Vijf manieren om je relatie te verbeteren

Of je relatie nu nieuw of oud is, je moet er dagelijks voor blijven zorgen om de relatie sterk te houden. Sta niet toe dat je routine de passie tussen jullie twee verdrijft.
Vijf manieren om je relatie te verbeteren

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Elke relatie begint vol energie en gelukzaligheid. Dit kan echter snel omkeren als je niet goed voor je relatie zorgt.

Soms kan je relatie vanwege je dagelijkse routine of simpelweg doordat je je relatie verwaarloost bergafwaarts gaan.

Daarom delen we in dit artikel vijf oefeningen die ervoor zouden moeten zorgen dat je relatie sterk overeind blijft staan.

Het maakt niet uit wanneer je ervoor kiest deze oefeningen uit te voeren of hoe vaak jij en je partner elkaar zien. Wat vooral uitmaakt, is dat je er een gewoonte van maakt om deze oefeningen dagelijks uit te voeren.

5 manieren om je relatie te verbeteren

1. Breng je leefomgeving op orde

Goede Relatie

Heb je weleens gemerkt dat het moeilijk is om je te concentreren wanneer alles om je heen een chaos is? Soms kan dit ook dienen als een manier om je eraan te herinneren dat je eigen persoonlijke leven ook wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken.

Daarom is het om je relatie in balans te houden belangrijk om je huis en de ruimtes die je met je partner deelt op orde te houden.

Harmonie is zeer belangrijk. Neem dus de tijd om alles om je heen een netjes plekje te geven. Wanneer je leeft in chaos, zal ook je relatie chaotisch zijn. Probeer dus te zorgen voor je leefomgeving.

2. Schrijf brieven

Heb je ooit weleens een brief geschreven aan je partner? Vandaag de dag lijkt het of deze gewoonte slechts tot een heel ver verleden behoort, terwijl het tot nog niet zo heel lang geleden de enige manier was om je liefde aan je geliefde uit te drukken. Hoewel schrijven wordt gezien als een vergeten gewoonte, kan het heel veel voordelen bieden.

Schrijven stelt je in staat om jezelf te bevrijden, om dingen los te laten en de diepste gevoelens die je voor iemand voelt te omvatten. Je kunt je partner door middel van een handgeschreven brief laten weten wat je werkelijk voor hem voelt en wat hij voor je betekent.

Waarschijnlijk denk je dat je partner al lang weet wat je voor hem voelt. Dit is echter een van de grootste fouten die we allemaal maken.

3. Knuffel elkaar elke dag

Knuffelen

Wanneer twee mensen al een paar jaar bij elkaar zijn, tonen ze vaak steeds minder genegenheid naar elkaar. Sommige mensen hebben er zelfs moeite mee genegenheid te tonen in het openbaar, omdat ze zichzelf schamen. Dit is in het begin van een relatie echter vrijwel nooit het geval.

Daarom zal de oefening om elkaar elke dag te knuffelen jullie eraan herinneren om elkaar op geen enkel punt in jullie relatie te negeren. Een knuffel brengt twee mensen samen. Het stelt hen in staat elkaar te laten zien hoeveel ze van elkaar houden.

4. Je hoeft niet alles samen te doen

Je partner maakt deel uit van je leven, maar dit betekent niet dat hij bij elk moment van je leven aanwezig moet zijn. Veel mensen denken dat ze elke minuut die ze vrij zijn met hun partner door moeten brengen – een grote vergissing.

Je hoeft niet altijd dezelfde vrienden te hebben. Of je nu een vrouw of een man bent, soms kan het zelfs zo zijn dat je bepaalde mensen in je leven hebt waar je partner niet eens mee om wil gaan, omdat de dingen waar jij en die vriend(in) het samen over hebben hem/haar helemaal niet interesseren.

Jullie delen jullie leven met elkaar, jullie hebben ervoor gekozen om dezelfde weg te bewandelen, maar dit betekent niet dat jullie aan elkaar vastgeketend hoeven te zijn. Ruimte voor jezelf bewaren is van essentieel belang om een gezonde relatie in stand te houden.

5. Bedrijf de liefde zonder te denken aan de tijd

Zoen

De liefde bedrijven is iets aangenaams waar je altijd van zou moeten genieten zonder aan de tijd te denken. Ons werk, onze verplichtingen en ons strakke schema maken dit echter niet altijd mogelijk. Zelfs al is het moeilijk, toch moet je moeite doen om tijd aan elkaar te besteden en van elkaar te genieten.

Als je probeert om even snel de liefde te bedrijven, dan kan je hierdoor in een verschrikkelijke routine terecht komen of kan dit er zelfs voor zorgen dat jullie helemaal geen seks meer met elkaar hebben omdat het niet meer aangenaam is.

Er valt altijd nog meer te leren over je lichaam. Voorkom dat seks een automatische handeling wordt. Geniet ervan!

Maken deze oefeningen al deel uit van de relatie tussen jou en je partner?

Een relatie zal niet op eigen houtje vooruit blijven gaan: hij moet verzorgd en verwend worden en wat vooral belangrijk is, is dat beide partners in de relatie blijven investeren. Als er binnen jou relatie geen sprake is van deze dingen, dan wordt het misschien tijd om een paar veranderingen te maken.

Deze oefeningen zullen er vooral voor zorgen dat je aan je partner kunt laten zien hoe veel je van hem houdt. Breng ze dus vandaag nog in de praktijk en je zult zien dat je relatie steeds sterker zal worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
  • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
  • Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.
  • Brenlla, M. E., Brizzio, A., & Carreras, A. (2016). Actitudes hacia el amor y apego. Psicodebate. https://doi.org/10.18682/pd.v4i0.491

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.