6 symptomen van een aandoening aan de pancreas

Het kennen van de symptomen van een slecht functionerende pancreas zal je helpen om ernstigere problemen te voorkomen. Pancreatitis wijzigt een heleboel verteringsfuncties en is soms gerelateerd aan voedingsgewoonten. Hieronder leggen we dit verder uit.
6 symptomen van een aandoening aan de pancreas

Laatste update: 21 oktober, 2018

De pancreas of alvleesklier bevindt zich achter de maag en is een onmisbaar orgaan in het lichaam. Het is verantwoordelijk voor de productie van enzymen, zoals bijvoorbeeld  insuline en glucagon. Deze zijn nodig voor de vertering en worden in de dunne darm uitgescheiden. 

Van hieruit bevorderen zij de spijsvertering. Een verandering in de werking van dit orgaan kan dus ernstige gevolgen hebben. De enzymen kunnen zich namelijk ook tegen de pancreas keren en deze aanvallen. Laat ons dit eens van dichterbij bekijken.

Hoe weet ik of ik een probleem heb met mijn pancreas?

Hoe weet ik of ik een probleem heb met mijn pancreas

1. Pijn

De pijn zal zich manifesteren in het bovenste deel van de buik, achter de maag. Onthoudt dat deze pijn zich enkel aan de linkerzijde van het lichaam zal voordoen, onder de ribben. De pijn voelt branderig aan.

  • De pijn kan intenser zijn nadat je net gegeten of gedronken hebt. Het is bovendien nog meer uitgesproken na het eten van een zeer vette maaltijd.
  • De pijn kan ook de dag na een maaltijd beginnen. Het kan verschillende dagen aanhouden en kan in intensiteit toenemen.
  • De pijn is intenser wanneer je op je rug ligt. De pancreas zal hierdoor meer platgedrukt worden, waardoor de pijn zal toenemen.
  • De pijn straalt uit naar de rug en eventueel tot achter je linker schouderblad.

2. Koorts

De enzymen die de pancreas aanvallen, zorgen voor ontsteking. Koorts is hiervan een normaal gevolg. Als je je dus ongemakkelijk voelt of pijn hebt, vergeet dan nooit je temperatuur te meten.

Indien deze verhoogd is, raadpleeg dan je arts. Hij of zij is de enige die ernstige problemen kan uitsluiten en je vragen kan beantwoorden. Dezelfde symptomen kunnen namelijk ook met andere aandoeningen geassocieerd worden.

3. Misselijkheid

Dit gaat al dan niet gepaard met braken. Wanneer zich wijzigingen in je spijsverteringsstelsel voordoen, zal de voeding niet langer goed verteerd worden. De pancreas  zal daardoor ontsteken. Een ongemakkelijk gevoel is hier het logische gevolg van.

4. Hoofdpijn

Bij pancreasaandoeningen is het normaal dat je je moe en geïrriteerd voelt. Je kan je ook moeilijker concentreren en je kan plotse hoofdpijn krijgen. Dit is allemaal het gevolg van je immuunsysteem dat aangevallen wordt. De effecten hiervan voel je onmiddellijk.

5. Gewichtsverlies

Wanneer je voedsel niet goed verteerd wordt doordat de enzymen je pancreas aanvallen, zal je niet langer de nodige voedingstoffen kunnen opnemen. Er kan ook sprake zijn van een blokkade door galstenen. Het is dus normaal dat iemand die een aandoening aan de pancreas heeft gewicht verliest, ook al blijft hij of zij eten als tevoren.

6. Tachycardie

Andere symptomen zijn een toegenomen hart- en ademritme en je sneller moe voelen. Dit is het gevolg van het verzwakken van je lichaam. Je immuunsysteem heeft niet langer voldoende energie en zorgt voor een toegenomen hart- en ademritme. Let goed op bij een verhoogde polsslag en een verstikkend gevoel bij het ademhalen.

Wat veroorzaakt pancreasaandoeningen?

Wat veroorzaakt problemen met de pancreas

Studies tonen aan dat 70% van de pancreatitis aandoeningen het gevolg zijn van galstenen en slechte levensgewoonten. Galstenen zullen namelijk essentiële kanalen voor de werking van de pancreas blokkeren.

Verder kan een zeer vetrijke voeding en een overmatige alcoholconsumptie ook zorgen voor onomkeerbare schade aan dit orgaan. Andere mogelijke oorzaken zijn nierfalen, lupus, cystische fibrose (taaislijmziekte) en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe kan ik zorg dragen voor mijn pancreas?

Hoe kan ik zorg dragen voor mijn pancreas

  • Beperk de inname van geraffineerde suiker en bloem.
  • Als je rookt, stop dan met deze verslaving. Dit is absoluut noodzakelijk als je pancreaskanker wil vermijden.
  • Vermijd alcohol. Volgens voedingsdeskundigen zou één glas wijn per dag gezond zijn. Wanneer je deze dosis echter op regelmatige basis overschrijdt, zal dit een direct effect op de pancreas hebben. Vermijd dit dus!
  • Eet voedsel rijk aan vezels, zoals hele granen.
  • Mijd rood vlees.
  • Eet vooral kruisbloemige groenten: broccoli, bloemkool, waterkers, kolen en spruitjes. Deze groenten zijn perfect om aandoeningen van de pancreas te voorkomen.
  • Probeer niet in gewicht toe te nemen.
  • Probeer geen diabetes te krijgen.
  • De consumptie van proteïnen is van vitaal belang voor de behandeling en de preventie van pancreasaandoeningen. Probeer je proteïnen via vis en groenten op te nemen. Als je toch vlees eet, kies dan vooral voor kalkoen, want dit is gezonder en bevat minder vet.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.