Pijn aan voetzolen bestrijden

26 augustus 2015

Pijn aan de voetzolen, of plantaire fasciitis, begint aan de onderkant van de hiel – alhoewel het zich wel kan verspreiden over de hele voet of een ander startpunt kan kennen. De pijn kan veroorzaakt worden door overmatige druk op de voet, waardoor de ligamenten scheuren en waardoor een intense pijn en stijfheid in de hiel optreedt. 

Oorzaken van plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis wordt vooral veroorzaakt door:

  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Te zware werkdagen
  • Het gebruik van schoenen van een slechte kwaliteit
  • Platvoeten of hoge wreven

Symptomen van plantaire fasciitis

De symptomen die deze aandoening veroorzaakt, zijn meestal:

  • Pijn
  • Brandend gevoel onder aan de hiel (of in de volledige voet)
  • Stijfheid

Meestal komt het probleem in één voet voor, al kan het invloed hebben op beide voeten.

Deze aandoening toont zich sterker ’s ochtends, wanneer je de eerste stappen zet na een lange nachtrust of wanneer je een lange tijd heb gezeten of gerust. Je kan het ook voelen na een dag vol sport of andere activiteiten, waarvoor je lang op je voeten hebt moeten staan.

Hoe de pijn aan de voetzolen te bestrijden

De volgende behandelingen zijn belangrijk om de pijn aan de voeten te bestrijden.

Behandelingen voor thuis

wandeleningras

Het eerste wat je moet doen is proberen zo lang en zo veel mogelijk op je blote voeten rond te wandelen en dagelijks zo’n vier keer 20 minuten ijs op je voeten te leggen. Dit beperkt de pijn in het getroffen gebied.

Je gebruikt ook het beste steunzolen in je schoenen, die de wreef van je voet zo goed mogelijk ondersteunen om de pijn te verminderen.

 Spendeer minstens 20 minuten per dag aan stretchoefeningen.

Neem desnoods enkele pijnstillers – zoals bijvoorbeeld ibuprofen – wat een grote hulp kan zijn. Maar wees voorzichtig en beperk de hoeveelheid.

Medische behandeling

Wanneer deze pijnbestrijders niet het effect geven waarop je gehoopt had, kan je een sterkere en doeltreffendere behandeling toepassen, zoals bijvoorbeeld een corticosteroïdeninjectie. Deze worden rechtstreeks in het getroffen ligament, de hiel of de wreef ingespoten. Vervolgens wordt er elektrische stroom gebruikt, zodat de steroïden de huid en de spier zouden bereiken. Deze stroom is volledig pijnloos.

Je dokter kan ook kinesitherapie verkiezen, waarbij je de plantaire fascia en de achillespees moet stretchen. Ook zullen ze aanbevelen de onderste beenspieren te trainen.

In sommige extreme gevallen worden er spalken gebruikt, die ’s nachts de kuit en de wreef van je voet helpen stretchen. Zo blijft je voet gebogen, worden de plantaire fascia en de achillespees uitgerekt en wordt zo de pijn en stijfheid ‘s ochtends gereduceerd.

Als laatste behandeling kan je ervoor opteren orthopedische middelen te gebruiken in je schoenen, zodat de druk gelijk verdeeld wordt over de voetDit zal nog meer schade aan de plantaire fascia voorkomen en vermijden.

Onthoud…

Het is heel belangrijk al je symptomen in het oog te houden. Wanneer je geen verbetering opmerkt nadat je de thuisbehandelingen hebt geprobeerd, kan je beter meteen een dokter raadplegen en de behandeling die hij of zij voorstelt volgen.

Bekijk Ook