Ontdek de symptomen van visuele stress

Voelen je ogen vermoeid en geïrriteerd aan? Heb je last van wazig zicht? Je zou kunnen lijden aan visuele stress. Leer er meer over in dit artikel.
Ontdek de symptomen van visuele stress

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De continue blootstelling aan elektronische schermen, UV-stralen van de zon en gifstoffen uit de omgeving, zijn de redenen waarom er steeds meer gevallen van visuele stress of asthenie voorkomen.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door het vervelende gevoel van vermoeidheid in de ogen. Het gaat ook samen met wazig zicht, problemen met het behouden van de focus en, in sommige gevallen, irritatie.

80% van de mensen die met computers werken lijden er tenminste één keer in hun leven aan. Daarnaast komt het ook veel voor onder mensen die hun ogen inspannen op plekken met een slechte verlichting.

Het meest zorgwekkende deel is echter dat veel mensen hun symptomen negeren. Ondanks het ongemak zoeken ze geen tijdige en passende behandeling.

Vanwege deze reden is het van essentieel belang om te weten hoe oogstress zich in zijn beginstadium voordoet. Nadat je het hebt geïdentificeerd, raadpleeg dan een specialist.

1. Droge ogen

Visuele stress en droge ogen

Droge ogen zijn een vervelend symptoom dat, als het niet behandeld wordt, kan leiden tot pijn en problemen met het gezichtsvermogen.

Deze aandoening wordt veroorzaakt door het ontbreken van vloeistoffen in de lachrymal, een klein botje in de oogkas dat verantwoordelijk is voor het beschermen en vochtig houden van de ogen.

Dit leidt tot een irritante jeuk en prikkelende sensatie, vergelijkbaar met het gevoel van een stofje in het oog.

Hoewel het een algemeen symptoom is van blootstelling aan vervuilde omgevingen, kan het ook optreden door stress.

2. Jeukende ogen

Jeukende ogen is een reactie die duidt op een afname van de traanproductie.

Het komt voor samen met irritatie in de ogen. Bovendien neemt het gewoonlijk toe wanneer de ogen worden ingespannen.

3. Duizeligheid

Visuele stress

Visuele stress gaat samen met bepaalde gevallen van duizeligheid en gebrek aan coördinatie. Als gevolg van overmatige inspannen van de ogen neemt je energie af en neemt de vermoeidheid toe.

In dit specifieke geval gaat het gepaard met verwarring en sterke hoofdpijn, evenals een ongezond bleek uiterlijk en zwakte in de ledematen.

4. Tranende ogen

Hoewel sommige gevallen van visuele stress droogheid van de ogen veroorzaken, zijn er andere aandoeningen die voortdurend tranen veroorzaken als gevolg van de inspanning die je ogen moeten leveren.

Dit symptoom wordt meestal veroorzaakt door aanwezigheid van deeltjes en stoffen uit het milieu dat het oppervlakte van de ogen bereikt. Soms is het echter een teken van een visueel probleem.

Wanneer deze aandoening optreedt, is het noodzakelijk om een specialist te raadplegen, zodat die kan vaststellen of het veroorzaakt wordt door stress, trauma of een oogaandoening.

5. Migraine

Spanningshoofdpijn

Ernstige hoofdpijn zoals migraine kan een duidelijk teken zijn van oogspanning en vermoeidheid.

Deze reactie wordt veroorzaakt door spanning en circulatieproblemen die optreden door overbelasting door het werk, zelfs als het onopgemerkt voorbij gaat.

In deze gevallen is het essentieel om de aanwezigheid van andere symptomen te analyseren. Dit komt omdat deze aandoening ook kan optreden vanwege vele andere redenen.

6. Overgevoeligheid voor licht

Mensen die teveel uren achter hun computer doorbrengen, hebben vaak last van terugkerende periodes van overgevoeligheid voor licht.

Dit komt door de stress die de ogen ervaren door de verlichting van de elektronische schermen. Dit beïnvloedt op zijn beurt de bloedsomloop en de bevochtiging van de ogen.

Dit heeft ook betrekking op een aandoening die bekend staat als lichtfobie, die naast stress kan leiden tot trauma aan het hoornvlies.

7. Conjunctivitis

Droge ogen

Het doorbrengen van lange uren achter de schermen van elektronische apparaten verhoogt het risico op conjunctivitis.

Deze aandoening komt voor wanneer het bindvlies ontstoken raakt vanwege het overtollige werk waaraan de ogen worden blootgesteld.

Er moet echter op worden gewezen dat in de meeste gevallen deze aandoening wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën en gifstoffen uit het milieu.

8. Wazig zicht

Wazig zicht en moeilijkheden bij het zien van kleine details zijn een zorgwekkend teken van zowel ooginspanning als aandoeningen die verband houden met blindheid.

Als je dit symptoom ervaart, is het noodzakelijk om een ​​specialist te raadplegen. Dit komt omdat het een van de eerste tekenen is van visuele aandoeningen die extra behandeling vereisen.

Meestal gaat het gepaard met een migraine, vermoeidheid en andere symptomen die hierboven zijn genoemd.

Laatste tips bij visuele stress:

  • Om alle symptomen van visuele stress te voorkomen, is het essentieel om tijdens de dag pauzes te nemen.
  • Doe indien mogelijke meerdere keren per dag oogoefeningen.
  • We raden ook aan om voor een goede nachtrust te zorgen, aangezien rust noodzakelijk is voor het behoud van de visuele gezondheid.
  • Ideaal gezien moet je regelmatig je ogen laten testen. Je mag niet vergeten dat deze symptomen soms een indicatie kunnen vormen van andere aandoeningen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elsy Navarrete-Rodríguez, Juan José Luis Sienra-Monge, Roberto Ureña-Ortiza. Alergia ocular.
  • Coles-Brennan, C., Sulley, A., & Young, G. (2019, January 1). Management of digital eye strain. Clinical and Experimental Optometry. Blackwell Publishing Ltd.
  • Fernández Pérez, S., Dios Lorente, J. A. de, Peña Sisto, L., García Espinosa, S., & León Leal, M. (2009). Causas más frecuentes de consulta oftalmológica. Medisan.
  • Rosenfield, M., & Mcoptom, M. R. (2016). Computer vision syndrome (a.k.a. digital eye strain). Optometry in Practice17(February), 1–10.
  • Sheppard, A. L., & Wolffsohn, J. S. (2018, April 1). Digital eye strain: Prevalence, measurement and amelioration. BMJ Open Ophthalmology. BMJ Publishing Group.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.