Voed gezonde kinderen op: reageer je frustraties niet op hen af

Voordat je je frustraties op je kinderen richt, onthoud dat ze niet verantwoordelijk zijn voor jouw problemen. Probeer hen geen onnodig lijden te bezorgen en richt je op het opvoeden van gezonde kinderen door hun geluk en eigenwaarde te beschermen.
Voed gezonde kinderen op: reageer je frustraties niet op hen af

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Niemand is verantwoordelijk voor alles wat je overkomt, en zeker je kinderen niet. Reageer je frustraties dus niet op hen af.

Je kinderen verdienen het niet om het onderwerp te zijn van jouw stress, angst, nervositeit of negatieve ervaringen die je in het dagelijkse leven hebt.

Het is gemakkelijk om tegen ze te schreeuwen, boos te worden, of zelfs om ze te straffen zonder duidelijke reden, maar misschien heb je niet door dat zij er niks aan kunnen doen dat er dingen fout gaan in je leven, of hoe gefrustreerd je bent door iets wat tussen jou en je partner speelt bijvoorbeeld.

De risico’s van je frustraties richten op degenen die het niet verdienen

Vrouw die schreeuwt door alle frustraties

Soms kan het afreageren van je frustraties op je kinderen een manier zijn om opgekropte emoties en onuitgesproken woorden los te laten.

Misschien komt dat doordat je jezelf groot wilt houden voor je baas of vanwege angst om je baan te verliezen. Misschien komt het doordat je bepaalde dingen van je partner hebt geaccepteerd die je eigenlijk niet leuk vindt.

Dit allemaal kan ervoor zorgen dat je ontploft van boosheid gericht op degenen die dat het minst verdienen. Sterker nog, je kiest iemand uit die zichzelf niet kan verdedigen en over wie je controle hebt.

Als ze wel tegen je in gaan, dan gebruik je de autoriteit die je over je kinderen hebt terwijl je eigenlijk niet door hebt dat je de controle over de situatie aan het verliezen bent.

Je hoeft je negatieve emoties niet altijd op te kroppen. Ze moeten echter wel gericht zijn op de juiste persoon. Probeer om de goede woorden te vinden, met respect, en blijf gericht op de specifieke inhoud. Krop frustraties waarvan je weet dat ze uiteindelijk toch naar buiten zullen komen echter niet op.

In datzelfde licht bekeken: blijf niet accepteren of je mond houden over wat je partner doet. Misschien doe je dat omdat je hoopt dat hij/zij zijn/haar gedrag zal veranderen. Maar als je niks zegt, hoe zal hij/zij het dan ooit weten? Het is geen raadspelletje…

Kinderen dragen de gevolgen van jouw frustraties

Woede die wordt afgereageerd op een kind

Het afreageren van angst, boosheid en frustraties kan veel impact hebben op onschuldige kinderen die net begonnen zijn aan het spel van het leven. Hoe minder je in staat bent om je problemen op te lossen, hoe meer je de negatieve dingen op hen richt. Ze zullen dan niet begrijpen waarom het kleinste foutje een groot drama werd.

Als deze situatie lang doorgaat omdat het je niet lukt om te stoppen en te herkennen dat je gedrag de ware reden van het probleem niet oplost, zullen je kinderen een lage eigenwaarde krijgen. Goede eigenwaarde is essentieel, maar als je alles in je leven als triest beschouwt, dan is dat ook alles wat je in hen zult zien.

Voor je het weet, zul je alleen nog maar negatieve feedback geven, waardoor ze gaan denken dat alles wat ze doen verkeerd is. En de dingen die ze goed doen? Je bent ze vergeten.

Hoewel ze nu jong zijn, kunnen ze ernstige problemen krijgen als ze opgroeien. Niet alleen dat ze weinig eigenwaarde hebben, maar ook dat ze niet in staat zijn om hun dromen te volgen. Ze zullen er ook onder lijden in hun persoonlijke relaties.

Anderen zijn niet verantwoordelijk voor het opvoeden van gezonde kinderen

Bokshandschoenen

Het kan zijn dat je denkt dat de fout ligt bij de baas die je niet behandelt zoals je verdient. Of bij je partner die niet genoeg met je meeleeft. Het wordt echter tijd om dit alles vanuit een ander gezichtspunt te bekijken.

De fout ligt niet bij anderen, maar bij jezelf. Jij bent degene die reageert op de dingen die jou overkomen op de meest ongeschikte manier die maar mogelijk is. 

Door jezelf niet uit te spreken, je stil te houden en aan te nemen dat anderen hun gedrag zullen veranderen, sta je toe dat alles doorgaat op dezelfde manier.

Laat je angsten en onzekerheden achter en wees vrij om je uit te spreken. Begin om beslissingen te nemen en stop met dingen anders te doen dan je eigenlijk zou willen. Wanneer je vrede hebt met jezelf, heb je niemand meer nodig om als je dagelijkse boksbal te fungeren om zo je frustraties af te reageren.

Je kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de daden van anderen. Je moet je angsten, verwachtingen en frustraties loslaten voor ze hen kunnen bereiken.

Concentreer je op het nu en onderneem actie als dat nodig is. Houd je frustraties en boosheid niet binnen. Laat het los en je zult je vrij voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Burgard SA, Ailshire JA. Putting work to bed: Stressful experiences on the job and sleep quality. J Health Soc Behav. 2009
  • Platt R, Williams SR, Ginsburg GS. Stressful Life Events and Child Anxiety: Examining Parent and Child Mediators. Child Psychiatry Hum Dev. 2016
  • Roskam I, Raes ME, Mikolajczak M. Exhausted parents: Development and preliminary validation of the parental burnout inventory. Front Psychol. 2017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.