Een liefdevol kind: 5 opvoedkundige tips

Jij moet het voorbeeld zijn voor een liefdevol kind. Hoe jij anderen (en vooral hen) behandelt, zal invloed hebben op hoe jouw kind zijn of haar gevoelens uitdrukt.
Een liefdevol kind: 5 opvoedkundige tips

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoeveel ouders dromen wel niet van die geweldige knuffels die ze krijgen van hun kinderen? Wanneer ze thuiskomen van hun werk zijn ze zo blij om kinderen te hebben die genegenheid tonen. Het hebben van een liefdevol kind is erg bevredigend voor een ouder en het is ook helemaal niet zo moeilijk om te bereiken.

Er zijn enkele omstandigheden waarin een kind niet in staat is om zijn of haar positieve emoties te uiten. Dit kan komen door een emotioneel trauma of door een gebrek aan genegenheid.

Het kan zo zijn dat jouw kind niet erg liefdevol is. Het eerste wat je dan moet doen is erachter zien te komen wat er met je kind is gebeurd en hoe je jouw kind kan helpen.

Het is geen verloren zaak!

Als je jouw kind veel liefde geeft en begrip toont, dan kan het de slechte gewoontes die ze hebben laten verdwijnen. Dat is waarom we vandaag enkele van de beste aanbevelingen willen delen om jouw kind te helpen liefdevoller te zijn.

Hoe je een liefdevol kind krijgt

Kinderen houden ervan om hun ouders na te doen. Daarom is het zo belangrijk om goede rolmodellen voor je kinderen te hebben.

Als jij wilt dat jouw kind liefdevol is, dan is één van de beste manieren om dit te bereiken hen te leren lief te hebben naar andere mensen toe. Bepaalde acties en gewoonten moet je kind ontwikkelen, waaronder:

  • glimlachen
  • anderen begroeten met genegenheid
  • aandacht hebben voor andere mensen

Mogelijk ben je geïnteresseerd in dit artikel: hoe benader je je kinderen om ze advies te geven

Wandelen met je kind

Sommige ouders belonen kleintjes vaak op manieren die weinig met genegenheid te maken hebben, zoals met speelgoed, snoep of geld. In plaats van hun taken als ouders te vervullen, creëren ze echter een leegte wanneer ze dit doen. Op sommige momenten zou de beste beloning een knuffel of een kus van een ouder moeten zijn.

Kinderen liefde geven is wat ze nodig hebben. Als je een liefdevol kind wilt, moet je zelf het voortouw nemen en hen helpen hun gevoelens te uiten naar de mensen die hen dierbaar zijn. Elke stap zal tot steeds betere resultaten leiden.

1. Toon hen affectie

Maak je kind ‘s ochtends wakker met knuffels en kusjes en doe dit ook wanneer ze weer naar bed gaan. Deze gewoonte zal ervoor zorgen dat ze het herhalen bij hun vrienden en andere dierbaren. Bovendien verbetert het de relatie tussen jou en je kind en maak je van hen tegelijkertijd een meer zorgzaam persoon.

Liefde doet nooit pijn. Vrijgevigheid is een goede eigenschap die vanaf jonge leeftijd moet worden aangemoedigd. Liefde geven, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is een kenmerk van sterke mensen. Genegenheid is diep verbonden met goede daden. Een persoon die goede dingen doet heeft genegenheid in zijn hart.

2. Zorg dat je kind zich veilig voelt

Veel kinderen twijfelen aan de liefde van hun ouders, vanwege het ontbreken van bepaalde gebaren. De ouders hebben het gevoel dat ze niet de liefde voor hun kinderen tot uitdrukking kunnen brengen. Deze kinderen kunnen na verloop van tijd rebels worden.

Er zijn momenten die je met je kinderen kan delen, zoals:

  • tv kijken
  • lezen
  • eten
  • spelen
  • slapen

Als je tijd met ze doorbrengt, voelen ze zich veiliger en heb je meer kans op een liefdevol kind.

Ouder met rebels kind

3. Garandeer een veilig thuis voor je kind

Je kind kan je wat zorgen of stress bezorgen, maar het beste is om te weten hoe je die emoties kan beheersen.

Als je dit namelijk niet doet, zou je kunnen gaan schreeuwen of zou je zelfs je kind fysiek pijn kunnen doen. Het enige wat je daarmee zal bereiken is dat je je kind verder verwijdert van het idee om affectie te tonen naar anderen, vooral naar jou.

Als je leert hoe je deze emoties beheersen kunt, voorkom je gevolgen waar je in de toekomst spijt van zal hebben.

4. Leer je kind de waarde van respect

Wanneer je kind met je meegaat naar de winkel, voor een wandeling, of ergens anders buitenshuis, dan zal hij of zij letten op hoe jij andere mensen behandelt.

Als jij het soort persoon bent dat anderen met veel liefde en respect begroet, zal het waarschijnlijk niet moeilijk zijn om een ​​liefdevol kind op te voeden. Door hen dit te leren, laat jij het respect zien dat ze voor anderen zouden moeten hebben.

5. Wees een voorbeeld voor je kind

Begroet iedereen met genegenheid. Praat over de dingen die je graag doet, wees gul voor mensen in nood en laat deze waarden bij je kind doordringen.

Kinderen willen vaak graag net zoals hun ouders zijn, dus probeer altijd een soort superheld te zijn, want jij bent de persoon die ze het meest bewonderen.

Een liefhebbende moeder en zoon

Conclusie

Tegenwoordig leidt technologie ons af van de genegenheid die we delen met andere mensen. Door al onze liefde via een scherm te delen, wordt het lastiger om met familieleden, vrienden en anderen om te gaan. Laat dit je kinderen niet schaden! Om genegenheid te kunnen tonen, moeten jouw kinderen het eerst bij jou zien.

Elk kind heeft zijn eigen belevingswereld. Er zullen kinderen zijn van wie de persoonlijkheidstrekken niet toelaten dat ze hun gevoelens duidelijk uiten. Er zijn echter momenten waarop je als ouder je kind kan helpen om een liefdevol kind te worden.

Zorg dat ze zich veiliger voelen, breng ze goede waarden bij en geef ze veel kusjes en knuffels. Besteed veel tijd aan je kinderen: je kinderen zullen je later dankbaar zijn voor al die momenten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.