Hoe behandel je tendinitis (peesontsteking)

Je kunt tendinitis voorkomen door enkele ontspannende spier- en peesoefeningen te doen en je dieet te verbeteren. Je zou voedingsmiddelen moeten eten die rijk zijn aan magnesium en silicium om de ligamenten sterker te maken.

Tendinitis is een ontsteking aan een pees. Het komt regelmatig voor bij de pezen in de schouder, elleboog, knie, hiel, biceps en rond de heup.

Tendinitis wordt meestal veroorzaakt door langdurige overbelasting van een bepaald gewricht als gevolg van een slechte houding of door druk van schoeisel. De verhouding tussen wat de pees moet doen en wat de pees aankan, is dan niet langer in balans. Tendinitis kan ook het gevolg zijn van een plotseling incident. In beide gevallen kan de pees in één keer overbelast raken. Omdat het lichaam deze beschadiging wil gaan herstellen, ontstaat er een ontstekingsreactie in de pees die nodig is om verder herstel op gang te brengen.

Over tendinitis

Pijn en stijfheid zijn de eerste tekenen van deze aandoening. Je kunt pijn ervaren wanneer je de pees beweegt of er druk op uitoefent en je kunt de aangedane gewrichten waarschijnlijk moeilijk bewegen.

De beste manier om de symptomen van tendinitis te verlichten is door te rusten en het gebied dat pijn doet niet te bewegen. Ook zou je van schoeisel moeten wisselen als je problemen ervaart met de achillespees.

Blote Voeten

De behandeling van tendinitis bestaat veelal uit het verlichten van de pijn en de ontsteking. Wanneer er sprake is van een zeer ernstig geval van tendinitis, dan kun je een ontstekingsremmende gel of crème gebruiken en deze uitwendig direct op het oppervlak aanbrengen waar de pees ontstoken is.

Probeer de ontstoken pees zo min mogelijk te bewegen en breng iets kouds of warms direct op de plek aan om de pijn te verlichten. Het is belangrijk te weten dat een agressieve vorm van tendinitis ertoe kan leiden dat de pees afslijt en schade kan veroorzaken die niet meer geheel zal helen. Ook in deze gevallen zijn er echter veel natuurlijke manieren om de symptomen van deze aandoening te behandelen en de pijn die ermee gepaard gaat te verlichten.

Suggesties om de pijn te verlichten

  • Verander de manier waarop je sport. Dit is een van de eerste dingen die je kunt proberen als je last hebt van tendinitis. Je zou geen sporten moeten beoefenen die het aangedane gebied te veel belasten. Doe in plaats daarvan ontspannende oefeningen die kunnen helpen de pijn te verlichten, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat je actief blijft terwijl je de ontstoken pees de nodige rust geeft. Fysiotherapie of yoga zijn hiervan goed voorbeelden. Voorkom in elk geval overbelasting van het aangedane gewricht.
  • Zoals eerder aangegeven kun je ook iets warms of kouds op het aangedane gebied aanbrengen om de pijn te verlichten. Doe dit in stappen van 20 minuten. Breng dus 20 minuten iets warms of juist kouds aan en laat de pees dan 20 minuten rusten. Doe dit met een zak ijs of een warm kompres en herhaal dit totdat de pijn wegzakt.
  • Visoliesupplementen of een verhoogde inname van visolie kunnen ook behulpzaam zijn bij het behandelen van tendinitis. Visolie is namelijk rijk aan gezonde omega 3-vetzuren en heeft daardoor een sterke ontstekingsremmende werking.
  • Rust is het beste middel voor eenieder die last heeft van tendinitis. Door 8 uur per nacht te slapen zul je het genezingsproces van de pees versnellen.

Natuurlijke recepten voor tendinitis

Echinacea

Er bestaan ook enkele natuurlijke recepten gebaseerd op planten die je kunnen helpen tendinitis te behandelen. Deze planten hebben eigenschappen die geïrriteerde spieren kunnen ontspannen en spierontstekingen verlichten, waardoor de pijn wegzakt. Enkele van deze planten zijn:

  • Wilg: De wilg heeft enkele eigenschappen die gelijk zijn aan de eigenschappen van aspirine, hierdoor kan de boom behulpzaam zijn bij het behandelen van tendinitis. Je kunt een siroop maken door 2 gram droge wilgenschors te laten weken in een glas water en dit twee à drie keer per dag te drinken. Drink deze siroop echter niet voor lange periodes, daar dit het spijsverteringssysteem kan verstoren.
  • Echinacea: Dit is een plant met zeer krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt de plant gebruiken om een kruidenthee te maken door één eetlepel echinacea toe te voegen aan één kop water. Drink hier vervolgens twee kopjes per dag van.

Tot slot is het erg belangrijk voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan magnesium en silicium, want dit kan namelijk helpen de ligamenten te herstellen die beschadigd zijn door de tendinitis. Enkele goede voedingsmiddelen die je kunt eten zouden zijn: kropsla, peterselie, asperges, spinazie en noten.

Je kunt deze aandoening voorkomen door activiteiten die veel kracht vereisen zo min mogelijk uit te voeren, je dieet te verbeteren en door ontspannende oefeningen te doen waarbij de spieren en pezen kunnen rusten. Tendinitis is een nachtmerrie, die voorkomen en behandeld kan worden als je let op je gezondheid.

Bekijk Ook