.

De beste granen voor gewichtsverlies

1. Een trendy graan voor gewichtsverlies: teff

Teff

Het zou kunnen dat je hier nog niet van hebt gehoord, maar het verovert de wereld van beroemdheden nadat verschillende studies de werkzaamheid van teff bij gewichtsverlies en het behoud van een slank figuur, naast een goede gezondheid, duidelijk hebben aangetoond.

Dus wat is teff? In de eerste plaats is het een graansoort die altijd al gebruikt wordt in Afrika. Het bestaat al meer dan 5000 jaar en wordt verkocht in de meeste landen van de wereld, dus het hoeft niet duur of moeilijk te vinden te zijn bij de plaatselijke supermarkt of natuurwinkel. Dankzij het hoge gehalte aan ijzer en vitaminen is het ideaal voor het behoud van een goede gezondheid.

Eigenschappen van teff

Maar meer nog dan dat is deze graansoort rijk aan koolhydraten, vezels en ook glutenvrij. Dit maakt het een goede keuze voor mensen met diabetes type II. Maar wat is het geheim om gewicht te verliezen? Teff is bevredigend, helpt bij het reguleren van de vetverbranding, is makkelijk te verteren en voorkomt verstopping. Ook helpt het in het algemeen om het lichaam te ontgiften en bevordert het een goede stoelgang.

En hoe eet je het? Het is heel simpel:

 • Je kunt het mengen met je favoriete plantaardige melk voor het ontbijt.
 • Het kan prima gebakken worden in brood, gebak, koekjes, en gezonde repen.
 • Je hebt alleen maar een kleine hoeveelheid nodig om je honger te stillen en te profiteren van de voedzame kwaliteiten.

Klinkt dat niet geweldig?

2. De prachtige eigenschappen van havermout

Havermout met Aardbeien

Dit wist je vast al. Havermout onderscheidt zich als één van de beste superfoods ter wereld. Het is zelfs zo dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verwijst naar deze graansoort als één van de meest voedzame en gezonde voedingsmiddelen die je kunt toevoegen aan je dagelijkse voedselpiramide.

Maar wist je dat het ook geweldig is om mee af te vallen? Nou, dat is het! Havermout is zeer bevredigend en is een uitstekende regulator van de spijsvertering, die je helpt om overtollig vet beetje bij beetje te elimineren. Maar je moet dan wel consequent zijn en het elke dag eten.

Eigenschappen van havermout

Havermout is rijk aan:

 • Vezels
 • Vitaminen
 • Mineralen
 • Sporenelementen

En net als teff helpt het ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het geschikt is voor diabetici. Als je leverproblemen hebt, zal je willen weten dat dankzij de lecithine die het bevat de lever schoon en ontgift wordt. Het is dus een geweldige manier om ​​je lichaam volledig te reinigen en schadelijke stoffen en vet te verwijderen.

Zoals je kunt zien is havermout een natuurlijke gift die we niet moeten afwijzen. Het zal je helpen gewicht te verliezen, dus voeg het toe aan je dagelijks ontbijt – in combinatie met fruit of plantaardige melk. Je kunt zelfs een rijk havermoutwater maken dat je kunt drinken bij de maaltijden gedurende de dag. Waarom niet?

3. Chiazaden, een bron van goede gezondheid

chia

Chiazaden zijn erg populair op dit moment en hoewel ze technisch gezien geen graansoort zijn, verdienen ze toch een vermelding vanwege hun geweldige voordelen. Ondanks het feit dat ze al lang gebruikt worden in de therapeutische gezondheid en voeding, ontdekken we nu pas de hele waarde van chiazaden, die ook goed zijn voor gewichtsverlies. Maar waar komen ze vandaan? Waarom zijn ze zo goed?

Eigenschappen van chiazaden

Allereerst is het belangrijk om te weten dat ze een uitstekende bron zijn van:

 • Vezels
 • Antioxidanten
 • Calcium
 • Eiwitten
 • Omega 3

Al deze factoren helpen te voorkomen dat we gaan snacken, omdat ze zorgen voor een voldaan gevoel. En je moet weten dat een chiazaad tien keer zijn gewicht absorbeert in water, dus het is uitstekend in combinatie met een vloeistof, zoals in smoothies of zelfs yoghurt. Chia is vullend en biedt ons uitstekende voordelen.

Ze zijn ook gemakkelijk te verteren, helpen om constipatie te voorkomen en helpen ook de regulering van de bloedsuiker. Deze zaden zijn echt fantastisch en het is de moeite waard om ze op te nemen in onze voeding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
 • Karl J. Ph, Maydani M, et al. Substituting whole grains for refined grains in a 6 week randomized trial favorably affects energy balance metrics in healthy men and postmenopausal women. The American Journal of Clinical Nutrition. Marzo 2017. 105 (3): 589-599.
 • Kikuchi I, Nozaki S, et al. Effects of whole grain bread on visceral fat obesity in Japanese subjects: a randomized double-blind study. Plant Foods for Human Nutrition. Septiembre 2018. 73 (3): 161-165.
 • My Plate. U. S. Department of Agriculture. Grains.
 • Rebello C. J, O’Neil C. E, et al. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutritional Reviews. Febrero 2016. 74 (2): 131-47.
 • Serra Majem L, Bautista Castaño I. Relationship between bread and obesity. British Journal of Nutrition. Abril 2015. 113 (Suppl 2): S29-35.
 • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
 • Wu W-Ch, Inui A, et al. Weight loss induced by whole grain rich diet is through a good microbiota-independent mechanism. World Journal of Diabetes. Febrero 2020. 11 (2): 26-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.