Voedingsmiddelen om een beroerte te voorkomen

Eén kopje groene thee per dag kan je lichaam helpen om cognitieve veroudering tegen te gaan. Daarnaast is groene thee rijk aan antioxidanten en kan het helpen om je lever te zuiveren.
Voedingsmiddelen om een beroerte te voorkomen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 09 december, 2018

Beroertes zijn wereldwijd de op twee na voornaamste doodsoorzaak, met op nummer één en twee hartziekte en kanker. Het is uiteraard onmogelijk om 100% zeker te zijn dat je nooit een beroerte zult krijgen.

Meerdere studies tonen echter aan dat een gezonde leefstijl en het in je dieet opnemen van bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om de kans op het krijgen van een beroerte tot wel dertig procent te verkleinen.

Het is daarom de moeite zeker waard. Niet alleen om te voorkomen dat je ooit een beroerte krijgt, maar ook om je leefkwaliteit te verbeteren. Waarom begin je dus niet vandaag al om deze essentiële voedingsmiddelen in je dieet op te nemen?

Let goed op om erachter te komen over welke voedingsmiddelen we het hebben!

Voedsel dat de gezondheid van je hersenen kan verbeteren

Waarschijnlijk denk je dat mensen die tussen de 55 en 70 jaar oud zijn de grootste kans hebben op het krijgen van een beroerte. Dit is echter niet waar. Helaas hebben jongere mensen net zo’n grote kans op het krijgen van een beroerte als oudere mensen.

In sommige gevallen is een beroerte genetisch bepaald of is er sprake van een erfelijkheidsfactor die niet over het hoofd moet worden gezien. Een slecht dieet en een leven vol stress en angst zullen je kans op een beroerte ook aanzienlijk vergroten.

Daarom is het het absoluut waard om de juiste dingen te eten om je kans op een beroerte te verkleinen en je leefkwaliteit te verbeteren.

Laten we eens kijken naar welke voedingsmiddelen je dagelijks zou moeten eten om te helpen een beroerte te voorkomen.

1. Wortels

Wortelen zijn een van de voedingsmiddelen om een beroerte te voorkomen

Een studie die in 2008 werd uitgevoerd aan de Harvard-universiteit in de Verenigde Staten, toonde men aan dat het eten van ongeveer vijf porties wortel per week je kans op een beroerte tot wel 50% kan verkleinen.

Hoewel het belangrijk is om deze gegevens met een korreltje zout te nemen daar er gewoon meer onderzoek naar nodig is, kunnen we niet ontkennen dat wortels veel natuurlijke voordelen bieden.

Zo is deze groente rijk aan antioxidanten. Daardoor zou het de ontwikkeling van bloedpropjes kunnen voorkomen en een gezonde bloedsomloop helpt te ondersteunen. Het is dan ook verstandig om wortelen zo vaak te eten als je kunt.

2. Spruitjes

Spruitjes zijn rijk aan kalium en foliumzuur. Deze zijn beide essentiële voedingsstoffen om de opeenstapeling van cholesterol in de aderen te voorkomen en gifstoffen via de urine uit het lichaam te drijven.

3. Avocado

Avocado is een van de voedingsmiddelen om een beroerte te voorkomen

Het enige dat je hoeft te doen is een halve avocado per dag eten. Avocado’s zijn namelijk rijk aan vetzuren, zoals omega 3-vetzuren, die goed zijn voor de hersenen. Daardoor zou deze vrucht celveroudering kunnen helpen voorkomen. Onthoud, een halve avocado per dag!

4. Tomaten

Tomaten zijn een natuurlijke bron van antioxidanten als lycopeen. Lycopeen staat bekend om zijn vermogen om beroertes te voorkomen, doordat deze antioxidant de bloeddruk kan helpen verlagen en de bloedsomloop kan verbeteren.

Dit is allemaal gerelateerd aan een stof die homocysteïne genoemd wordt. Deze stof wordt geassocieerd met een verhoogd risico op een beroerte. Door bijvoorbeeld het hoge gehalte vitamine B6 in tomaten kan dit het gehalte hiervan verlagen.

