Tien redenen om elke dag te knuffelen

Om te profiteren van alle voordelen die een knuffel kan bieden, moet een knuffel minstens twintig seconden duren en gedeeld worden met iemand van wie je houdt, hoewel iedereen natuurlijk een knuffel kan geven.
Tien redenen om elke dag te knuffelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

We spreken van knuffelen wanneer iemand in een omhelzing zijn armen om een andere persoon heen wikkelt als een teken van genegenheid of sympathie.

In de afgelopen jaren heeft deze handeling heel veel aandacht gekregen, omdat men ontdekte dat knuffelen veel voordelen biedt voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. En hoewel we ze soms misschien voor lief nemen, zijn knuffels een geweldige manier om stress tegen te gaan en negatieve emoties te overwinnen.

Een goede knuffel duurt minstens twintig seconden en zou plaats moeten vinden tussen twee mensen die van elkaar houden of elkaar voldoende vertrouwen.

Probeer vaker te knuffelen, meerdere keren per dag. Knuffels bieden therapeutische voordelen die je gevoel van welzijn zullen vergroten.

Wil je meer weten? Blijf dan verder lezen om erachter te komen waarom je van knuffelen een dagelijkse gewoonte zou moeten maken.

1. Knuffelen verbetert je gemoedstoestand

Vrolijke vrouw in weiland

Een knuffel krijgen van iemand van wie je houdt kan je dag volledig omdraaien en negatieve energieën verdrijven. Knuffels bevorderen de uitscheiding van oxytocine, ook wel bekend als het liefdeshormoon; en endorfine, een stof die verantwoordelijk is voor een goed gevoel van welzijn.

Door te knuffelen delen we positieve emoties die ons kunnen herladen met positieve energie.

2. Verzacht pijn

Dit liefdevolle gebaar is een van de meest effectieve manieren om lichamelijke en mentale pijn te verzachten. Het vermogen dat knuffels hebben om het oxytocinegehalte in het lichaam te verhogen, dwingt het lichaam ertoe zich te richten op het huidige moment en de pijn op de achtergrond te plaatsen.

3. Versterkt het gevoel van veiligheid

Knuffelende kinderen

Het warme gevoel dat je van knuffelen krijgt zorgt ervoor dat je jezelf veiliger voelt en jaagt gevoelens van eenzaamheid weg. Knuffels hebben het vermogen om emoties te bevrijden, relaties te verbeteren en gedragsproblemen te voorkomen.

4. Vergroot je zelfvertrouwen

Dit is een van de voornaamste voordelen die het geven of ontvangen van meer dan vier knuffels per dag kan bieden. Knuffelen kan angst en zorgen aanzienlijk verminderen, waardoor je minder afhankelijk wordt van de meningen van anderen om je op je gemak te voelen.

Dit is met name dankzij de positieve energie en de goede hormonen die worden vrijgelaten elke keer dat je iemand een knuffel geeft of een knuffel van iemand krijgt.

Dit wetenschappelijke gegeven verklaart op eenvoudige manier een veelvoorkomend fenomeen: kinderen die hun lievelingsknuffel knuffelen, voelen zich hierna doorgaans kalmer en veiliger dan wanneer ze alleen zouden zijn.

5. Voorkomt hartaanvallen

Stel houdt hart vast

Een dagelijkse dosis knuffels is in staat om het hart te beschermen door de hartslag en bloedstroom te controleren.

Doordat van knuffelen het zuurstofgehalte in je bloed omhoog gaat, kan het ervoor zorgen dat je hart normaal blijft functioneren. Mensen die niet vaak knuffelen of op een andere manier lichamelijk contact ervaren met iemand anders hebben een grotere kans om hartaandoeningen te ontwikkelen die verbonden zijn aan een snelle hartslag.

6. Verbetert het zenuwstelsel

De kalmerende werking die knuffels hebben biedt niet alleen veel voordelen voor je cardiovasculaire gezondheid, maar ook voor je zenuwstelsel.

Een paar keer per dag een knuffel geven of krijgen kan helpen om je zenuwen te kalmeren en voorkomen dat stress, angst en andere negatieve emoties je leven ingewikkelder maken.

7. Knuffelen versterkt het immuunsysteem

Immuunsysteem verbetert door knuffels

Wanneer er voldoende oxytocine wordt vrijgelaten, verlaagt dit je kans op het ontwikkelen van infecties en auto-immuunziektes. Dit komt doordat hierdoor de hoeveelheid antilichamen omhoog gaat waardoor het lichaam beter bestand wordt tegen virussen en bacteriën.

8. Essentieel voor de ontwikkeling van neuronen

Het uitdrukken van genegenheid door middel van een knuffel is van essentieel belang voor de ontwikkeling van neuronen gedurende de eerste jaren van je leven.

Wanneer je deze vorm van genegenheid niet ontvangt, kan dit ervoor zorgen dat zenuwen afsterven, waardoor je op latere leeftijd een verminderd mentaal vermogen en een onderontwikkelde motoriek kunt hebben.

Een studie uitgevoerd door de Duke-universiteit toont aan dat de hersenen van baby’s die niet voldoende knuffels hadden gekregen tot wel twintig procent kleiner waren.

9. Versterkt persoonlijke banden

Lichaamstaal is een bepalende factor in een gelukkige relatie. Stelletjes die elkaar regelmatig knuffelen hebben een sterkere band die ervoor zorgt dat ze zich veiliger en geliefd voelen.

10. Knuffelen houdt de bloeddruk onder controle

Arts meet bloeddruk

Het lichamelijke contact dat je voelt wanneer je iemand een knuffel geeft of van iemand een knuffel krijgt kan helpen om de bloeddruk te verlagen door receptoren te activeren die bekend staan als bloedlichaampjes.

Deze bloedlichaampjes zitten in je huid en geven signalen door via de zenuwen. Hierdoor voelt je lichaam zich meer beschermd, wordt de hartslag gestabiliseerd en de bloeddruk weer normaal.

Geef en ontvang jij je dagelijkse dosis knuffels? Knuffelen kost helemaal niets en is een geweldige manier om je leven wat aangenamer te maken. Wacht daarom niet langer om vaker te knuffelen met de mensen die jouw leven betekenis geven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tops, M., Huffmeijer, R., Linting, M., Grewen, K. M., Light, K. C., Koole, S. L., … van IJzendoorn, M. H. (2013). The role of oxytocin in familiarization-habituation responses to social novelty. Frontiers in Psychology, 4(October), 1–9. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00761
  • Evoniuk, G. E., Kuhn, C. M., & Schanberg, S. M. (1979). The effect of tactile stimulation on serum growth hormone and tissue ornithine decarboxylase activity during maternal deprivation in rat pups. Communications in Psychopharmacology, 3(5), 363–370.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.