Avondmaaltijden die vet helpen verbranden

Avondmaaltijden die vet helpen verbranden
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 16 februari, 2019

Avondmaaltijden zijn erg belangrijk. Voedingsdeskundigen benadrukken het belang van avondmaaltijden voor een stabiel voedingspatroon.

Het is belangrijk om je calorie-inname in de gaten houden en de juiste voedingsmiddelen voor de avond te kiezen. Hierdoor zou je op een natuurlijke manier gewicht verliezen. Wil je meer weten?

Een gezonde en gebalanceerde avondmaaltijd helpt je om er fysiek beter uit te zien. Ook helpt het je ook om ‘s nachts beter uit te rusten en je kwaliteit te verbeteren.

Soms maken we fouten in ons eetpatroon. Een voorbeeld hiervan is weinig eten gedurende de dag. En daarna onze hoofdmaaltijd in de avond te eten. Ook slaan we weleens avondmaaltijden over omdat we denken dat we daarvan afvallen.

Voedingsdeskundigen zeggen dat dit niet goed is. Volgens hen zou je al je maaltijden gedurende de dag moeten consumeren. Bovendien moet je zorgen voor balans. En je moet weten wat gezond is. Hoe kunnen we daarvoor zorgen?

Het belang van avondmaaltijden voor gewichtsverlies

avondmaaltijden en gewichtsverlies

Waarom? Wat moet ik onthouden?

 • De avondmaaltijd zou 15-20% van je dagelijkse energiebehoefte moeten vervullen. Tevens moet je het aantal calorieën in balans houden. In het bijzonder zou je moeten zorgen dat je in de avond het minste  eet.
 • Het overgrote deel van de bevolking eet een klein ontbijt en lunch. Dit is fout. Vaak hebben we het druk met werk of andere verplichtingen. Hierdoor komen we weleens hongerig thuis. En dat resulteert nogal eens in de consumptie van een grote, calorierijke maaltijd.
 • Nuttig een avondmaaltijd. Een lagere bloedsuikerspiegel vertraagt je metabolisme. Hierdoor verbruik je minder calorieën. Als gevolg voel je je onrustiger en heb je meer honger gedurende de dag.
 • De avondmaaltijd is de laatste maaltijd van de dag. Wanneer je correct eet, spreid je de rest van de maaltijden over de dag uit. Bovendien zorgt een juiste portie eiwitten ervoor dat je metabolisme goed functioneert.
 • “Snack” nooit voor het avondeten. Een kom met havermout bijvoorbeeld of zelfs een paar stukken fruit kunnen ervoor zorgen dat je aankomt. Havermout en fruit bevatten vezels, maar ook veel suiker. Bovendien zeggen voedingsdeskundigen dat fruit eten in de avond problemen veroorzaakt met je spijsvertering. veroorzaakt. Ook zou het niet helpen bij het afvallen.

Avondmaaltijden die vet helpen verbranden

We geven je onderstaand een aantal ideeën voor avondmaaltijden waarvan gedacht wordt dat ze helpen om vet te verbranden.

Dag 1

avondmaaltijden met kip en rozemarijn

Het sap van een kleine biet en een middelgrote appel. Dit is reinigend en verzadigend.

Gegrilde kippenborst met citroensap. De eiwitten in mager vlees zoals kip en kalkoen, stimuleren de metabolisatie gedurende de spijsvertering. Hierdoor verbruik je meer energie (30% van de calorieën die ze bevatten). Voeg je bovendien ook een antioxidant toe zoals citroensap dan maak je een uitstekende combinatie.

Griekse yoghurt met kaneel. Dit is misschien verrassend, maar Griekse yoghurt bevat veel eiwitten die helpen om vet te verbranden.

Je kunt een theelepel kaneel toevoegen aan de yoghurt. Immers, één theelepel kaneel per dag zou de vertering van suiker met 20% verbeteren en ook de bloedsuikerspiegel verlagen. Dat is wel even iets om te onthouden.

Dag 2

avondmaaltijden met rijst

Ananassap

Een bord volkoren rijst met champignons en paprika (of pittige pepers). Chili, cayenne of pittige pepers bijvoorbeeld staan bekend om het verlagen van vetopslag. Daarnaast bevatten champignons jodium. En ook zijn ze gunstig voor het functioneren van de schildklier en de verbranding van vetten.

Als je van champignons houdt, dan vind je dit vast interessant:
Drie heerlijke recepten met champignons

Dag 3

avondmaaltijden met bietjes

Rode salade (met verzadigende voedingsmiddelen die vet helpen verbranden)

 • 150 gram bieten, in kleine stukjes gesneden
 • 100 gram wortels, gesneden
 • 1 selderijstengel
 • 2 tomaten, gesneden
 • 50 gram uien, gesneden
 • Dressing gemaakt van sinaasappelsap, 1 eetlepel olijfolie, peper

Eén portie gegrilde kalkoen

Dag 4

avondmaaltijden met kip en spinazie

Selderijsoep.  Selderij is niet alleen vochtafdrijvend. Tevens is het rijk is aan kalium, chloor, koper, zwavel, calcium en natrium.

Meer weten over selderij?
Voeg selderij toe aan je dieet

Spinazie en kalkoensalade

 • 50 gram spinazie
 • 1 kalkoenborst, in stukjes gesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • Dressing gemaakt van 1 eetlepel appelciderazijn en olijfolie

Eén klein kopje druiven

Dag 5

avondmaaltijden recept met jacobsschelpen

Sinaasappel en wortelsalade

 • Sla, in kleine reepjes gesneden
 • 100 gram wortels, geraspt
 • 50 gram uien, gesneden
 • 1 sinaasappel, in stukjes gesneden
 • Dressing gemaakt van het sap van 1 citroen, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

Eén heekfilet. Rijk aan omega 3 en vetzuren die de metabolisatie activeren.

Dag 6 (optioneel)

Koude borsjtsj of koude bietensoep

Ingrediënten

 • Zout en peper voor de smaak
 • 2 citroenen
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 kilo bieten
 • Verse kruiden

Uitleg

– Pers de citroenen.

– Schil en snijd de bieten in stukjes. Kook in voldoende water met zout. Breng het aan de kook.

– Zet het gekookte water aan de kant.

– Verwerk de bieten en voeg langzaam kokend water toe.

– Voeg zout, peper, citroensap en suiker toe.

Gedurende een aantal dagen kan je het dieet dat we hierboven beschreven hebben gebruiken. Maar natuurlijk  kun je ook je eigen combinaties maken.

We bevelen echter aan om altijd rauwe groenten te eten (vooral met betrekking tot spinazie). Dan bevatten groenten de meeste gezonde eigenschappen. Daardoor stimuleren ze het metabolisme vanwege de spijsverteringsenzymen, die anders tijdens het koken verloren gaan.

Drink ook geen koolzuurhoudende dranken en vervang ze met water. Onthoud tot slot dat je tenminste twee uur voor het slapen gaan gegeten moet hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q., Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.
 • Chang KH., Cheng ML., Chiang MC., Chen CM., Lipophilic antioxidants in neurodegenerative diseases. Clin Chim Acta, 2018. 485: 79-87.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.