5. Sardines in olie

Sardines in olie zijn een van de voedingsmiddelen om een beroerte te voorkomen

Het is verstandig om twee keer per week sardines in olie te eten. Waarom? Sardines zijn een natuurlijke bron van gezonde vetten, calcium en vitamine D. Deze voedingsstoffen kunnen de hersenen op natuurlijke wijze beschermen.

Eén ding met je echter niet vergeten: wanneer je een blikje sardientjes open hebt gemaakt en de sardines vervolgens niet allemaal opeet, bewaar ze dan niet in hetzelfde blikje. Doe de overgebleven sardines in een glazen schaaltje of een ander bakje dat in ieder geval niet gemaakt is van metaal.

6. Meloenen en watermeloen

Meloenen bevatten veel water en zijn rijk aan mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze weinig natrium, waardoor ze ideaal zijn om je cholesterolgehalte te verlagen en arteriosclerose te voorkomen. Probeer daarom elke dag een kom watermeloen of cantaloupe te eten.

7. Groene thee

Groene Thee is een van de voedingsmiddelen om een beroerte te voorkomen

Stop nooit met het dagelijks drinken van een kopje groene thee. Deze thee is namelijk een rijke, natuurlijke bron van antioxidanten, polyfenolen en essentiële stoffen. Deze kunnen het cholesterolgehalte helpen te verlagen en het cognitieve verouderingsproces tegen te gaan.

Om zoveel mogelijk van de voordelen die deze thee biedt te profiteren, kun je de thee het beste twintig minuten na je maaltijd drinken.

8. Haver

Wanneer je havermout eet als ontbijt, kan de graansoort helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen en het gehalte slecht cholesterol (LDL) onder controle te houden.

Vergeet daarnaast niet dat haver geweldig is om stress te verminderen en je hersenen te voorzien van belangrijke voedingsstoffen als zink en ijzer. Waarom begin je je dag dus niet met een kom havermout?

Belangrijke informatie om te onthouden over je kans op een beroerte

Belangrijke informatie om te onthouden over je kans op een beroerte

Hoewel de voedingsmiddelen die we hierboven behandeld hebben je kans op een beroerte tussen de dertig en vijftig procent zouden kunnen verkleinen, is het belangrijk dat je ook de volgende aspecten in overweging neemt:

 • Houd een gebalanceerd en gevarieerd dieet aan. Het is niet de bedoeling dat je elke dag van het jaar dezelfde dingen eet, maar juist dat je verschillende voedingsmiddelen creatief met elkaar combineert. Zoals Ly M. Steffen, een epidemiologe aan de Universiteit van Minnesota bijvoorbeeld uitlegt, zal het eten van drie stuks fruit en drie soorten groenten op een dag je kans op een beroerte veel meer verkleinen dan wanneer je vijf stuks fruit eet en helemaal geen groenten.
 • Denk niet dat je je voedselinname super streng in de gaten moet houden om de ontwikkeling van bepaalde ziektes te vermijden. Helemaal niet zelfs. Je zou bijvoorbeeld ook ‘gezonde vetten’ moeten eten om de gezondheid van je hersenen te beschermen.
 • Tot slot is het belangrijk dat je je stressniveau in dagelijkse situaties onder controle leert te houden. Probeer geen leven te leiden waarin je vergeet om het ontwikkelen van een sedentaire leefstijl tegen te gaan en je je intellectuele nieuwsgierigheid en positieve kijk op het leven met de dag steeds meer verliest.

Zorg voor je algehele gezondheid en zodoende zul je tegelijkertijd ook zorgen voor je hersenen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Act FAST. (n.d.).
   stroke.org/understand-stroke/recognizing-stroke/act-fast
  • Mayo Clinic Staff. (2018). Stroke.
   mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/home/ovc-20117264
  • NINDS Stroke Information Page. (2018).
   ninds.nih.gov/disorders/stroke/stroke.htm
  • What is stroke? (n.d.).
   stroke.org/understand-stroke/what-stroke?pagename=type

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.