Hoe behandel je peesontsteking (tendinitis)

Je kunt tendinitis voorkomen door enkele ontspannende spier- en peesoefeningen te doen en je dieet te verbeteren. Je zou voedingsmiddelen moeten eten die rijk zijn aan magnesium en silicium om de ligamenten sterker te maken.
Hoe behandel je peesontsteking (tendinitis)

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tendinitis is een ontsteking aan een pees. Het wordt daarom ook wel peesontsteking genoemd. Het komt regelmatig voor bij de pezen in de schouder, elleboog, knie, hiel, biceps en rond de heup.

Peesontsteking wordt meestal veroorzaakt door langdurige overbelasting van een bepaald gewricht als gevolg van een slechte houding of door druk van schoeisel. De verhouding tussen wat de pees moet doen en wat de pees aankan, is dan niet langer in balans.

Peesontsteking kan ook het gevolg zijn van een plotseling incident. In beide gevallen kan de pees in één keer overbelast raken. Omdat het lichaam deze beschadiging wil gaan herstellen, ontstaat er een ontstekingsreactie in de pees. Deze ontsteking is nodig om verder herstel op gang te brengen.

Over peesontsteking

Pijn en stijfheid zijn de eerste tekenen van deze aandoening. Je kunt pijn ervaren wanneer je de pees beweegt of er druk op uitoefent. Bovendien kun je de aangedane gewrichten waarschijnlijk moeilijk bewegen.

De beste manier om de symptomen van peesontsteking te verlichten is door te rusten en het gebied dat pijn doet niet te bewegen. Ook zou je van schoeisel moeten wisselen als je problemen ervaart met de achillespees.

Blote Voeten

De behandeling van peesontsteking bestaat veelal uit het verlichten van de pijn en de ontsteking. Wanneer er sprake is van een zeer ernstig geval van peesontsteking, dan kun je een ontstekingsremmende gel of crème gebruiken. Deze breng je vervolgens uitwendig aan direct op het oppervlak waar de pees ontstoken is.

Probeer de ontstoken pees zo min mogelijk te bewegen. Breng ook iets kouds of warms direct op de plek aan om de pijn te verlichten. Het is belangrijk te weten dat een agressieve vorm van peesontsteking ertoe kan leiden dat de pees afslijt en schade kan veroorzaken die niet meer geheel zal helen.

Ook in deze gevallen zijn er echter veel natuurlijke manieren om de symptomen van deze aandoening te behandelen en de pijn die ermee gepaard gaat te verlichten.

Suggesties om de pijn te verlichten

 • Verander de manier waarop je sport. Dit is een van de eerste dingen die je kunt proberen als je last hebt van peesontsteking. Je zou geen sporten moeten beoefenen die het aangedane gebied te veel belasten. Doe in plaats daarvan ontspannende oefeningen die kunnen helpen de pijn te verlichten. Zodat je de ontstoken pees de nodige rust geeft.
  • Fysiotherapie of yoga zijn hiervan goed voorbeelden. Voorkom in elk geval overbelasting van het aangedane gewricht.
 • Zoals eerder aangegeven kun je ook iets warms of kouds op het aangedane gebied aanbrengen om de pijn te verlichten. Doe dit in stappen van 20 minuten. Breng dus 20 minuten iets warms of juist kouds aan. Laat de pees dan 20 minuten rusten. Doe dit met een zak ijs of een warm kompres. Herhaal dit totdat de pijn wegzakt.
 • Visoliesupplementen of een verhoogde inname van visolie kan ook behulpzaam zijn bij het behandelen van peesontsteking. Visolie is namelijk rijk aan gezonde omega 3-vetzuren. Daardoor heeft het een sterke ontstekingsremmende werking.
 • Rust is het beste middel voor eenieder die last heeft van peesontsteking. Door 8 uur per nacht te slapen zul je het genezingsproces van de pees versnellen.

Natuurlijke recepten tegen peesontsteking

Echinacea tegen peesontsteking

Er bestaan ook enkele natuurlijke recepten gebaseerd op planten die je kunnen helpen peesontsteking te behandelen. Deze planten hebben eigenschappen die geïrriteerde spieren kunnen ontspannen en spierontstekingen verlichten. Hierdoor zakt de pijn langzaam weg. Enkele van deze planten zijn:

 • Wilg: De wilg heeft eigenschappen die gelijk zijn aan de eigenschappen van aspirine. Hierdoor kan deze boom behulpzaam zijn bij het behandelen van peesontsteking. Je kunt een siroop maken door 2 gram droge wilgenschors te laten weken in een glas water. Vervolgens drink je deze siroop twee à drie keer per dag.
  • Drink deze siroop echter niet voor lange periodes. Dit kan namelijk je spijsverteringssysteem verstoren.
 • Echinacea: Dit is een plant met zeer krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt de plant gebruiken om een kruidenthee te maken. Dit doe je door één eetlepel echinacea toe te voegen aan één kop water. Drink hier vervolgens twee kopjes per dag van.

Tot slot is het erg belangrijk voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan magnesium en silicium. Dit kan namelijk helpen de ligamenten te herstellen die beschadigd zijn door de peesontsteking. Enkele goede voorbeelden zijn: kropsla, peterselie, asperges, spinazie en noten.

Je kunt deze aandoening voorkomen door zo min mogelijk activiteiten uit te voeren die veel kracht vereisen, je dieet te verbeteren en ontspannende oefeningen te doen waarbij de spieren en pezen kunnen rusten. Peesontsteking is een nachtmerrie, die voorkomen en behandeld kan worden als je let op je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aarland, R. C., Bañuelos-Hernández, A. E., Fragoso-Serrano, M., Sierra-Palacios, E. D. C., Díaz de León-Sánchez, F., Pérez-Flores, L. J., … & Mendoza-Espinoza, J. A. (2017). Studies on phytochemical, antioxidant, anti-inflammatory, hypoglycaemic and antiproliferative activities of Echinacea purpurea and Echinacea angustifolia extracts. Pharmaceutical biology55(1), 649-656. Available at: https://doi.org/10.1080/13880209.2016.1265989. Accessed 10/03/2020.
 • Bonaterra, G. A., Heinrich, E. U., Kelber, O., Weiser, D., Metz, J., & Kinscherf, R. (2010). Anti-inflammatory effects of the willow bark extract STW 33-I (Proaktiv®) in LPS-activated human monocytes and differentiated macrophages. Phytomedicine17(14), 1106-1113. Available at: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.03.022. Accessed 10/03/2020.
 • Mayo Clinic (2019). Tendinitis de Aquiles: diagnóstico y tratamiento. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/achilles-tendinitis/diagnosis-treatment/drc-20369025. Accessed 10/03/2020.
 • Wall, R., Ross, R. P., Fitzgerald, G. F., & Stanton, C. (2010). Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Nutrition reviews68(5), 280-289. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00287.x. Accessed 10/03/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.