Pijn aan voetzolen bestrijden met deze tips

Pijn aan de voetzolen is een vervelende aandoening, maar gelukkig kun je er naast medische behandelingen ook zelf thuis wat aan doen.
Pijn aan voetzolen bestrijden met deze tips
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pijn aan de voetzolen, of plantaire fasciitis, begint aan de onderkant van de hiel – alhoewel het zich wel kan verspreiden over de hele voet of een ander startpunt kan hebben. 

Overmatige druk op de voet kan pijn veroorzaken. Daardoor kunnen de ligamenten scheuren en treedt er een intense pijn en stijfheid in de hiel op.

Oorzaken van pijn aan de voetzolen

Plantaire fasciitis wordt vooral veroorzaakt door:

  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Te zwaar werk
  • Het gebruik van schoenen van een slechte kwaliteit
  • Platvoeten of hoge wreven

Symptomen van plantaire fasciitis

De symptomen die deze aandoening veroorzaakt, zijn meestal:

  • Pijn
  • Brandend gevoel onder aan de hiel (of in de volledige voet)
  • Stijfheid

Meestal komt het probleem in één voet voor, al kan het invloed hebben op beide voeten.

Pijn in de voetzolen voelt ‘s ochtends erger, wanneer je de eerste stappen zet na een lange nachtrust of wanneer je een lange tijd hebt gezeten of gerust. Je kan het ook voelen na een dag vol sport of andere activiteiten, waarvoor je lang op je voeten hebt moeten staan.

Hoe de pijn aan de voetzolen te bestrijden

De volgende behandelingen zijn belangrijk om de pijn aan de voeten te bestrijden.

Behandelingen voor thuis

Hoe de pijn aan de voetzolen te bestrijden

Het eerste wat je moet doen is proberen zo lang en zo veel mogelijk op je blote voeten rond te wandelen en dagelijks zo’n vier keer 20 minuten ijs op je voeten te leggen. Dit beperkt de pijn in het getroffen gebied.

Je kunt ook het beste beste steunzolen in je schoenen gebruiken, die de holte van je voet zo goed mogelijk ondersteunen om de pijn te verminderen.

 Spendeer minstens 20 minuten per dag aan stretchoefeningen.

Neem desnoods enkele pijnstillers – zoals bijvoorbeeld ibuprofen – wat een grote hulp kan zijn. Maar wees voorzichtig en beperk de hoeveelheid.

Medische behandeling

Wanneer deze pijnbestrijders niet het effect geven waarop je gehoopt had, kan je een sterkere en doeltreffendere behandeling toepassen, zoals bijvoorbeeld een corticosteroïdeninjectie.

Deze worden rechtstreeks in het getroffen ligament, de hiel of de voetholte ingespoten. Vervolgens wordt er elektrische stroom gebruikt. De steroïden bereiken zo de huid en de spier. Deze stroom is volledig pijnloos.

Je dokter kan ook kinesitherapie verkiezen, waarbij je de fascia plantaris en de achillespees moet stretchen. Ook zullen ze aanbevelen de onderste beenspieren te trainen.

In sommige extreme gevallen kun je spalken gebruiken. Deze helpen ‘s nachts de kuit en de wreef van je voet te stretchen. Zo blijft je voet gebogen, worden de fascia plantaris en de achillespees uitgerekt en wordt zo de pijn en stijfheid ‘s ochtends gereduceerd.

Als laatste behandeling kan je ervoor opteren orthopedische middelen te gebruiken in je schoenen, zodat de druk gelijk verdeeld wordt over de voetDit zal nog meer schade aan de plantaire fascia voorkomen en vermijden.

Onthoud…

Het is heel belangrijk al je symptomen in het oog te houden. Wanneer je geen verbetering opmerkt nadat je de thuisbehandelingen hebt geprobeerd, kan je beter meteen een dokter raadplegen en de behandeling die hij of zij voorstelt volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.